قانون اشتفان–بولتسمان: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Senemmar (بحث | مشارکت‌ها)
جزبدون خلاصۀ ویرایش
جز حذف دیگرزبان محوری
خط ۱: خط ۱:
'''قانون استفان-بولتزمن''' {{انگلیسی|Stefan–Boltzmann law}} رابطهٔ بین مقدار کل [[انرژی]] ای را که یک جسم از خود [[تابش]] می‌کند و [[دما]] بیان می‌کند. طبق این قانون کل انرژی تابیده شده از واحد سطح [[جسم سیاه]] در واحد [[زمان]] با توان چهارم دمای آن جسم بر حسب درجه [[کلوین]] متناسب است و با معادله زیر بیان می‌شود:
'''قانون استفان-بولتزمن''' رابطهٔ بین مقدار کل [[انرژی]] ای را که یک جسم از خود [[تابش]] می‌کند و [[دما]] بیان می‌کند. طبق این قانون کل انرژی تابیده شده از واحد سطح [[جسم سیاه]] در واحد [[زمان]] با توان چهارم دمای آن جسم بر حسب درجه [[کلوین]] متناسب است و با معادله زیر بیان می‌شود:
<center>
<center>
:<math> j^{\star} = \epsilon\sigma T^{4}</math>
:<math> j^{\star} = \epsilon\sigma T^{4}</math>
خط ۲۲: خط ۲۲:
</center>
</center>


این قانون ابتدا توسط [[ژوزف استفان]] در [[۱۸۷۹ (میلادی)|۱۸۷۹ (میلادی)]] به صورت تجربی و در [[۱۸۸۴ (میلادی)|۱۸۸۴ (میلادی)]] توسط [[لودیک بولتزمن]] با استفاده از قوانین [[ترمودینامیک]] بدست آمد.
این قانون ابتدا توسط [[ژوزف استفان]] در [[۱۸۷۹ (میلادی)|۱۸۷۹ (میلادی)]] به صورت تجربی و در [[۱۸۸۴ (میلادی)|۱۸۸۴ (میلادی)]] توسط [[لودیک بولتزمن]] با استفاده از قوانین [[ترمودینامیک]] بدست آمد.


== جستارهای وابسته ==
== جستارهای وابسته ==

نسخهٔ ‏۲۵ نوامبر ۲۰۰۷، ساعت ۰۱:۲۰

قانون استفان-بولتزمن رابطهٔ بین مقدار کل انرژی ای را که یک جسم از خود تابش می‌کند و دما بیان می‌کند. طبق این قانون کل انرژی تابیده شده از واحد سطح جسم سیاه در واحد زمان با توان چهارم دمای آن جسم بر حسب درجه کلوین متناسب است و با معادله زیر بیان می‌شود:

که در آن:

: آهنگ تابش گرما

: دمای ترمودینامیکی (بر حسب کلوین)

: ثابت گسیلندگی جسم

: ثابت استفان-بولتزمن است.

ثابت گسیلندگی جسم همواره و به صافی و ناصافی سطح جسم و رنگ آن بستگی دارد. جسمی که گسیلندگی آن برابر ۱ باشد، جذب کننده و گسیلندهٔ کامل تابش است. چنین جسمی را جسم سیاه می‌نامند.

ثابت استفان-بولتزمن مقداری ثابت است و برابر است با:

این قانون ابتدا توسط ژوزف استفان در ۱۸۷۹ (میلادی) به صورت تجربی و در ۱۸۸۴ (میلادی) توسط لودیک بولتزمن با استفاده از قوانین ترمودینامیک بدست آمد.

جستارهای وابسته

الگو:فيزيک-خرد