قهوهخانه عرش
ظاهر
این مقاله نیازمند ویکیسازی است. لطفاً با توجه به راهنمای ویرایش و شیوهنامه، محتوای آن را بهبود بخشید. |
این مقاله نیازمند تمیزکاری است. لطفاً تا جای امکان آنرا از نظر املا، انشا، چیدمان و درستی بهتر کنید، سپس این برچسب را بردارید. محتویات این مقاله ممکن است غیر قابل اعتماد و نادرست یا جانبدارانه باشد یا قوانین حقوق پدیدآورندگان را نقض کرده باشد. |
لحن یا سبک این مقاله بازتابدهندهٔ لحن دانشنامهای مورد استفاده در ویکیپدیا نیست. |
قهوهخانه عرش، نام یکی از معروفترین قهوهخانههای تهران در عهد قاجاریه است، که در خیابان چراغ برق این شهر قرار داشت.
در تهران قدیم، برخی از قهوهخانههای شهر، مرکز اجتماع و به اصطلاح پاتوق اشرار و افراد بدنام و ناراحت بودند و محل فسق و فجور آنها بهشمار میآمدند. یکی از شاخصترین و معروفترین این قهوهخانهها، قهوهخانه عرش بود که پاتوق و محل تجمع افراد معتاد و الکلی محسوب میشد. به نظر میآید که وجه تسمیهٔ این قهوهخانه از سفر خیالی افراد معتاد و الکلی پس از مستی و نشئگی به عرش، گرفته شده باشد و این قهوهخانه به دلیل سیر دادن مشتریان خود در عرش، بدین نام نامیده میشد.
محل این قهوهخانه در خیابان چراغ برق قرارداشت و مرکز شبانهروزی معتادها و و عرق خورهای تهران بهشمار میآمد. به این کیفیت که:
- جماعت معتادهای بدسابقه از صبح تا شب در آنجا جمع میشدند و به تریاک کشی میپرداختند.
- از اواخر شب به بعد، بساط عرق خوری در این قهوهخانه پخن میشد و جماعت عرق خور تا پاسی از شب، به خوردن عرق و عربده کشی میپرداختند.
- از نیمههای شب به بعد، نوبت در قهوه خانهٔ عرش به شیره ایها میرسید. به این ترتیب که از نیمه شب، تسکچههای خاص شیره ایها گسترده میشد و نگاریها و چراغهای شیره، همراه با ساقیهایی که جامها و پیالههای عرق بدست داشتند، به میان میآمدند و این وضعیت تا صبح روز بعد و آغاز روزی دیگر ادامه داشت.
جستارهای وابسته
[ویرایش]منابع
[ویرایش]- ناصر نجمی (۱۳۶۷)، طهران عهد ناصری، تهران: انتشارات عطار