وب آو ساینس
پایگاه وب آو ساینس یک نمایه استنادی علمی است که توسط تامسون رویترز ایجاد شدهاست که جستجو استنادی جامع را فراهم میکند. همچنین دسترسی به پایگاه دادههای مختلف را هم میدهد.
پایگاه (Web Of Science (WOS یک نمایه استنادی است که بر این واقعیت است که استناد در علم به عنوان ارتباط بین اقلام تحقیقات مشابه بکار گرفته میشود و منجر به تطبیق یا ارتباط با ادبیات علمی، مانند مقالات مجلات، کنفرانسها، چکیدهها، و غیره میشود.
گذشته از این، ادبیات پژوهش نشان میدهد بیشترین ضریب تأثیر در یک زمینه خاص یا بیش از یک نظم و انضباط را میتوان به راحتی از طریق یک نمایه استنادی ایجاد کرد. به عنوان مثال، نفوذ مقاله را میتوان با اتصال به تمام مقالات که آن را ذکر کردهاند و به آن استناد دادهاند، تعیین کرد.
یوجین گارفیلد، «پدر نمایهسازی استنادی از ادبیات آکادمیک» است که راهاندازی نمایه استنادی علوم(SCI)توسط او، منجربه ایجاد پایگاه وب آو ساینس شد.[۱]
محتویات
تاریخچه[ویرایش]
از بعد سابقه تاریخی، ریشه اصلی «وب آو ساینس» به «نمایه استنادی علوم» در اوایل دهه ۱۹۶۰ بازمیگردد؛ و در واقع تکامل یافتهٔ آن است. در دهه ۱۹۹۰ میلادی، «نمایه استنادی علوم» به «نمایه استنادی علوم-گسترش یافته» تبدیل شد و همراه با دو پایگاه استنادی دیگر، با عنوانهای نمایه استنادی علوم اجتماعی و نمایه استنادی علوم انسانی و هنر که پیش تر به صورت مستقل عرضه میشدند، وب آو ساینس را تشکیل داد و به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای تحلیل استنادی دراختیار قرار گرفت.
بنابراین، هم اکنون وب آو ساینس مشتمل بر سه پایگاه زیر است:
- نمایه استنادی علوم – گسترش یافته
- نمایه استنادی علوم اجتماعی
- نمایه استنادی علوم انسانی و هنر.
در اواخر سال ۲۰۰۹، چهار نمایه استنادی دیگر نیز به پایگاه وب آو ساینس اضافه شد؛ از این رو، هم اکنون وب او ساینس از هفت نمایه استنادی تشکیل شدهاست (نوروزی چاکلی، ۱۳۹۰، ص ۳۰۲ و۳۰۳).
چکیده و نمایهسازی[ویرایش]
نوع ادبیاتی که در ان نمایه میشود عبارت است از: کتابهای علمی، نشریات، مقالات پژوهش، منابع مروری، سرمقاله، چکیدهها، و همچنین موارد دیگر میباشد. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که بیش از ۸۰٪از منابع زیر پوشش از مقالههای مجلههای علمی هستند.
رشتههای موجود درآن هم عبارت است از کشاورزی، علوم زیستی، علوم مهندسی، پزشکی و زندگی، فیزیکی و علوم شیمیایی، انسانشناسی، حقوق، علوم کتابخانه، معماری، رقص، موسیقی، فیلم و تئاتر هستند که هفت پایگاه دادههای استنادی رشتههای فوق را پوشش میدهد.[۱]
پانویس[ویرایش]
منابع[ویرایش]
- http://en.wikipedia.org/wiki/Web_of_Science
- نوروزی چاکلی، عبدالرضا (۱۳۹۰)، آشنایی با علم سنجی (مبانی، مفاهیم، روابط و ریشهها)، تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، مرکز تحقیق و توسعهٔ علوم انسانی؛ دانشگاه شاهد، مرکز چاپ و انتشارات.