پرش به محتوا

منشور ۲۰۱۷ حماس

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

در مه ۲۰۱۷، سازمان سیاسی و نظامی فلسطینی حماس، از سند اصول و سیاست‌های کلی (به عربی: وثیقة المبادئ والسیاسات العامة لحرکة حماس) که منشور جدید یا اصلاح شده حماس نیز نامیده می‌شود،[۱][۲] رونمایی کرد. حماس، در این منشور، ایده تشکیل کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ را پذیرفت؛[۳] به شرطی که به آوارگان فلسطینی اجازه داده شود به خانه‌های خود بازگردند[۴] و مشخص باشد که این، اتفاق نظر فلسطینیان و اجماع ملی است؛[۵][۶] اما در عین حال، این سند، برای «آزادسازی کامل فلسطین از نهر تا بحر»[۲][۶] تلاش می‌کند و به صراحت، اسرائیل را به رسمیت نمی‌شناسد.[۳] منشور جدید، معتقد است که مقاومت مسلحانه در برابر یک قدرت اشغالگر، بر پایه قوانین بین‌المللی، موجه است.[۱][۷]

در حالی که منشور ۱۹۸۸ حماس، به دلیل یهودستیزی، به‌طور گسترده، مورد انتقاد قرار گرفت؛ سند ۲۰۱۷ بیان کرد که مبارزه حماس با یهودیان، به دلیل مذهبشان نیست، بلکه مبارزه با طرح صهیونیستی آن‌ها است. با این حال، حماس، از انکار منشور اصلی ۱۹۸۸، کوتاهی کرد و گفت که این سند، مربوط به زمان خود است و سند جدید، بیانگر موضع حماس در حال حاضر است.

دیدگاه‌ها در مورد سند ۲۰۱۷، متفاوت است. در حالی که برخی از آن، به عنوان نشانه‌ای از عمل‌گرایی و افزایش بلوغ سیاسی و گامی بالقوه در راه صلح استقبال کردند، بسیاری دیگر، آن را صرفاً تلاش زیبایی تلقی کرده‌اند که برای خوشایندتر جلوه دادن حماس طراحی شده و در عین حال، چیزی را در مورد اهداف و روش‌های اساسی حماس، تغییر نمی‌دهد. منشور بازنگری شده، به‌طور رسمی، منشور قبلی را رد یا لغو نکرد. محمود زهار، از بنیانگذاران حماس، گفت که این منشور، جایگزینی برای منشور مؤسس آن نیست.[۸][۹]

منابع

[ویرایش]
  1. ۱٫۰ ۱٫۱ Khaled Hroub: A Newer Hamas? The Revised Charter. In: Journal of Palestine Studies. Vol. 46, No. 4 (184), Summer 2017, p. 100–111.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ Hamas: New Charter, Same Old Anti-Semitism | ADL, 3 May 2017, retrieved 5 November 2023.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ "How Hamas aims to trap Israel in Gaza quagmire". Reuters. 4 November 2023.
  4. Hamas accepts Palestinian state with 1967 borders, Al Jazeera, 2 May 2017.
  5. "What will the Israeli-Palestinian conflict look like in 30 years?". The Jerusalem Post. 22 September 2023. Retrieved 2 June 2024. Even Hamas in 2017 said it was ready to accept a Palestinian state with 1967 borders if it is clear this is the consensus of the Palestinians.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ See articles 2 and 20 (etc.) in “A Document of General Principles and Policies (…) 1 May 2017 (…) "Hamas" ”, official English translation (hosted by the Internet Archive). Retrieved 10 March 2024.
  7. Jean-François Legrain: Hamas according to Hamas: A reading of its Document of General Principles. In: Shahram Akbarzadeh (Hrsg.): Routledge Handbook of Political Islam, Routledge, London 2020, pp. 79–90.
  8. Al-Mughrabi, Nidal (10 May 2017). "Leading Hamas official says no softened stance toward Israel". Reuters.
  9. Seurat, Leila (2022). The foreign policy of Hamas: ideology, decision making and political supremacy. I.B. Tauris. p. 62. ISBN 978-1-83860-745-6.

پیوند به بیرون

[ویرایش]