ویکی‌پدیا:راهنمای عملکرد مدیران (پیش‌نویس)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

این صفحه درباره چگونگی استفاده از ابزارهای مدیریت می‌باشد. این صفحه سیاست‌ها و رهنمودهای لازم در مورد شرایطی که می‌توان از این ابزارها استفاده کرد را شامل نمی‌شود. مدیران باید پیش از استفاده از سیاست‌ها و رهنمودهای مربوط آگاه باشند.

قراردادن هرزفرستی‌ها در فهرست سیاه[ویرایش]

هدف اصلی از ایجاد مدیاویکی:Spam-blacklist جلوگیری از هرزفرستی‌های گسترده است. بر خلاف فهرست سیاه مِتا، این فهرست فقط در ویکی‌پدیای فارسی محدودیت ایجاد می‌کند. مدیاویکی:Spam-blacklist صفحه‌ای در فضای نام مدیاویکی است که فقط مدیران می‌توانند آن را ویرایش کنند.

قطع دسترسی «کاربر» یا یک «نشانی پروتکل اینترنت»[ویرایش]

برای قطع دسترسی آی‌پی می توانید بر روی «بسته شود» در کنار شماره آی‌پی در صفحه «تغییرات اخیر» کلیک کنید. برای قطع دسترسی کاربر باید به «ویژه:بستن نشانی آی‌پی» بروید. نام یا شماره آی‌پی کاربر را در خانه اول (ترجمه بهتری برای Field؟)، مدت زمان قطع دسترسی را در خانه دوم و دلیل قطع دسترسی را در خانه سوم پرکنید. مدت زمان قطع دسترسی معمولا «۲۴ ساعت» در نظر گرفته می شود البته می توان «سه شنبه آینده»، تاریخ معینی یا «بی‌پایان» را نیز درج کرد (من نمی دانم در ابزار مدیران فارسی به فارسی است یا انگلیسی یا شیوه دیگری). از آنجاییکه «دلیل قطع دسترسی» را کاربر نیز مشاهده می کند بکوشید که پیغام تان محترمانه، دقیق و بی ابهام باشد. پس از فشردن دکمه «بسته شود» این تغییرات در ویژه:سیاهه‌ها/block درج شده و در فهرست نشانی‌های IP و نام‌های کاربری بسته‌شده فهرست می شود و تا اتمام دوره محرومیت در آن فهرست باقی می ماند.

برای اطلاع از سیاست های مربوطه، ویکی‌پدیا:قطع دسترسی را بخوانید.

بازکردن دسترسی «کاربر»، یک «نشانی پروتکل اینترنت» یا یک محدوده[ویرایش]

به «ویژه:Blockip» بروید. کاربر مورد نظر را یافته و بر روی پیوند «باز شود» در کنار اسم او کلیک کنید. در صفحهی بعد باید دلیل باز کردن دسترسی را توضیح دهید. این تغییرات در ویژه:Log/block درج خواهند شد و دسترسی کاربر بی درنگ برقرار خواهد شد. برای باز کردن محدوده‌ای از «نشانی پروتکل اینترنت» شما باید کل محدوده را باز نمایید و بازکردن یک آی پی به تنهایی امکان پذیر نیست.

قطع دسترسی محدوده‌ای از «نشانی پروتکل اینترنت»[ویرایش]

به «ویژه:Blockip» بروید. در خانه اول محدوده آی پی را ‌وارد کنید. ادامه این روند همچون دستورالعمل «قطع دسترسی کاربر یا یک نشانی پروتکل اینترنت» است. اگر این فرایند و اثرات آن را نمی‌دانید لطفا این کار را انجام ندهید. پیش از انجام این کار mw:Range blocks را مطالعه کنید.

