کشتی هوایی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Amirmojiry (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲۴ مارس ۲۰۲۱، ساعت ۱۸:۴۸ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

کشتی هوایی زپلین ان‌تی ساخت آلمان

کشتی هوایی نوعی هواگرد در کلاس هوا ایست می‌باشد که موتور هم دارد. مدل‌های پیشرفته آن برای شناور ماندن در هوا با گاز هلیم پر می‌شوند. در زیر آن اتاقکی قرار دارد که می‌تواند تا بیست نفر مسافر حمل کند. موتورهایی که پروانه‌ها را می‌چرخانند تا کشتی هوایی را به جلو ببرند به این اتاقک متصل می‌شوند. بر خلاف بالون، حرکت کشتی‌های هوایی به باد بستگی ندارد. خلبان می‌تواند ان را به وسیله یک سکان بزرگ هدایت کند. کشتی هوایی نیز مانند هواپیما سکانِ افقیِ متحرکی دارد که باعث می‌شود کشتی هوایی صعود کند یا شیرجه برود. یک کشتی هوایی با طول ۶۰ متر می‌تواند ۲۰ نفر را در خود جای دهد. کشتی هوایی از اتاقک، موتورها، سطوح کنترل، دماغه، بال و بالون تشکیل شده‌است.

عمل کرد کشتی هوایی

برای صعود کردن یا شیرجه رفتن کشتی هوایی، خلبان زوایای بال‌های افقی متحرک واقع در پشت موتور را تغییر می‌دهد.

درازترین کشتی هوایی

زپلین LZ 129 هیندنبورگ است. این کشتی هوایی ساخت آلمان در ۱۹۳۶ است. طول این کشتی هوایی ۲۴۵ متر با خدمه ۶۱ نفری و ۳۶ مسافر است. سرعت افقی این کشتی هوایی ۱۲۵ کیلومتر در ساعت است که عرض اقیانوس اطلس را در ۶۵ ساعت طی کرد. این کشتی از دو عرشه مسافر بری (با اتاق‌های یک‌نفره و دو نفره)، ناهار خوری، قرائت خانه، سالن نوشتن، سالن استراحت (با پیانو) تشکیل شده‌است.

تاریخچه کشتی هوایی

اولین پرواز یک کشتی هوایی به لا فرانس در۱۸۸۴ صورت گرفت. تعدادی زیادی کشتی هوای عظیم پر از هیدروژن برای حمل مسافر ساخته شد. در ۱۹۲۹ گراف زپلین در ظرف ده روز یک دور کامل به دور دنیا سفر کرد. در ۶ مه ۱۹۳۷ کشتی هوایی هیندنبورگ آتش گرفت و ۳۵ نفر از ۹۷ مسافر آن کشته شدند. پس از آن حادثه، دیگر از کشتی‌های هوایی پر از هیدروژن استفاده نشد. دو آمریکایی در ۱۹۶۱ رکورد ارتفاع را به نام خود ثبت کردند. بالون پر از هلیوم آن‌ها به ارتفاع ۳۴/۷ کیلومتر رسید. آن‌ها می‌بایست کپسول‌های هوا همراه خود می‌بردند تا بتوانند در ان ارتفاع تنفس کنند.

کاربرد کشتی هوایی

سفر با کشتی هوایی پیشرفته، آرام، بی‌خطر و راحت است. توانایی ساکن ماندن در هوا، آن را وسیله‌ای ایدئال برای کارهای عکس برداری و فیلم‌برداری برای تلویزیون ساخته است. ممکن است تصاویر رویدادهای ورزشی را که از یک کشتی هوایی گرفته شده‌اند، دیده باشید. کشتی‌های هوایی جرثقیل‌های پرنده خوبی نیز هستند و می‌توانند سازه‌های سنگین را دقیقاً در موقعیت خود قرار دهند. از آن‌ها معمولاً برای پروازهای تجارتیِ مسافر بری استفاده نمی‌شود.

جستارهای وابسته

منابع