پرش به محتوا

ویلیام بی. آید

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
ویلیام بی. آید
عکسی که ظاهرا از آید است، ح. ۱۸۵۰.[۱]
رئیس جمهور جمهوری کالیفرنیا
دوره مسئولیت
۱۴ ژوئن ۱۸۴۶ – ۹ ژوئیه ۱۸۴۶
پس ازآندره پیکو (فرماندار آلتا کالیفرنیا)
پیش ازجان دی. اسلوت (فرماندار نظامی کالیفرنیا تحت کنترل ایالات متحده آمریکا)
اطلاعات شخصی
زاده۲۸ مارس ۱۷۹۶
روتلند، ماساچوست، آیالات متحده آمریکا
درگذشتهدسامبر ۱۸۵۲ (ح. ۵۶ سال)
رد بلاف، کالیفرنیا، ایالات متحده آمریکا
علت مرگآبله
آرامگاهگورستان مونرویل، مونرویل، کالیفرنیا، ایالات متحده آمریکا
همسر(ان)سوزان آید
تخصص
  • کشاورز
  • سیاستمدار
  • سرباز

ویلیام براون آید (به انگلیسی: William Brown Ide) (۲۸ مارس ۱۷۹۶ - ۱۹ یا ۲۰ دسامبر ۱۸۵۲) معروف به ویلیام بی. آید (به انگلیسی: William B. Ide)، یک آمریکایی و اولین و تنها رئیس جمهور جمهوری کوتاه مدت کالیفرنیا در سال ۱۸۴۶ بود.

زندگی

[ویرایش]

ویلیام براون آید در سال ۱۷۹۶ در روتلند، ماساچوست در ایالات متحده آمریکا زاده شد. اولین جد او نیکلاس آید، در سال ۱۶۳۶ از انگلستان به آمریکا آمده بود[۲]. او به کار نجاری پرداخت و در سال ۱۸۲۰ با سوزان گروت هاسکل (۱۷۹۹ - ۱۸۵۰) ازدواج کرد[۳]. او و همسرش ابتدا در ماساچوست زندگی می‌کردند، اما خیلی زود به غرب —ابتدا به کنتاکی، سپس اوهایو، و در آخر ایلینوی— مهاجرت کردند. آنها در نهایت در اسپرینگفیلد ساکن شدند و در مزرعه به کشاورزی پرداختند. همچنین در آنجا آید به تدریس در مدرسه پرداخت.[۴]

در سال ۱۸۴۵ آید مزرعه خود را فروخت و برای مهاجرت به قطاری که از ایندیپندنس، میزوری به اورگن می‌رفت، پیوست. به توصیه کالب گرینوود که یک راهنمای مسیر بود، آید و گروهی از مهاجران جدا شدند و به سمت ایالت کالیفرنیا (که در آن زمان جزئی از مکزیک بود و آلتا کالیفرنیا خوانده می‌شد) حرکت کردند. آنها در ۲۵ دسامبر ۱۸۴۵ به قلعه ساتر رسیدند. آید به سمت شمال حرکت کرد تا برای پیتر لاسن در رانچو بوسکوخو کار کند.

در سال ۱۸۴۶، به علت تهدید دولت مکزیک بر علیه مهاجرانی که شهروند مکزیک نبودند، حدود سی نفر ساکن مهاجر قلعه ساتر و رانچو بوسکوخو بر علیه دولت مکزیک شورش کردند که بعدها به شورش پرچم خرس معروف شد. آنها در ۱۴ ژوئن سونوما را تصرف کردند و فرماندار مکزیکی کالیفرنیای شمالی، ماریانو والخو را دستگیر کردند که در حقیقت از الحاق کالیفرنیا به‌دست ایالات متحده آمریکا حمایت کرده بود. در ۱۵ ژوئن، آید اعلامیه ای را که شب قبل نوشته بود منتشر کرد[۵]. در ظهر ۱۷ ژوئن، شورشیان پرچم خرس را برافراشتند، آلتا کالیفرنیا را جمهوری کالیفرنیا خوانده و از مکزیک اعلان استقلال کردند. آید به عنوان فرماندار انتخاب شد.

اعلامیه آید

[ویرایش]

ویلیام آید اعلامیه ای نوشت و دلایل شورش در شب های ۱۴ - ۱۵ ژوئن ۱۸۴۶ را اعلام کرد و توضیح داد (در زیر).نسخه ها و کپی هایی از این اعلامیه به هر دو زبان اسپانیایی و انگلیسی در سرتاسر کالیفرنیای شمالی پخش شد[۵].