سر و کله زدن با کاربران بداندیش و بدزبان[ویرایش]

در ویکی پدیای انگلیسی تعدادی از مدیران در ویکی پدیا یا سایر فضاهای مجازی و حتی به صورت شخصی مورد تهدید یا بد رفتاری واقع شده اند. اگر مشخصات واقعی خود را در صفحه کاربری خود یا دیگر صفحات بحث هویدا کرده اید و نگران هستید که ممکن است کاربران خشن، بداندیش یا بدزبان شما را مورد آزار قرار دهند و یا مشکلاتی برای شما پدید آورند، در چنین مواردی می توانید از مدیران دیگری بخواهید با آن کاربران برخورد کنند.

حذف یک صفحه[ویرایش]

بر روی پیوند «حذف» یا «این صفحه را حذف کنید» کلیک کنید. اگر از پوسته monobook استفاده می کنید می توانید از میان بر alt+d هم استفاده کنید. در صفحه ای که ظاهر می شود معمولا ۱۵۰ حرف اول صفحه ای که می خواهید حذف کنید به عنوان دلیل نوشته شده است. برای حذف سریع می توانید آن را - اگر مطالب غیر مناسب یا اهانت آمیزی ندارد - به همان شکل باقی بگذارید یا دلیل حذف را بنویسید و تایید کنید. توجه کنید که این نوشته در سیاهه حذف برای همیشه نمایش داده خواهد شد. دلیل حذف، به طور مثال می تواند «اجماع بر حذف در ویکی‌پدیا:نظرخواهی برای حذف پس از ۵ روز» باشد.

اگر تاریخچه صفحه بیش از یک نسخه داشته باشد، پیش از حذف یک پیام خطا دریافت خواهید کرد. حتی اگر آن صفحه شرایط حذف سریع را دارد حتما تاریخچه آن را بررسی کنید. ممکن است صفحه ای که مشاهده می کنید نتیجه خرابکاری بر روی یک مقاله مناسب باشد.

پس از حذف یک صفحه مطمئن شوید که صفحه بحث آن را هم حذف کنید. معمولا در هنگام حذف یک مقاله درباره حذف صفحه بحث آن یادآوری می شود. مطمئن شوید که صفحه بحث آن را هم حذف کنید. اگر صفحه ای به هیچ وجه نباید وجود داشته باشد، برای جلوگیری از ایجاد دوباره آن، از پیوند نداشتن صفحه های دیگر به آن اطمینان یابید. اگر صفحه در «ویکی‌پدیا:نظرخواهی برای حذف» یا جای مشابه دیگری فهرست شده بود از رهنمودهای en:Wikipedia:Deletion process پیروی کنید که توصیه هایی از جمله بایگانی کردن بحث های منجر به حذف را شامل می شود.

برای اطلاع از سیاست های مربوطه، ویکی‌پدیا:راهنمای حذف برای مدیران و ویکی‌پدیا:سیاست حذف را بخوانید.

ویرایش رابط کاربر[ویرایش]

پس از اجماع، شما می توانید «نوشتار رابط کاربر» را در صفحات محافظت شده ویکی‌پدیا:فضای نام مدیاویکی و «طرح رابط کاربر» را در مدیاویکی:Monobook.css تغییر دهید. برای انجام بعضی از تغییرات باید از زبان اچ‌تی‌ام‌ال استفاده کنید.

ویرایش صفحات محافظت شده[ویرایش]

همچون معمول به «این صفحه را ویرایش کنید» بروید. تنها تفاوت پیغام هشداری جهت یادآوری حفاظت شدن صفحه است، که در بالای صفحه ملاحظه خواهید کرد. لطفا ویکی‌پدیا:سیاست حفاظت از صفحات را بخوانید. همچنین صفحه «رده:درخواست ویرایش صفحه حفاظت‌شده» را ببینید.

