سی‌ان‌جی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط 5.112.126.2 (بحث) در تاریخ ‏۱۹ آوریل ۲۰۲۱، ساعت ۲۳:۴۲ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

منبع ذخیره گاز در یک خودرو

گاز طبیعی فشرده یا سی‌ان‌جی (به انگلیسی: Compressed natural gas) سوختی است که عمدتاً به عنوان جایگزینی برای بنزین، گازوئیل و گاز مایع به کار می‌رود. سی‌ان‌جی نسبت به هر سه اینها آلودگی کمتری ایجاد می‌کند. همچنین ایمنی بیشتری در هنگام نشت دارد چون گاز از هوا سبکتر است و به سرعت پراکنده می‌شود.

سی‌ان‌جی با فشرده‌سازی گاز طبیعی به‌صورت خام ایجاد می‌شود به گونه‌ای که حجمی که اشغال می‌کند کمتر از یک درصد حجمی است که گاز طبیعی در شرایط عادی اشغال می‌کند. گاز طبیعی عمدتاً از متان تشکیل می‌شود و از چاه‌های گاز طبیعی، چاه‌های نفتی و فراوری زباله‌ها (بیوگاز) تولید می‌شود.

سی‌ان‌جی هم در خودروهای بنزین‌سوز که موتور آنها برای استفاده از سی‌ان‌جی اصلاح شده و هم در خودروهایی که با موتور اختصاصا سی‌ان‌جی سوز (OEM)ساخته شده‌اند، استفاده می‌شود. در سال ۲۰۱۳ بیش از ۱۸ میلیون خودرو سی‌ان‌جی فعال بوده‌اند. ایران بزرگترین ناوگان خودروهای سی‌ان‌جی سوز را با ۳٫۵ میلیون در اختیار داشته‌است. پاکستان و آرژانتین با بیش از دو میلیون و برزیل، چین و هند با بیش از یک و نیم میلیون خودروی سی‌انجی‌سوز در رتبه‌های بعد قرار دارند.

از مزایای استفاده از گاز طبیعی در مقایسه با بنزین می‌توان به آلایندگی کمتر و در کشوری چون ایران فراوانی و قیمت مناسب نام برد. در مقابل، هزینه احداث ایستگاه‌های سوختگیری، وجود محدودیت فضا در نصب مخازن سوختگیری بر روی خودرو، کاهش پیمایش خودرو و نیاز به طراحی و تقویت بخشهای متعددی از خودرو نظیر شاسی، اکسل (به دلیل افزایش وزن)، سیستم خنک کاری و غیره در خوروهای تبدیلی‌ و هچنین خطر انفجار در حین‌سوختگیری از معایب استفاده از این سوخت می‌باشد.

چگالی انرژی سی‌ان‌جی ۴۲ درصد گاز طبیعی مایع‌شده و ۲۵ درصد گازوئیل است. یعنی سی‌ان‌جی در حجم مساوی یک‌چهارم گازوییل انرژی تولید می‌کند.

ده کشور برتر
با بزرگترین ناوگان خودروهای سی‌ان‌جی - ۲۰۱۳[۱]

(میلیون دستگاه)
رتبه کشور ناوگان
ثبت شده
رتبه کشور ناوگان
ثبت شده
۱  ایران ۳٫۵ ۶  چین ۱٫۵۰
۲  پاکستان ۲٫۷۹ ۷  ایتالیا ۰٫۸۲
۳  آرژانتین ۲٫۲۸ ۸  کلمبیا ۰٫۴۶
۴  برزیل ۱٫۷۵ ۹  ازبکستان ۰٫۴۵
۵  هند ۱٫۵۸ ۱۰  تایلند ۰٫۴۲
جمع جهانی = ۱۷/۲۵ میلیون خودروی گاز طبیعی

پانویس

  1. "Worldwide NGV Statistics". NGV Journal. Archived from the original on 20 February 2012. Retrieved 2012-04-24.

منابع

  • ویکی‌پدیای انگلیسی
  • وب سایت ماشینبازار (۱۰ دی ۱۳۹۰). «بررسی اجمالی تفاوت‌های بنزین و سی‌ان‌جی». بایگانی‌شده از اصلی در ۱ مه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۹ فروردین ۱۳۹۲.