به همه افراد و شهروندان سونوما، از آنها می خواهیم که در صلح بمانند و بدون ترس از آزار و اذیت، مشاغل قانونی خود را دنبال کنند. فرمانده کل نیروهایی که در قلعه سونوما جمع شده اند به همه افرادی که در کالیفرنیا غیر مسلح هستند، تعهد می کند که افراد تحت فرمان او از لحاظ شخصیت، دارایی یا روابط اجتماعی با یکدیگر برای آنها مزاحمتی ایجاد نکنند. او همچنین رسماً هدف خود را اعلام می کند که اولاً دفاع از خود و همراهان مسلحی است که با وعده زمین هایی به این کشور دعوت شده بودند تا خود و خانواده هایی را که به آنها وعده "حکومت جمهوری" داده شده بود، در آن مستقر شوند و در کالیفرنیا حتی از امتیاز خرید یا اجاره زمین های دوستان خود محروم شدند، دوستانی که به جای اینکه اجازه مشارکت یا محافظت توسط "دولت جمهوری خواه" را داشته باشند، توسط "استبداد نظامی" سرکوب می شدند و حتی "استبداد نظامی" با "اعلام" افسر ارشد استبداد مذکور، تهدید به نابودی در صورت عدم خروج از کشور، مصادره تمام دارایی، اسلحه و حیوانات باری ایشان، و در نتیجه محروم شدن از وسایل فرار یا دفاع آنان می‌کرد. قرار بود ما را از میان بیابان‌هایی که سرخپوستان متخاصم در آن زندگی می‌کردند به سمت ویرانی حتمی سوق دهند. برای سرنگونی دولتی که اموال مأموریت ها را برای تعالی فردی خود تصرف کرده است و مردم زحمتکش کالیفرنیا را با فشارهای زیادشان بر روی کالاهای وارد شده به این کشور ویران کرده و به طرز شرم آور سرکوب کرده است. اینها اهداف اولیه تعیین شده مردان شجاعی است که تحت فرمان او همراه هستند. او همچنین رسماً هدف خود را در وهله دوم این اعلام می‌کند که از همه شهروندان صلح‌جو و خوب کالیفرنیا که دوستدار حفظ نظم خوب و حقوق برابر هستند دعوت می‌کند (و من از این طریق از آنها دعوت می‌کنم بدون تأخیر به کمپ من در سونوما تعمیر کنند) که برای ایجاد و تداوم یک "حکومت جمهوری" که در آن آزادی مدنی و مذهبی برای همه تضمین می شود به ما کمک کنند. او همچنین اعلام می کند که بر درستی نیات ما تکیه می کند: لطف بهشت[=خدا] و دلاوری کسانی که به او مقیدند و با او در ارتباط هستند، بر اساس اصل حفظ نفس؛ با عشق به حقیقت؛ و با نفرت از استبداد و به امید موفقیت او. وی همچنین اعلام می‌کند که معتقد است یک حکومت برای اینکه بتواند در گرایش خود سعادتمند و خوشحال کننده باشد، باید از مردم آن نشات بگیرد که با موجودیت آن دوست هستند، که اتباع آن نگهبانان آن و افسران آن بندگانش و جلال آن پاداش آن ها است. — ویلیام بی. آید, ستاد فرماندهی سونوما، ۱۵ ژوئن ۱۸۴۶

جمهوری پرچم خرس تا ۹ ژوئیه ۱۸۴۶، فقط ۲۵ روز ادامه داشت، تا زمانی که پرچم ایالات متحده در سونوما برافراشته شد. آید و دیگر پرچم‌داران شورش پرچم خرس به جان سی. فریمونت و نیروهای مسلح ایالات متحده پیوستند تا کالیفرنیا را در جنگ با مکزیک تصرف کنند.

پس از پایان جنگ

[ویرایش]

پس از جنگ مکزیک و آمریکا، آید به خانه خود در نزدیکی رد بلوف، کالیفرنیا بازگشت، جایی که همکاری خود را با جوزیا بلدن در رنچو بارانکا کلرادو از سر گرفت. او معادن بلدن را در سال ۱۸۴۹ خریداری کرد و در استخراج معدن موفق بود. آید به عنوان یک کارمند دولتی در شهرستان کولوسی (اکنون بخشی از شهرستان‌های کولوسا، گلن و تهاما امروزی) در شغل های برجسته و مهم خدمت کرد. در آنجا به عنوان قاضی وثیقه و شهرستان، قاضی رئیس دادگاه جلسات، ثبت شهرستان، حسابرس شهرستان، منشی شهرستان، خزانه دار شهرستان، معاون نقشه برداری شهرستان و معاون کلانتری خدمت کرد.

آید در دسامبر ۱۸۵۲ احتمالاً در شب ۱۹ تا ۲۰ بر اثر آبله در سن ۵۶ سالگی درگذشت. او در گورستانی کوچک در سمت شرقی بزرگراه ۴۵ کالیفرنیا، در ۵ مایلی جنوب هامیلتون سیتی، کالیفرنیا در مونروویل سابق دفن شد.

میراث

[ویرایش]

پارک تاریخی ویلیام بی. آید یک بازسازی ای از خانه ویلیام بی. آید و چند بنای دیگر در نزدیکی رد بلوف به یاد اوست.[۶][۷]

منابع

[ویرایش]
  1. «Purported Likeness of William Ide». budwin.net. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۹-۰۵.
  2. «ویلیام بی. آید (Google books)».
  3. «Meriam Library Special Collections and University Archives | Meriam Library». library.csuchico.edu. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۹-۰۵.
  4. «بیوگرافی ویلیام براون آید».
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ نسخه های مختلفی از اعلامیه منتشر شدند. یکی از نسخه ها را میتوانید در بخش زیر و یا در این سایت بخوانید.«متن اعلامیه ویلیام آید» مقدار |نشانی= را بررسی کنید (کمک).[پیوند مرده]
  6. «آید احتمالا هیچ‌وقت در این مکان زندگی نکرده بلکه در جایی بسیار دورتر در جنوب تهاما زندگی می کرده است. William B. Ide never lived at park" by Rebecca Wolf, Red Bluff Daily News Online, accessed February 23, 2008». کاراکتر line feed character در |عنوان= در موقعیت 102 (کمک)
  7. «پارک تاریخی خانه ویلیام بی‌. آید» (PDF).