مرتضی حسن‌پور فرد خراشاد

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
مرتضی حسن پور
زادهٔ۱۳۲۱ خورشیدی
روستای خراشاد
محل زندگیمشهد
ملیتایرانی ایران
پیشههیئت علمی دانشگاه
سازماندانشگاه علوم پزشکی مشهد
عنواناولین پرستار مرد در ایران
منصباستادیار

مرتضی حسن پور (۱۳۲۱، خراشاد) اولین پرستار مرد ایرانی و از پژوهشگران این رشته می‌باشد.[۱][۲]

زندگینامه[ویرایش]

وی در سال ۱۳۲۱ در روستای خراشاد از توابع بخش مرکزی شهرستان بیرجند به دنیا آمد.[۳] وی پس از اتمام تحصیلات مقدماتی برای ادامه تحصیل به مشهد رفت و پس از دوره متوسطه در دبیرستان مستوفی وارد آموزشگاه عالی پرستاری جرجانی مشهد شد.

پس از تکمیل دوره لیسانس از دانشگاه مشهد در سال ۱۳۴۷ و اخذ لیسانس مدیریت پرستاری از دانشگاه شیراز در سال ۱۳۵۳ جهت تکمیل تحصیلات عازم آمریکا شد. او با اخذ مدرک کارشناسی ارشد پرستاری از دانشگاه ایالتی کالیفرنیا و مدرک دانشوری در تعلیم و تربیت گروه پزشکی از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی و با ناتمام گذاشتن دوره دکتری در تعلیم و تربیت گروه پزشکی در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی در سال ۱۳۵۸ به ایران بازگشت و به عنوان عضو هیئت علمی، در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تدریس پرداخت.[۴]

حرفه[ویرایش]

حسن پور به عنوان اولین پرستار مرد، با تحصیلات آکادمیک در ایران، از سال ۱۳۴۸ در سپاه بهداشت بندرعباس مشغول به خدمت بود و سپس در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، به تدریس پرداخت.

وی علاوه بر ریاست دانشکده پرستاری و آموزشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دوره‌های کارشناسی پرستاری را در دانشگاه‌های شهرهای بیرجند، سبزوار، گناباد و رشته‌های کاردانی رادیوتراپی، رادیولوژی و تکنیسین اتاق عمل و کارشناسی علوم آزمایشگاهی را در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، راه اندازی نمود.[۵]

حسن پور علاوه بر اینکه دارای تالیفاتی در زمینه پرستاری می‌باشد، از سال ۱۳۸۰، کلاسهایی را در جهت سلامت فردی و اجتماعی، برای دانش آموزان مناطق محروم شهری و روستایی برگزار می‌کند. وی پس از بازنشستگی در سال ۱۳۸۴، هم‌اکنون به پژوهش در حوزه سلامتی ادامه می‌دهد.

بزرگداشت[ویرایش]

از وی به عنوان مربی نمونه توسط دکتر محمد فرهادی وزیر وقت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تقدیر به عمل آمد.

همچنین در سال ۱۳۸۲ از وی به عنوان پیشکسوت جامعه پرستاری توسط دکتر مسعود پزشکیان وزیر وقت و در همان سال به عنوان استاد پرستاری توسط سید محمد خاتمی رئیس‌جمهور وقت، تجلیل به عمل آمد.

در سال ۱۳۸۶ نیز دکتر کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی وقت از وی به عنوان پیشکسوت تقدیر کرد.

سازمان نظام پرستاری ایران، در سال ۱۳۸۶ از وی به عنوان اولین پرستار مرد ایران، تقدیر به عمل آورد.[۶][۷]

منابع[ویرایش]

  1. «روستای خراشاد». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۷-۲۶.
  2. واحد تحریریه (۲۰ آذر ۱۳۹۶). «مرتضی حسن پور؛ اولین پرستار مرد ایرانی». روزنامه صبج استان خراسان جنوبی - آوای خراسان جنوبی. به کوشش ویژه‌های روزنامه آوا. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۷-۲۶.
  3. «اولین پرستار مرد ایران، بیرجندی است». پایگاه تحلیلی خبری شهرستان نهبندان. ۱۳۹۲-۰۵-۰۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۷-۲۶.
  4. «مرتضی حسن پور». research.mums.ac.ir. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۷-۲۶.
  5. «پایگاه خبری صدا و سیما». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ فوریه ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۱۱ مه ۲۰۰۸.
  6. «دل نگرانی‌های نخستین «پرستار آکادمیک» مرد ایران». خبرگزاری تسنیم. ۲۵ آبان ۱۳۹۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۷-۲۶.
  7. «برگزاری آئین تجلیل از نخستین پرستار مرد ایران با تحصیلات دانشگاهی». هیئت مدیره نظام پرستاری تهران و شهرستانها. اردیبهشت ۱۴, ۱۳۹۵. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۰۷-۲۶.