نبرد آکتیوم

مختصات: ۳۸°۵۶′۰۴″ شمالی ۲۰°۴۴′۱۹″ شرقی / ۳۸٫۹۳۴۴۴°شمالی ۲۰٫۷۳۸۶۱°شرقی / 38.93444; 20.73861
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Mehdi khazaee (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۷ مهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۱۵:۳۶ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

نبرد آکتیوم
بخشی از آخرین جنگ جمهوری روم
تاریخ۲ سپتامبر ۳۱ پیش از میلاد
موقعیت
دریای یونان، در نزدیکی شهر آکتیوم در یونان
نتایج پیروزی سرنوشت‌ساز اوکتاویان
طرف‌های درگیر
نیروها و حامیان رومی و متحدان اوکتاویان دودمان بطالسه
حامیان رومی و متحدان مارک آنتونی
فرماندهان و رهبران
مارکوس ویپسانیوس آگریپا کلئوپاترای هفتم
مارکوس آنتونیوس
قوا
۲۵۰ کشتی جنگی
۱۶٬۰۰۰ سرباز پیاده و ۳٬۰۰۰ کماندار
۲۹۰ کشتی جنگی
۳۰–۵۰ ترابرگر
۲۰٬۰۰۰ سرباز پیاده
۲٬۰۰۰ کماندار
تلفات و خسارات
تقریباً ۲٬۵۰۰ نفر کشته بالغ بر ۵٬۰۰۰ نفر کشته؛
۲۰۰ کشتی مغروق یا مسخر

نبرد آکتیوم (به انگلیسی: Battle of Actium) صحنهٔ تقابل سرنوشت‌ساز آخرین جنگ جمهوری روم مابین نیروهای اوکتاویان از یک سو و نیروهای مختلط مارک آنتونی و کلئوپاترای هفتم از سویی دیگر بود. این نبرد دریایی در ۲ سپتامبر سال ۳۱ پیش از میلاد در دریای یونان و در نزدیکی شهر آکتیوم، واقع در استان رومی اپیروس وتوس به وقوع پیوست. ناوگان دریایی اوکتاویان را مارکوس ویپسانیوس آگریپا رهبری می‌کرد و ناوگان دریایی آنتونی تحت حمایت کشتی‌های ملکه کلئوپاترا بودند.

پیروزی اوکتاویان در این نبرد سرنوشت‌ساز او را قادر ساخت تا سلطهٔ خود بر روم و سرزمین‌های تحت تملکش را تحکیم ببخشد. برای رسیدن به این مقصود، او در ابتدا لقب پرینسپس («نخستین شهروند») را بر خود نهاد و چند سال بعد نیز سنای روم لقب آگوستوس («محترم، مکرم») را به او اعطا کرد و این همان نامی است که او در سال‌های بعد بدان مشهور شد. آگوستوس ظواهر و تشریفات یک رهبر جمهوری‌خواه را حفظ و رعایت می‌کرد اما مورخان عموماً بر این عقیده‌اند که این تحکیم قدرت و بر خود نهادن عناوین تجلیلی از سوی آگوستوس، پایان کار جمهوری روم را رقم زد و ظهور امپراتوری روم را موجب شد.

منابع