پرش به محتوا

مقبره نادره بیگم

مختصات: ۳۱°۳۲′۵۴″شمالی ۷۴°۲۱′۴۳″شرقی / ۳۱٫۵۴۸۴°شمالی ۷۴٫۳۶۲۰°شرقی / 31.5484; 74.3620
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
مقبرهٔ نادره بیگم
مقبره نادره بیگم
مقبرهٔ نادره بیگم
مقبره نادره بیگم در Lahore واقع شده
مقبره نادره بیگم
مقبره نادره بیگم در پاکستان واقع شده
مقبره نادره بیگم
اطلاعات کلی
گونهمقبره
سبک معماریمعماری گورکانی
موقعیتلاهور، پنجاب، پاکستان پاکستان پاکستان
مختصات۳۱°۳۲′۵۴″شمالی ۷۴°۲۱′۴۳″شرقی / ۳۱٫۵۴۸۴°شمالی ۷۴٫۳۶۲۰°شرقی / 31.5484; 74.3620
آغاز ساخت۱۶۹۳
پایان۱۶۹۸
گشایش۱۶۹۸
مشترینادره بیگم، سعیمه بیگم و پنج نفر دیگر.
بلندی۳۲٫۶ فوت (۹٫۹ متر)
طراحی و ساخت
معماراورنگ‌زیب، هاشم میرزا
پیمانکار اصلیمحمد داراشکوه اورنگ‌زیب

مقبرهٔ نادره بیگم (اردو: مقبره نادره بیگم) مقبره‌ای از دوران گورکانی در شهر لاهور، پاکستان است که مقبرهٔ شاهزادهٔ گورکانی نادره بانو بیگم، همسر شاهزاده محمد داراشکوه را در خود جای داده‌است.

زمینه

[ویرایش]

نادره همسر محمد داراشکوه بود که در دهه ۱۶۴۰ حاکم لاهور بود. در سال ۱۶۵۹، داراشکوه در حال جنگ با برادرش اورنگ‌زیب برای تاج و تخت گورکانی بود. پس از شکست داراشکوه در نبرد دورایی، او و همسرش سعی کردند از طریق گذرگاه بولان به ایران فرار کنند، اما نادره به علّت اسهال خونی و فرسودگی درگذشت. گرچه سربازان دارا فرسوده شده بودند، او سربازان باقی ماندهٔ خود را برای حمل جسد همسرش از گذرگاه به لاهور فرستاد تا در نزدیکی حرم میان میر که هر دو او را «راهنمای معنوی» خود می‌دانستند به خاک سپرده شود.[۱][۲]

تاریخ

[ویرایش]

اعتقاد بر این است که تمام سنگ مرمرهای سنگین و سنگ‌های نیمه قیمتی این مقبره در دوران حکومت رانجیت سینگ دزدیده شده‌اند، و بنا را در وضعیت «ویرانی» قرار داده‌است. مقبره طعمهٔ «خرابکاری معاصر» هم شده‌است که دیوارنگاری بر روی مقبره مشهود است.[۲]

معماری

[ویرایش]

بر خلاف مقبره‌های دیگر گورکانی که در باغ ساخته شده‌اند، این مقبره در یک مخزن آب ساخته شده‌است. [۳] [۴] مقبره در مرکز مخزن بر روی سکوی بلند قرار دارد. مقبره گنبد هم ندارد.[۲] مخزن «اندازه ۲۰۰ تا ۲۰۰ گز گورکانی» بود.[۵] بعداً، مخزن به یک باغ گورکانی تبدیل شد.[۴] کوشک‌هایی در گوشه‌های باغ قرار دارند و از طریق یک پل بنایی در جنوب و «دروازه‌هایی بلند» در شمال می‌توان به مقبره رسید.

این پل روی سی قوس ایستاده‌است. محفظه مرکزی ۱۴ پا پهنا دارد و با یک غلام‌گردش احاطه شده‌است. مقبره مربع‌شکل از هر طرف ۴۴ پا و ۳۲ پا ۶ اینچ ارتفاع دارد. طبقه اول ۱۳ پا و با دریچه‌های مستطیل‌شکل احاطه شده‌است. پله‌های رسیدن به طبقه فوقانی در گوشه‌های شمال شرقی و جنوب شرقی قرار دارد. خود قبر ۶ فوت و ۱۰ اینچ طول دارد، ۲ پا و ۱۰ اینچ عرض و ۱ پا و ۸ اینچ بلندی دارد. آیات قرآن به خط نستعلیق بر روی تخته سنگ مرمر در قسمت شمالی قبر حک شده‌است.[۲]

نگارخانه

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. Larson, Gerald J.; Jacobsen, Knut A. (2005). Theory and practice of yoga: essays in honour of Gerald James Larson (Print). Leiden Boston: Brill Publishers. pp. 307, 315. ISBN 9789004147577.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ ۲٫۳ "Nadira Begam's Tomb". UAL Berta. Archived from the original on 4 March 2016. Retrieved 21 March 2015.
  3. Journal of the Research Society of Pakistan. Pakistan: University of the Punjab. 33: 36. 1996 https://books.google.com/books?id=w45GAAAAMAAJ&q=tomb+nadira+begum&dq=tomb+nadira+begum&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwi2np6M2ZLqAhXGzIUKHcSuAnYQ6AEwAXoECAIQAg. {{cite journal}}: Missing or empty |title= (help)
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ James L. Wescoat. Mughal Gardens: Sources, Places, Representations, and Prospects. Dumbarton Oaks Research Library And Collection. p. 165. ISBN 0-88402-235-8.
  5. "Lahore". Mughal Gardens. Retrieved 21 March 2015.