رفیق حریری: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
خنثی‌سازی ویرایش 29708911 از Bkhtyarymjdly (بحث)
برچسب: خنثی‌سازی
برچسب‌ها: ویرایش همراه ویرایش از برنامهٔ همراه ویرایش با برنامهٔ اندروید
خط ۲۸: خط ۲۸:
| otherparty =
| otherparty =
| spouse = [[نازک عوده]]
| spouse = [[نازک عوده]]
| children = بهاءالدین، حسام‌الدین (۱۹۹۱ درگذشت)، [[سعد حریری|سعدالدین]]، ایمن، فهد، هند
| children = بهاءالدین، حسام‌الدین (۱۹۹۱ درگذشت)، [[سعد حریری]]، ایمن، فهد، هند
| occupation = فعال اقتصادی، سیاستمدار
| occupation = فعال اقتصادی، سیاستمدار
| profession =
| profession =

نسخهٔ ‏۱۸ اوت ۲۰۲۰، ساعت ۱۱:۳۸

رفیق حریری
نخست‌وزیر لبنان
دوره مسئولیت
۳۱ اکتبر ۱۹۹۲ – ۶ دسامبر ۱۹۹۸
پس ازرشید الصلح
پیش ازسلیم الحص
دوره مسئولیت
۲۳ اکتبر ۲۰۰۰ – ۲۱ اکتبر ۲۰۰۴
پس ازسلیم الحص
پیش ازعمر کرامی
اطلاعات شخصی
زاده
رفیق بهاء الدین حریری

۱ نوامبر ۱۹۴۴
صیدا، لبنان
درگذشته۱۴ فوریهٔ ۲۰۰۵ (۶۰ سال)
بیروت، لبنان
ملیتلبنانی
همسر(ان)نازک عوده
فرزندانبهاءالدین، حسام‌الدین (۱۹۹۱ درگذشت)، سعد حریری، ایمن، فهد، هند
پیشهفعال اقتصادی، سیاستمدار
لقب(ها)ابو بهاء

رفیق بهاءالدین حریری (ابو بهاء) (زاده ۱ نوامبر ۱۹۴۴ – درگذشته ۱۴ فوریه ۲۰۰۵)، سیاست‌مدار، نخست‌وزیر و فعال اقتصادی لبنانیسعودی بود. وی طی دو دوره بین سال‌های ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۸ و ۲۰۰۰ تا استعفایش در ۲۰ اکتبر ۲۰۰۴ نخست‌وزیر لبنان بود. او رهبری پنج کابینه در دولت لبنان را طی دوران مسئولیتش بر عهده داشت. حریری نقش کلیدی در بازسازی بیروت ایفا کرد.

حریری در ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ توسط افراد ناشناس ترور شد. بر اثر این حادثه سازمان ملل تحقیقاتی پیرامون قتل وی را تحت عنوان دادگاه ویژه برای لبنان آغاز کرد و در دو گزارش نخست، به احتمال نقش دولت سوریه در این ترور اشاره نمود. ترور حریری تغییرات سیاسی بسیاری را در لبنان رقم زد و به رشته اتفاقاتی منتهی شد که وقوع انقلاب سدر و خروج نیروهای سوری از لبنان را در پی داشت.

زندگی و تحصیلات

حریری در تاریخ ۱ نوامبر سال ۱۹۴۴ در یک خانواده مسلمان سنی در شهر بندری سیدون لبنان متولد شد. او دو خواهر و برادر داشت. او در مدرسه ابتدایی و متوسطه در سیدون تحصیل کرد و در مدیریت امور تجاری از دانشگاه عرب بیروت فارغ‌التحصیل شد.

