پیچکه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط InternetArchiveBot (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۹ دسامبر ۲۰۱۹، ساعت ۲۳:۰۷ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

پیچکه
رده‌بندی علمی
فرمانرو: گیاهان
(طبقه‌بندی‌نشده): گیاهان گلدار
(طبقه‌بندی‌نشده): تک‌لپه‌ای‌ها
راسته: مارچوبه‌سانان
تیره: نرگسیان
زیرخانواده: پیازیان
سرده: سیرها
گونه: پیچکه
نام دوبخشی
Allium longisepalum

پیچَکِه[الف] (نام علمی: Allium longisepalum) نوعی سیر کوهی است که برگ‌هایی سه‌گوش دارد و مزهٔ آن به پیازچهٔ خام شبیه است، و از آن در خوراک‌هایی همچون کلانه استفاده می‌شود.[۱]

این گیاه برگ‌هایی باریک همچون گیاه تره دارد و از جوشاندهٔ آن برای زدودن ترش‌کردن معده و تلخی دهان استفاده می‌شود.[۲] پیچکه برگ‌های بلندی دارد که در انتها سفید بوده و در برش سه‌گوش است.[۳] از پیچکه در پخت نان کلانه استفاده می‌شود.[۴] پیچکه بسیار تند بوده و هنگام خرد کردن باعث آبریزش می‌شود.[۳] در استان کرمانشاه این گیاه معمولاً در فصل بهار از بازارها قابل تهیه است.[۳]

جستارهای وابسته

یادداشت

  1. علاوه بر «پیچکه» که نامی رایج است، برخی به آن «پیچک کوهی» نیز گفته‌اند که ابهام‌آمیز است و نباید بکار رود. گیاه پیچکه از سردهٔ Allium (والک) و انواع دیگر پیچک‌ها (مثل پیچک صحرایی) از سردهٔ Convolvulus (پیچک) هستند که این دو بی‌ارتباط هستند. از این رو «پیچک کوهی» گمراه کننده خواهد بود، و «پیچکه» بعنوان اسم خاص بوده و با پیچک خلط نشده و ابهام‌آمیز نخواهد بود.

منابع

  1. «کلانه». دریافت‌شده در ۸ آذر ۱۳۹۳.
  2. «فارس از گیاهان کوهی کرمانشاه گزارش می‌دهد». فارس. ۱۶ فروردین ۱۳۹۲. دریافت‌شده در ۸ آذر ۱۳۹۳.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ «طرز تهیهٔ نان کرمانشاهی کلانه». ایران‌سیت. بایگانی‌شده از اصلی در ۶ دسامبر ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۸ آذر ۱۳۹۳.
  4. «طرز تهیه کلانه». پیازچه. ۷ تیر ۱۳۹۳. بایگانی‌شده از اصلی در ۵ دسامبر ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۸ آذر ۱۳۹۳.