پرش به محتوا

کالج فرانسه

مختصات: ۴۸°۵۰′۵۷″ شمالی ۰۰۲°۲۰′۴۴″ شرقی / ۴۸٫۸۴۹۱۷°شمالی ۲٫۳۴۵۵۶°شرقی / 48.84917; 2.34556
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از کولژ دو فرانس)
Collège de France
کالج فرانسه
لاتین: کالج سلطنتی فرانسه
نام‌های پیشین
کلژ رویال
شعار
(لاتین) Docet Omnia
همه‌چیز را تعلیم می‌دهد
نوعمؤسسهٔ دولتی
بنیانگذاری شده۱۵۳۰ (منشور سلطنتی)
بنیان گذارفرانسوای یکم، پادشاه فرانسه
وابستگیدانشگاه پ.اس.ال، کنسرسیوم کوپرن
گردانندهتوماس رومر
اعضای هیئت علمی۴۷ کرسی (۲۰۱۶)
موقعیتپاریس، فرانسه
پردیسکارتیه لاتن، منطقه پنجم پاریس
وبگاه

کالج فرانسه (به فرانسوی: Collège de France) که پیش‌تر کلژ رویال (به فرانسوی: Collège des lecteurs royaux) نامیده می‌شد، یک بنیاد پژوهشی و آموزشی بزرگ است که فرانسوای اول آن را در سال ۱۵۳۰ بنا کرد. این بنیاد در منطقهٔ پنجم پاریس، در میدان مارسِلَن (Place Marcelin-Berthelot) و در کارتیه لاتن قرار دارد.

دو امر پژوهش و آموزش به این بنیاد که هدفش «دانش در راستای گسترش تمامی رشته‌های ادبی، علمی و هنری» است، گره خورده‌است. کلژ دو فرانس کلاس‌هایی رایگان با ردهٔ علمی بسیار بالا ارائه می‌دهد که ورود به آن برای همه بدون نیاز به ثبت‌نام مقدور است. از همین روست که این مکان از نقطه نظرِ آزاداندیشی درخور توجهی ویژه در فرانسه است.

انتخاب‌شدن به عنوان استاد در کلژ دو فرانس و صاحب کرسی شدن یکی از بالاترین رده‌های آموزش عالی در فرانسه است. رولان بارت بین سال‌های ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۰ استاد کرسی نشانه‌شناسی در کلژ دو فرانس بود. این بنیاد حدوداً ۵۰ کرسی دارد که سرفصل آن‌ها با توجه به آخرین تحولات علمی تعیین می‌گردد. (برای نمونه کرسی درس ادبیات ممکن است به علت تحولات علمی حذف و کرسی درس ریاضیات جایگزین آن شود) صاحب هر کرسی بر پایهٔ دیدگاه‌های همتایان خود، فعالیت‌های غیردانشگاهی‌اش برگزیده می‌شود و نه بر اساس آن عناوین دانشگاهی که داراست.

کلژ دو فرانس از اعضای وابسته به دانشگاه پی‌اس‌ال است.

تاریخچه

[ویرایش]

این بنیاد پیش‌تر «کُلِژ رویال» نامیده می‌شد. در سال ۱۸۷۰ این نام کنونی، کلژ دو فرانس، برای آن برگزیده شد. در سدهٔ شانزدهم، این بنیاد زبان فرانسوی را زبان آموزش برخی از دروس اعلام کرد؛ در حالی که سوربن تا سده‌ها آموزش را به زبان لاتین ادامه می‌داد.

در سال ۱۵۳۰، سرکتابدار سلطنتی، گیوم بوده، که مترجم بزرگ آثار دوران باستان نیز بود به پادشاه، فرانسوای اول، پیشنهاد کرد تا بنیادی ایجاد کند. هدف آن بود که در این بنیاد آموزشی و پژوهشی دروسی تدریس شود که دانشگاه پاریس از تدریسشان سر باز می‌زد.