دوران سیاستمداری

حریری در سال‌های ۱۹۸۰ یک فرد خود ساخته ثروتمندی بود که با کمک مالی و شرکت در گروه‌های مختلف لبنانی مشهور گردید. همزمان او در سال ۱۹۸۳ مشاور سیاسی شاهزاده بندر بن سلطان بود. او بعد از در سراشیبی قرار گرفتن ساف و در نبود یک رهبر قابل اعتماد مرد قدرتمند سنی در کشور شد که همزمان بود با سربرآوردن شبه نظامیان شیعه امل در لبنان. به عنوان نماینده سابق سعودی نقش مهمی را در عقد توافقنامه ۱۹۹۰ طائف داشت که به جنگ داخلی شانزده ساله لبنان خاتمه داد. در سال ۱۹۹۲ حریری اولین نخست‌وزیر بعد از جنگ در دولت پرزیدنت الیاس حراوی بود. او تا سال ۱۹۹۸ در این سمت بود که جای خود را به سلیم حوص داد. در حقیقت او در نتیجه جنگ قدرت بین حریری و پرزیدنت جدید امیل لحود از سمتش برکنار شد. در سال ۲۰۰۰ حریری مجدداً نامزد نخست‌وزیری به‌جای سلیم حص شد. در سپتامبر ۲۰۰۴ حریری طرفدار اجرای قرارداد ۱۵۵۹ شورای امنیت شد که خواهان عقب کشیدن کلیه نیروهای خارجی از لبنان است گردید. در اکتبر ۲۰۰۴ از سمت خود مستعفی و عمر کرامی جایگزین او شد.

سیاست‌های اقتصادی حریری از ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۸

حریری یک سیاست اقتصادی پیشرفته‌ای را بنیان گذاشت. در ابتدای کار نخست‌وزیری‌اش طرحی بنام افق ۲۰۰۰ که نام دولتش برای نوسازی لبنان بود را شروع کرد. یک مؤلفه مهم افق ۲۰۰۰ بنیان‌گذاری یک شرکت خصوصی بنام سولیدر بود که نوسازی لبنان بعد از جنگ را بعهده گرفت. سولیدر با شرکت دولت و بخش خصوصی تأسیس شد. این شرکت بازسازی بخش جنوبی بیروت را هدف قرار داد و آن را بسرعت به یک مرکز جدید شهری تبدیل کرد. در طرح ده ساله‌ای خصوصی‌سازی صنایع لبنان در برنامه‌اش بود. قراردادهای بسیاری در زمینه انرژی، ارتباطات، برق، فرودگاه‌ها و راهسازی بسته شد. مهم‌ترین موضوع در طرح افق ۲۰۰ که مشخصاً خود رفیق حریری پشت آن بود ترغیب سرمایه‌گذاران خارجی و دعوت شرکت‌ها و بخش خصوصی برای شرکت در بازسازی لبنان بود.

ترور

وی در ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ بر اثر انفجار بر سر راه کاروان موتوری‌اش در بیروت به قتل رسید. تحقیقات دربارهٔ قتل وی همچنان ادامه دارد و زیر نظر سازمان ملل متحد پیگیری می‌شود و رسیدگی به این پرونده بر عهده سرژ برامیرتز است آخرین گزارش برامیرتز حاکی از آن است که دی. اِن. اِی جمع‌آوری شده از صحنه جنایت نشان می‌دهد که انفجار منجر به قتل حریری احتمالاً به وسیله یک مرد جوان و به صورت انتحاری انجام گرفته‌است.[۱] دادگاه سازمان ملل نیز حکم بازداشت چهار عضو حزب‌الله لبنان را در رابطه با این موضوع صادر کرده‌است.[۲] حزب‌الله با استناد به تصاویر ویدئویی از تحرکات هوایی اسراییل در چهاردهم مارس سال ۲۰۰۵ بر فراز بیروت در مسیر حرکت رفیق حریری و نیز حضور «غسان الجد» یک روز قبل از ترور در محل جنایت، تا کنون اسرائیل را مسئول این ترور می‌داند.

سوریه در زمان قتل حریری نفوذ اطلاعاتی و نظامی گسترده‌ای در لبنان داشته‌است؛ ولی دمشق مکرراً آگاهی خود را از بمب‌گذاری مذکور رد کرده‌است. شورای امنیت سازمان ملل متحد با اجماع تمام اعضا خواستار همکاری کامل سوریه در تحقیقات سازمان ملل در این موضوع شده‌است و سرژ برامیرتز در دو گزارش اخیر خود از همکاری متقابل سوریه تقدیر کرده‌است.[۳]

در سپتامبر ۲۰۱۰، سعد حریری پسر رفیق حریری و نخست‌وزیر لبنان، با تجدیدنظر در مواضع پیشین خود، اتهام به سوریه در ترور پدرش را اشتباه و اتهامی سیاسی دانست.[۴] دو ماه پس از ترور رفیق حریری، نیروهای امنیتی و نظامی سوری تحت فشار اتهامات و افکار عمومی مجبور به خروج از لبنان شده بودند.

