پرش به محتوا

جسرالشغور

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
جسرالشغور
Jisr ash-Shugur
بازار قدیمی سرپوشیده در جسرالشغور
بازار قدیمی سرپوشیده در جسرالشغور
کشور

کنترل توسط: سوریهجیش العزه

سوریهجیش الفتح
 سوریه
استاناستان ادلب
شهرستانشهرستان جسرالشغور
ارتفاع
۱۷۰ متر (۵۶۰ فوت)
جمعیت
 (۲۰۱۲)[۱]
 • کل۴۵۸۱۲
منطقهٔ زمانییوتی‌سی ۲+ (EET)
 • تابستانی (DST)یوتی‌سی ۳+ (EEST)
کد منطقه۲۳ ۹۶۳
مذاهباسلام سنی

جـِسر الشُغور (به عربی: جسر الشغور) (به ترکی استانبولی: Cisr eş-Şuğur)[۲] یکی از شهرهای کشور سوریه واقع در استان ادلب است. این شهر در کنار رود عاصی (اُرونتس) و در جاده اصلی لاذقیه به حلب واقع شده‌است. جسرالشغور در ۷۵ کیلومتری لاذقیه و ۱۰۴ کیلومتری حلب قرار دارد.

شهر جسرالشغور در یک دشت حاصل‌خیز آبرفتی در دره غاب و در کناره خاوری کوهستان نُصیریه جای گرفته‌است. این شهر از ۱۰ هزار سال پیش تاکنون پیوسته مسکونی بوده‌است.

رومی‌ها به این شهر «نیاکوبا» (Niaccuba) می‌گفتند و در این محل پلی سنگی بر روی رود عاصی ساختند. باور بر این است که نام جسرالشغور دگرگون‌شده واژه جسرالشغور (به معنی پل سرزمین مرزی) است.

تنش‌های سیاسی

[ویرایش]

شهر سنی‌نشین جسرالشغور و منطقه ادلب، پیشینه درگیری بین مردم سنی‌مذهب این شهر با حاکمان علوی‌مذهب سوریه و حزب بعث سوریه را دارد. در سال ۱۹۸۰ میلادی، نیروهای امنیتی سوریه در این شهر دست به کشتار گسترده معترضان زدند.

جنگ داخلی سوریه

[ویرایش]
گردان مجاهدین، یک واحد از ارتش آزاد سوریه است که در مارس ۲۰۱۲، تشکیل خود را در شهر جسرالشغور اعلام کرد.

در ۴ ژوئن ۲۰۱۱، سه ماه از آغاز جنگ داخلی سوریه، خشونت‌ها در شهر جسرالشغور به اوج خود رسیده بود. گروه‌های مسلح مخالف دولت به مراکز امنیتی حمله کرده و ۱۲۰ نفر از نیروهای امنیتی را کشتند[۳] و کنترل شهر را به دست گرفتند در حالی که بسیاری از غیرنظامیان به لاذقیه گریختند. فعالانی که با بی‌بی‌سی مصاحبه کرده بودند، صحت خبر دولتی مبنی بر کشتار نیروهای امنیتی توسط شورشیان را تکذیب کرده و ادعا کردند که این مرگ‌ها مشخص نیست و ممکن است توسط دولت برای شورش کشته شده باشند.[۴] پس از آن، ارتش سوریه عملیاتی را برای مقابله با گروه‌های مسلح انجام داد. این عملیات تا ۱۲ ژوئن ۲۰۱۱ به طول انجامید.[۵][۶][۷] بعداً گزارش شد که تعداد زیادی از ساکنان از شهر خارج شده و به کشورهای همسایه از جمله ترکیه گریخته‌اند.[۸] در دسامبر ۲۰۱۱، ارتش آزاد سوریه کنترل شهر را به دست گرفت[۹] اما در اکتبر ۲۰۱۲، ارتش سوریه بار دیگر وارد جسرالشغور شد.[۱۰] در ۲۵ آوریل ۲۰۱۵ میلادی، شبه نظامیان ائتلاف جیش‌الفتح این شهر را به تصرف خود درآوردند.[۱۱][۱۲][۱۳] طبق گزارش‌ها، ۳٬۵۰۰ اویغور از آن زمان در این شهر ساکن شده‌اند.[۱۴]

تا ژوئیه سال ۲۰۱۷، این شهر تحت کنترل مشترک تحریر الشام و حزب ترکستان اسلامی در سوریه بود.[۱۵] این شهر در سپتامبر ۲۰۱۷ توسط جنگنده‌های سوریه و روسیه بمباران شد.[۱۶]

منابع

[ویرایش]
  1. BevoelkerungsStatistik
  2. Günümüzde Suriye Türkmenleri. — Suriye’de Değişimin Ortaya Çıkardığı Toplum: Suriye Türkmenleri, p. 21 ORSAM Rapor № 83. ORSAM – Ortadoğu Türkmenleri Programı Rapor № 14. Ankara — Kasım 2011, 33 pages.
  3. مخالفان اسد در شمال سوریه دست به اسلحه برده‌اند بایگانی‌شده در ۲ دسامبر ۲۰۲۰ توسط Wayback Machine یورونیوز فارسی
  4. "Syria town of Jisr al-Shughour braces for army assault". BBC News. 7 June 2011. Retrieved 7 June 2011.
  5. تصویر ورود تانکهای ارتش سوریه به شهر جسرالشغور[پیوند مرده] یورونیوز فارسی
  6. "Syria unrest: 'Deadly clashes' in Jisr al-Shughour". Bbc.co.uk. 2011-06-05. Retrieved 2011-06-12.
  7. رادیو فردا: درگیری شدید میان ارتش و مخالفان بشار اسد در شمال غربی سوریه، بازدید: ژوئن ۲۰۱۱.
  8. Chulov, Martin; Hassan, Nidaa (7 June 2011). "Syrian town empties as government tanks mass outside". The Guardian. Retrieved 7 June 2011.
  9. Martin Chulov (18 May 2012). "Syrian security forces set off Damascus bombs blamed on al-Qaida – defectors". London: Guardian. Retrieved 2012-07-11.
  10. "Rebel fighters 'capture' Syrian soldiers". Al Jazeera. 13 October 2012. Retrieved 13 October 2012.
  11. پیکارجویان اسلامگرا شهر جسرالشغور را به تصرف خود درآوردند بی‌بی‌سی فارسی
  12. "AFP news agency on Twitter". twitter.com. Retrieved 2 April 2018.
  13. "Turkistan Islamic Party had significant role in recent Idlib offensive - FDD's Long War Journal". longwarjournal.org. 30 April 2015. Retrieved 2 April 2018.
  14. "If Assad asks, China can deploy troops to Syria". timesofisrael.com. Retrieved 2 April 2018.
  15. ""Tahrir al-Sham" denies that "Turkistan" controls Jisr al-Shughur". Enab Baladi. 16 July 2017.
  16. Suleiman Al-Khalidi Russia, Syria intensify bombing of rebel-held Idlib, witnesses say, Reuters, 24 September 2017