قانون شهروندی ایران

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از شهروند ایران)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

قانون شهروندی ایران بر اساس ترکیبی از قانون خون و قانون خاک تعریف شده‌است. کودک ملیت ایران را بر اساس پدرش دریافت می‌کند نه مادر.[۱] قانون کامل شهروندی در کتاب دوم قانون مدنی ایران بند ۹۷۶ تعریف شده‌است.[۲]

طبق قوانین مدنی ایران برای فرد متولد شده در ایران بدون توجه به ملیت والدین، باید حداکثر تا ۱۵ روز پس از تولد، تاریخ تولد ثبت گردد و والدینی که دیرتر از این موعد اقدام به ثبت نمایند مجرم شناخته می‌شوند و برابر با قانون با آن‌ها برخورد می‌گردد.[۳]

تعریف ملیت ایرانی[ویرایش]

طبق بند ۹۷۶ قانون مدنی ایران تابعیت ایرانی به افراد زیر تعلق می‌گیرد:

۱- همه افراد ساکن در ایران به جز کسانی که تابعیت خارجی دارند.
۲- کسانی که در ایران یا خارج از ایران به دنیا آمده‌اند و پدرشان ایرانی است.
۳- کسانی که در ایران از پدر ناشناخته به دنیا آمده‌اند.
۴- افراد متولد در ایران از والدین خارجی که یکی از والدین متولد ایران باشند.
۵- افراد متولد ایران که پدر آنها غیر ایرانی است و حداقل یک سال قبل از سن ۱۸ سالگی در ایران اقامت داشته‌اند.
۶- هر زن دارای تابعیت خارجی که با شوهر ایرانی ازدواج کرده‌است.
۷- هر تبعه خارجی که تابعیت ایرانی را کسب کرده‌است. کودکی است که ایرانی محسوب می‌شود.

۸-افرادی که ۵سال اقامت قانونی در ایران داشته باشند. تبصره: بند ۴ و ۵ شامل فرزندان دیپلمات‌های سیاسی نمی‌گردد.[۴]

کودکان ایرانی‌های متولد خارج از ایران، در صورت درخواست شناسنامه و پاسپورت ایرانی وی مشمول قوانین ایران از جمله سربازی می‌گردد.

مواردی که ثبت می‌شوند[ویرایش]

موارد زیر برای شهروندان ایرانی، حداکثر تا ۱۵ روز بعد از تولد کودک باید در ادارهٔ ثبت و احوال ایران یا یکی ار نمایندگی‌های خارج از کشور ایران ثبت گردند:

  • نام کودک
  • جنسیت کودک
  • تاریخ تولد
  • محل تولد
  • نام والدین و آدرس
  • وضعیت شهروندی والدین

که در کتاب ثبت و احوال موارد زیر ثبت می‌گردند:

  • ساعت و تاریخ تولد
  • نام و جنسیت دارندهٔ مدرک
  • نام و شماره شناسنامهٔ والدین
  • امضا و نام کامل کارمند ادارهٔ ثبت کننده
  • مکانی برای اثر انگشت و شماره‌گذاری دارندهٔ مدرک[۳]

چند ملیتی[ویرایش]

بند ۹۷۷ قانون مدنی ایران تابعیت مضاعف را تعریف کرده‌است. بر اساس ردیف ۴ یا ۵ بند ۹۷۶ قانون مدنی ایران تعدادی از ایرانیان دارای چند ملیت هستند که اگر قصد بازگشت به ملیت غیرایرانی خود را بعد از سن ۱۸ سالگی داشتند باید به وزارت امور خارجه ایران اطلاع دهند.[۱]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]