پرش به محتوا

بغابوخش (مگابازوس)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
بغابوخش (مگابازوس)
مقدونی‌ها پس از تسلیم به دست مگابازوس، بخشی از ارتش هخامنشی بودند. «ایونیان با کلاه‌های سپر» (خط میخی هخامنشی: 𐎹𐎢𐎴𐎠𐏐𐎫𐎣𐎲𐎼𐎠، Yaunā takabarā) که بر روی مقبره خشایارشای یکم در نقش رستم به تصویر کشیده شده است، احتمالاً سربازان مقدونی در خدمت ارتش هخامنشی بودند، ۴۸۰ پیش از میلاد.
نام بومی
باکابادوس
وفاداریشاهنشاهی هخامنشی
درجهفرمانده نظامی
جنگ‌ها/عملیات‌هالشکرکشی داریوش به سکاها
لشکرکشی تراکیای داریوش
نبردهای ناشناخته دیگر
فرزندانمگاباتس[۱]
اوبارس دوم
بوبراتدا
فرنداتیس (ساتراپ مصر)[۲]
خویشاوندانمگاباتس (پدر)
مگابازوس ساتراپ فریگیه هلسپونت شد.

بغابوخش (پارسی باستان: بغابوخشBagavazdā یا Bagabāzu), یا تلفظ یونانی باستان: Μεγαβάζος) مگابازوس، پسر مگاباتس، یک سردار بسیار معروف پارسی در دوران داریوش بزرگ و پسر عموی درجه اول وی بود. بیشتر اطلاعات دربارهٔ او از کتاب تاریخ هرودوت نوشته هرودوت به دست ما رسیده است.

لشکرکشی به سرزمین سکاها (۵۱۳ پیش از میلاد)[ویرایش]

بغابوخش در سال ۵۱۳ پیش از میلاد در جریان لشکرکشی به سرزمین سکاهای اروپایی، رهبری ارتش پادشاه ایران داریوش بزرگ را بر عهده داشت. پس از اینکه این کار بدون نتیجه متوقف شد، بغابوخش به عنوان فرمانده کل ارتش هشتاد هزار نفری در اروپا باقی ماند و مأموریت داشت شهرهای یونانی در هلسپونت را تحت سلطه خود درآورد. سپاهیان ایرانی ابتدا تراکیه غنی از طلا را پس از تصرف پرینتوس و شهرهای ساحلی یونان تحت سلطه خود درآوردند و سپس قدرتمندان پایونی‌ها را شکست دادند که بسیاری از آنها را به فریگیه تبعید کرد.[۳][۴]

مقهور کردن مقدونیه[ویرایش]

در آخر مگابازوس فرستاده‌ای به نزد امونتاس یکم شاه مقدونیه فرستاد، که خواستار پذیرش سلطه ایرانیان بر مقدونیه بود. مقدونیه این درخواست را پذیرفت. مگابازوس هدیه آب و زمین را از امونتاس دریافت کرد، که نماد تسلیم آنها به شاهنشاهی هخامنشی بود.

وقتی اعضای هیئت پارسی زنان مقدونی را مسخره کردند، اختلاف نظرها به وجود آمد. شاهزاده ااسکندر یکم با قتل چندین دیپلمات پارسی و پیروان آنها به این واکنش نشان داد. این مناقشه بعد از ازدواج بوبراندا پسر مگابازوس با پرنسس مقدونی گیگایا دختر امونتاس حل شد. بعد از بازگشت او به آسیای کوچک، ساتراپی فریگیه هلسپونت را به دست آورد.

رقابت با هیستیاسوس[ویرایش]

مگابازوس به هیستیاسوس، مستبد ملط، مشکوک بود و به داریوش توصیه کرد که برای مراقبت بیشتر او را به شوش بیاورد. معلوم شد که سوءظن او درست بوده و هیستساسوس در شهری که قبلاً در آن فرمانروایی می‌کرد، شورشی را آغاز کرد و بعد از آن علیه پارسیان به یونانیان پیوست. هوتن (پسر سیسامنس) جانشین مگابازوس در فرماندهی نیروهای پارسی بود.

پسران[ویرایش]

  • اوبارس: در سال ۴۹۳ پیش از میلاد ساتراپ فریگیه هلسپونت شد.
  • بوبرادا: یکی از مهندسین سازنده کانال خشایارشا
  • مگاباتس: فرمانده ناوگان دریایی و در سال ۴۷۰ پیش از میلاد ساتراپ فریگیه هلسپونت شد. او فرمانده ناوگان هخامنشیان بود که علیه ناکسوس در سال ۴۹۹/۵۰۰ قبل از میلاد حرکت کرد.
  • فرنداتیس: در حدود سال ۴۸۵ پیش از میلاد به عنوان ساتراپ مصر درگذشت.

منابع[ویرایش]

  1. https://www.livius.org/articles/person/megabazus/
  2. http://asiaminor.ehw.gr/Forms/fLemmaBody.aspx?lemmaId=7970#noteendNote_10
  3. Roisman, Joseph; Worthington, Ian (7 July 2011). A Companion to Ancient Macedonia. John Wiley & Sons. ISBN 978-1-4443-5163-7. Retrieved 17 December 2014.
  4. "Persian influence on Greece (2)". Archived from the original on 24 July 2020. Retrieved 17 December 2014.

جستارهای وابسته[ویرایش]