نبرد سدان (۱۸۷۰)

مختصات: ۴۹°۴۲′۰۰″ شمالی ۴°۵۶′۴۰″ شرقی / ۴۹٫۷۰۰۰۰°شمالی ۴٫۹۴۴۴۴°شرقی / 49.70000; 4.94444
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط InternetArchiveBot (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۹ دسامبر ۲۰۱۹، ساعت ۰۲:۰۰ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

نبرد سدان
بخشی از جنگ فرانسه و پروس
تاریخ1 سپتامبر ۱۸۷۰
موقعیت
نتایج پیروزی قطعی پروس
سقوط امپراتوری دوم فرانسه
طرف‌های درگیر
 پادشاهی پروس
 Bavaria
فرانسه فرانسه
فرماندهان و رهبران
پادشاهی پروس ویلهلم اول
پادشاهی پروس هلموت فون مولتکه
پادشاهی بایرن Ludwig Freiherr von der Tann
فرانسه ناپلئون سوم  (اسیر)
فرانسه پاتریس دو مک ماهون  (اسیر)
فرانسه Auguste-Alexandre Ducrot
قوا
200,000
774 اسلحه
120,000
564 اسلحه
تلفات و خسارات
2,320 کشته
5,980 زخمی
700 مفقود
مجموعاً:
9,000 تلفات
3,000 کشته
14,000 زخمی
103,000 اسیر
مجموعاً:
120,000 تلفات

نبرد سدان (به فرانسوی: Bataille de Sedan) طی جنگ فرانسه و پروس در روز ۱ سپتامبر ۱۸۷۰ میلادی رخ داد. این نبرد در نهایت به اسارت امپراتور ناپلئون سوم و عده زیادی از فرانسویان و سقوط دولت فرانسه انجامید. با این پیروزی پروسی‌ها، عملاً جنگ خیلی زود به نفع آنان تغییر یافت و حکومت ملی فرانسه نیز تبدیل به جمهوری شد.

ارتش ۱۲۰ هزار نفری فرانسه معروف به لشکر شالون، تحت فرماندهی مارشال پاتریس دو مک ماهون و با همراهی امپراتور ناپلئون سوم تلاش کرد که محاصره شهر متز را بشکند. متز توسط ارتش پروس زیر محاصره شدیدی قرار گرفته بود. لشکر سوم پروس به فرماندهی فیلد-مارشال هلموت فون مولتکه و با همراهی شاه پروس ویلهلم اول و صدراعظم اتو فون بیسمارک، ارتش مک ماهون را در سدان زمینگیر کرد. مک ماهون نیز طی نبرد زخمی شد و ارتش فرانسه نیز مدتی بعد تسلیم گشت.

پایان نبرد

ناپلئون سوم شمشیر خود را تسلیم ارتش پروس نمود.

در پایان روز ناپلئون سوم، در حالی که هیچ امیدی به ادامه جنگ نداشت، دستور پایان نبرد را صادر کرد. فرانسویان متحمل ۱۷ هزار کشته و زخمی و ۲۱ هزار اسیر شدند. ناپلئون سوم فرمان داد که پرچم سفید را به نشانه آتش بس به اهتزاز درآورند و خود نیز روز بعد، ۲ سپتامبر ۱۸۷۰، تسلیم ارتش پروس گردید.

با رسیدن خبر اسارت امپراتور فرانسه به پاریس، ناگهان انقلابی خونین در این شهر برپا گشت و بلافاصله امپراتوری فرانسه سقوط کرد و دوره جمهوری سوم فرانسه آغاز شد.

منابع