گل ساعتی (سرده)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Dexbot (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۷ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۳۹ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

گل ساعتی
رده‌بندی علمی
فرمانرو: گیاهان
دسته: گیاهان گلدار
رده: دولپه‌ای‌ها
زیررده: رزمانندها
(طبقه‌بندی‌نشده): رزیدها
راسته: مالپیگی‌سانان
تیره: گل‌ساعتان[۱]
سرده: Passiflora
L.
گونه‌ها

در حدود ۵۰۰

گل ساعتی (با نام علمی: Passiflora caerulea) گونه‌ای از گیاهان گلدار است که بیشتر در نواحی استوایی آمریکا و آفریقا رشد می‌کند.[۲] این گیاه رشد سریع و ساقه‌هایی بلند بالارونده دارد که قلمه گرفتن از آن را آسان می‌کند.[۳] گل ساعتی گیاهی است زینتی از تیره موردیها که دارای بوته‌ای بلند و برگهای‌بیضی شکل متصل بهم و شامل ۵ تقسیم کامل است. گلهای آن درشت و به شکل ساعت است. رنگ گلها قرمز، ارغوانی، آبی و بنفش می‌باشد. ساقه آن چون به درختان مجاور می‌پیچد و بالا می‌رود. از این رو آنرا پیچ ساعتی نیز می‌نامند. میوه‌اش سبز و زرد رنگ است. این گیاه حاوی فلاونوئید و آلکالوئیدهای گروه هارمالا Harmalaواسیدسیانیدریک، در میوهٔ آن اسید سیتریک و نیز دارای پرولین، مالتول و اتل مالتول است. قسمت مورد استفاده: از برگ و میوه و گلهای گیاه پاسیفلور استفاده دارویی به عمل می‌آید.

خواص دارویی

تجارب آزمایشگاهی و بالینی اثر ضد اضطراب و آرام بخشی عصاره گل ساعتی را نیز به اثبات رسانده است. فلومازنیل داروی آنتاگونیست بنزودیازپین‌ها مانع ظهور اثر عصاره گل ساعتی نگردید، که این امر نشانه متفاوت بودن مکانیسم اثر آرام بخشی این عصاره از مکانیسم اثر بنزودیازپین‌ها می‌باشد.[۴]

جستارهای وابسته

منابع

  1. Passifloraceae
  2. «شرح تیره گل ساعت». دانشنامه رشد. دریافت‌شده در ۱۰ شهریور ۱۳۸۹.
  3. «گل ساعت». آفتاب. دریافت‌شده در ۱۰ شهریور ۱۳۸۹.
  4. Dhawn K؛ و دیگران (۲۰۰۳). Evaluation of central nervous system effects of Passiflora incarnata in experimental animals. Pharm Biol.