کلارستاق

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط سینما بدون رنگ (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲۰ فوریهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۰:۰۷ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

کلارستاق منطقه‌ای ساحلی و کوهستانی در جنوب دریای خزر است که از رود نمک آبرود در غرب تا رود چالوس در شرق که به ترتیب آن را از مناطق تنکابن و کجور جدا می‌کنند، امتداد دارد. کلارستاق از جنوب توسط ارتفاعات تخت سلیمان و کندوان در کوه‌های البرز مرکزی از طالقان جدا می‌شود.

کلارستاق از چهار دهستان تشکیل می‌شود؛ بخش جلگه‌ای کلارستاق در کنار خط ساحلی شامل چالوس و هچیرود، دهستان بیرون بشم در کنار دره چالوس در مرکز منطقه، دهستان کوهستان در جنوب و کلاردشت در غرب تا جنوب غربی که مجموعاً شامل ۱۲۰ سکونتگاه می‌شوند.[۱]

از میان اینها کلاردشت به خاطر آب و هوای خوب و خنک ییلاقی‌اش در تابستان مشهور است که باعث جذب بخش‌های قشلاقی و دیگر مناطق به خود می‌شود. رود اصلی کلاردشت سردآبرود است که از قلهٔ هزار چال سرازیر شده و به سوی شمال شرقی جریان می‌یابد و حوضهٔ کلاردشت و سپس شالیزارهای دشت‌های قشلاق را آبیاری کرده و سپس در روستای سردابرودسر به دریای مازندران می‌ریزد. در بخش غربی کلارستاق، نمک‌آبرود قرار دارد که پلنگ‌آبرود و اسپی‌رود نیز به آن می‌ریزد.[۲]

مرکز اداری بخش شمالی کلارستاق شهر چالوس، مرکز بیرون بشم و کوهستان، مرزن آباد و مرکز کلاردشت حسن‌کیف است.

مردم کلارستاق به گویش کلارستاق تکلم می‌کنند.

روستاها و بخش‌های ان

بخش دزدبن و روستای دلیر و الیت و واسپول، کلگیرزمینک، دزماکوتی، مچر، نوکرس، پولادکوه، چهارباغ، پولادکوه سر، علی‌آباد (دورچال)، گیجان و انگوران و روستای فشکور و ناطر وطویر و مرادچال و… می‌باشد.

جمعیت و سرشماری

بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ دارای ۲۴۵۳۰ نفر جمعیت (۶۴۳۳ خانوار) است

جستارهای وابسته

منابع

  1. برگرفته از رابینو، ۱۹۲۸، صفحات ۱۰۸–۱۰۷
  2. http://www.iranicaonline.org/articles/kalarestaq-1
«سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادی‌ها بر حسب سواد» (فارسی). مرکز آمار ایران، ۱۳۸۵. بایگانی‌شده