فرهنگستان علوم پزشکی
فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران سازمانی است ایجاد آن که در پانزدهم دیماه ۱۳۶۶ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی و سپس در تاریخ ۱۸ دی ۱۳۶۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و از همان تاریخ آغاز به کار نمود.
هدف فرهنگستان نیل به استقلال علمی و فرهنگی و توسعه علوم و فنون پزشکی و تقویت روح پژوهش و ارتقای سطح علوم پزشکی کشور و دستیابی به آخرین یافتهها و نوع آوریها در عرصه دانش پزشکی از طریق فعالیتهای جمعی و جذب حمایت از دانشمندان و محققان برجسته و تشویق آنان است.
ارکان فرهنگستان[ویرایش]
ارکان فرهنگستان عبارت است از:
- رئیسجمهور در مقام ریاست عالیه فرهنگستانها
- هیئت امنا متشکل از معاون اول رئیسجمهور به عنوان ریاست هیئت امنا، رؤسا و دبیران فرهنگستانها و دو نماینده از هر فرهنگستان، و وزرای علوم تحقیقات و فناوری و بهداشت و درمان و آموزش پزشکی
- مجمع عمومی (متشکل از اعضای علمی پیوسته)
- رئیس فرهنگستان
- شورای علمی (رئیس فرهنگستان و رؤسای گروههای علمی)
- دبیر
- معاون پژوهشی
گروههای علمی[ویرایش]
گروههای علمی فرهنگستان علوم پزشکی عبارتند از:
- گروه علوم بالینی
- گروه علوم پایهٔ پزشکی
- گروه علوم پیراپزشکی
- گروه علوم دارویی
- گروه علوم دندانپزشکی
- گروه علوم بهداشتی و تغذیه
- گروه طب اسلامی و طب سنتی
- گروه مشورتی بانوان متخصص
فرهنگستان دارای اعضای پیوسته، وابسته و افتخاری است که با پیشنهاد رئیس فرهنگستان یا حداقل پنج تن از اعضای مجمع و با تصویب مجمع عمومی، با حکم رئیس فرهنگستان، به عضویت فرهنگستان پذیرفته میشوند. عضویت اعضای پیوسته و افتخاری مادامالعمر است.
- اعضای پیوسته باید ایرانی و ملتزم به رعایت قوانین جمهوری اسلامی ایران باشند. همچنین، این اعضا باید حداقل دارای درجهٔ دانشیاری یا رهبری پژوهش باشند.
دانشمندان برجستهٔ بینالمللی که به عضویت افتخاری فرهنگستان پذیرفته میشوند، وظیفهای در فرهنگستان ندارند و انتخاب ایشان به احترام مقام علمیشان است. عضویت اعضای وابسته برای مدت چهار سال خواهد بود. فرهنگستان فصلنامه و انتشارات دارد و گاهی نیز کنگره و همایش برگزار میکند و جوایزی به پژوهشگران و دانشمندان برجستهٔ رشتههای علوم پزشکی اهدا میکند.
ریاست فرهنگستان[ویرایش]
ریاست فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی از ابتدای کار و به مدت نوزده سال با ایرج فاضل بود تا در ۱۸ آذر ۱۳۸۸ به پیشنهاد محمود احمدینژاد و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی این منصب به علیرضا مرندی سپرده شد.
اعضاء فرهنگستان[ویرایش]
در حال حاضر فرهنگستان علوم پزشکی دارای ۳۲ عضو پیوسته و ۳۰ عضو وابسته میباشد که بهادر اعلمی هرندی، فرشته معتمدی، حسن عارفی، ابوالحسن ندیم، مسلم بهادری، علی ملکحسینی، ابوتراب نفیسی (درگذشته)، عباسقلی دانشور، رضا نفیسی، منوچهر دوایی، علی نوبخت حقیقی، کمالالدین دهشیری، فرخ سعیدی، حسن فرسام، عباس شفیعی، ایرج فاضل، کریم واعظزاده، رضا قریب، علی اکبر ولایتی، جمال گوشه، کریم وصال، علیرضا یلدا (درگذشته)، حسین میرشمسی، اسماعیل یزدی، محمدرضا زالی، محمدرضا محرری (درگذشته)، علی زرگری، مینو محرز، صادق مسرت، بهروز برومند، مسعود کنزی، داریوش فرهود از جمله اعضای دائم هستند.[نیازمند منبع]
منابع[ویرایش]
- قانون تشکیل فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران
- سایت فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران
- سایت تابناک [۱]