در نوامبر ۲۰۱۰ سی‌بی‌سی اظهار داشت که شواهد به دست آمده توسط پلیس لبنان و بعدها، سازمان ملل، ارتباط حزب‌الله لبنان و این ترور را نشان می‌دهد.[۵] با این حال دبیرکل حزب‌الله با رد تصادفی بودن تحرکات اطلاعاتی اسرائیل که حتی در روز ترور حریری هم رخ داده‌است، اعلام کرد که این تحرکات برای انجام عملیات صورت پذیرفته‌است، زیرا در این مناطق مراکز حزب‌الله وجود نداشت.

پنج نفر از اعضای حزب‌الله لبنان از طرف دادگاه بین‌المللی ویژه لبنان، مستقر در لاهه هلند، به نقش داشتن در سوءقصد به رفیق حریری متهم شدند. حزب‌الله همواره این اتهام‌ها را رد کرده‌است.[۶]

تمدید دادگاه

در ۲۳ دسامبر ۲۰۱۷ دبیرکل سازمان ملل دادگاه ویژه قاتلان رفیق حریری را برای سه سال دیگر تمدید کرد.

  • آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در حال تمدید «مندیت دادگاه ویژه بین‌المللی» برای لبنان می‌باشد، این دادگاه در حال پیگرد قانونی مظنونین ترور رفیق حریری نخست‌وزیر سابق لبنان در سال ۲۰۰۵ می‌باشد.
  • سخنگوی سازمان ملل استفان داجریک تمدید «مندیت دادگاه ویژه بین‌المللی» از اول مارس ۲۰۱۸ را اعلام کرد و گفت محاکمه غیابی چهار مرد که متهم به بمبگذاری در قتل حریری و ۲۲ نفر دیگر در بیروت هستند، در دادگاه ویژه مورد حمایت سازمان ملل در لاهه هلند در جریان است…
  • سخنگوی سازمان ملل گفت گوترش بر تعهد سازمان ملل در حمایت از این دادگاه ویژه تأکید کرد، دادگاه در حال مبارزه علیه مصونیت و به میز محاکمه کشاندن کسانی هست که مسئول جنایت عمده می‌باشند.[۷]

موضع‌گیری‌ها

جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا روز ۱۱ ژوئیه ۲۰۱۷ طی یک مصاحبه مطبوعاتی با مجله «ایسلندر» وابسته به یک مرکز بررسی آمریکایی در واشینگتن انگشت اتهام قتل رفیق حریری را به سمت ایران و شبه نظامیانش نشانه رفت و مجدداً بر موضع پنتاگون که با دخالت‌های ایران در منطقه مخالف است تأکید کرد. ماتیس حکومت ایران را متهم کرد که در پشت قتل حریری و سایر قتل‌ها قرار دارد.[۸][۹][۱۰]

جستارهای وابسته

پانویس

  1. "UN probe into murder of former Lebanese leader nears sensitive stage – inquiry chief". UN. ۱۸ دسامبر ۲۰۰۶. Archived from the original on 22 July 2013.
  2. "Hariri murder: UN tribunal issues arrest warrants". BBC News. ۳۰ ژوئن ۲۰۱۱. Archived from the original on 1 December 2012. Retrieved 1 December 2012.
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Rafik_Hariri بخشی از آغازه از ویکی‌پدیای انگلیسی
  4. [۱]Lebanon PM: accusations against Syria were mistake, Associated Press.
  5. Macdonald, Neil (۲۱ نوامبر ۲۰۱۰). "CBC Investigation: Who killed Lebanon's Rafik Hariri?". CBC News. Archived from the original on 18 December 2012. Retrieved 18 December 2012.
  6. «سعد حریری با انتقاد از ایران استعفا کرد». بی‌بی‌سی فارسی. دریافت‌شده در ۴ نوامبر ۲۰۱۷.
  7. UN chief extends tribunal for Hariri killers for 3 years
  8. Full transcript: Defense Secretary James Mattis’ interview with The Islander
  9. US Defense chief accused Iran of being behind Hariri’s assassination, other murders
  10. ماتیس: إیران وراء اغتیال الحریری

منابع

پیوند به بیرون