سایفرپانک

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
جان گیلمور یکی از بنیانگذاران لیست پست‌سپاری سایفرپانک و بنیاد مرزهای الکترونیکی است. او سلسله مراتب alt. * را در یوزنت ایجاد کرد و یکی از مشارکت کنندگان اصلی پروژه گنو است.
جولیان آسانژ، سایفرپانک معروف که از استفاده از رمزنگاری جهت تضمین حریم خصوصی در اینترنت دفاع می‌کند.

سایفرپانک (به انگلیسی: Cypherpunk) به افرادی گفته می‌شود با استفاده از رمزنگاری قوی و فناوری‌های تقویت‌کننده حریم خصوصی، از تغییرات اجتماعی و سیاسی حمایت می‌کنند تا حریم خصوصی مردم بیشتر یا حفظ شود. در اوایل گروه‌های غیررسمی از طریق لیست پست‌سپاری با هم ارتباط برقرار می‌کردند و هدفشان دستیابی به حریم خصوصی و امنیت از طریق استفاده فعال از رمزنگاری بود. سایفرپانک‌ها حداقل از اواخر دهه ۱۹۸۰ فعالیت جنبشی داشته‌اند.

از مهم‌ترین دستاوردهای سایفرپانک می‌توان به خلق بیت‌کوین و مینت‌چیپ اشاره کرد.[۱]

سایفرپانک‌ها باور داشتند که بانک‌های مرکزی و تحت کنترل آن‌ها قابل اعتماد نیستند و ارزهای دیجیتالی متعلق به دولت‌ها ممکن است تحت سانسور و دستکاری قرار گیرند. به همین دلیل، آن‌ها به دنبال ایجاد یک ارز اینترنتی مستقل بودند که همگانی باشد و تحت کنترل هیچ دولت یا نهادی نباشد. این موضوع به وجود ارزهای اشتراکی منجر شد. اما ایجاد این ارزها نیازمند حل مشکلاتی بود که هنوز کسی نتوانسته بود به طور کامل آن‌ها را حل کند.[۲]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. "cryptoparty.org - cryptoparty Resources and Information". Cryptoparty.org. Archived from the original on 12 September 2012. Retrieved 5 September 2020.
  2. «سایفرپانک ها چه کسانی هستند؟ | ایران بروکر». ۲۰۲۳-۰۶-۱۲. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۷-۳۱.

پیوند به بیرون[ویرایش]