ادغام کردن تاریخچه صفحات[ویرایش]

ادغام کردن تاریخچه صفحات روشی برای جلوگیری از کپی و اضافه کردن (Copy and Paste) دستی مطالب است. برای این کار ابتدا باید صفحه مقصد (صفحه ای که می خواهید مقاله در نهایت در آنجا قرار بگیرد) حذف شود، سپس صفحه موجود (که می خواهید تاریخچه آن با صفحه مقصد ادغام شود) به صفحه مقصد منتقل شود و در نهایت، حذف واگردانی شود. امکان واگردانی این عمل وجود دارد ولیکن بسیار زمان بر خواهد بود. لذا پیش از ادغام اطمینان یابید که از رویه انجام این کار آگاه هستید و en:Wikipedia:How to fix cut-and-paste moves را مطالعه کرده اید.

انتقال صفحات[ویرایش]

انتقال صفحاتی که بحث برانگیز است یا همکاری یک مدیر را نیاز دارد در ویکی‌پدیا:تابلوی اعلانات مدیران/درخواست انتقال و ادغام فهرست شده اند. برای راهنمای انتقال فعلا نسخه انگلیسی را در "Wikipedia:Moving guidelines for administrators" ببینید.

محافظت یا رفع محافظت از صفحات[ویرایش]

همچنین ببینید ویکی‌پدیا:سیاست حفاظت از صفحات

برای حفاظت از یک صفحه بر روی پیوند «حفاظت» یا «این صفحه را محافظت کنید» کلیک کنید (معادل فارسی چک شود). حفاظت صفحات را می‌توانید «کاملاً حفاظت‌شده» (فقط مدیران می‌توانند آن را ویرایش کنند) یا «نیمه حفاظت شده» (کاربران عضوی که بیش از ۴ روز از عضویت آنها می‌گذرد می‌توانند آن را ویرایش کنند) تنظیم کنید. اگر از پوسته monobook استفاده می کنید می توانید از کلیدهای میان بر alt بعلاوه = استفاده کنید که شما را به صفحه ای برای تایید عمل حفاظت ارجاع می دهد. دلیل حفاظت از صفحه را ذکر کرده، جعبه تایید را انتخاب کنید و بر روی دکمه confirm کلیک کنید. سیاهه محافظت در ویژه:Log/protect ظاهر خواهد شد و صفحه در ویژه:ProtectedPages فهرست می‌شود. در صورت وجود جنگ ویرایشی در یک مقاله باید {{protected}} را هم به بالای صفحه محافظت شده بیفزایید. در صورتی که صفحه را در مقابل خرابکاری یا جلوگیری از ویرایش توسط کاربران بسته شده محافظت کرده اید باید {{Sprotected}} را به نشانه صفحه «نیمه حفاظت شده» به بالای صفحه بیافزایید. برداشتن محافظت صفحات به روش مشابه است. مدیران صفحه ای را که خود به صورت فعال در ویرایش آن مشارکت داشته اند نباید محافظت کنند مگر در موارد خرابکاری آشکار.

محافظت صفحات پاک شده[ویرایش]

گاهی یک مقاله چندین بار حذف شده و دوبار ایجاد شده است. در این صورت شما می توانید همانطور که یک صفحه موجود را محافظت می کنید یک صفحه پاک شده را هم در برابر ایجاد دوباره محافظت کنید. برای اطلاعات بیشتر ویکی‌پدیا:سیاست حفاظت از صفحات را بخوانید.

محافظت یا رفع محافظت از تصاویر[ویرایش]

محافظت از تصویر بسیار شبیه محافظت ار صفحه میباشد. زمانی که از قسمت توصیفات تصویر از آن محافظت میکنید، صفحه و تصویر هردو محافظت میشوند.

بازگردانی صفحات حذف شده[ویرایش]

مادامی که صفحات پاک شده در آرشیو موجود باشند، می توان آنها را بازگرداند.

خنثی سازی خاص مدیران[ویرایش]

مفید بودن[ویرایش]

اختیارات مدیر به طور خاص در جاهای مشخصی در ویکی‌پدیا می‌تواند مفید باشد.