پرش به محتوا

آلونیت

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط InternetArchiveBot (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲۹ سپتامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۵:۴۸ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

آلونیت
اطلاعات کلی
رده‌بندیسولفات
فرمول شیمیایی
(بخش تکراری)
KAl3(SO4)2(OH)6
دستگاه بلوریلوزی‌پهلو
ویژگی‌ها
رنگسفید، خاکستری، زرد، قرمز
رَخخوب
سختی موس۳٫۵ تا ۴
جلاشیشه‌ای، صدفی
رنگ خاکهسفید
شفافیتشفاف
وزن مخصوص۲٫۶ تا ۲٫۹
اثر اسیدمحلول در اسید سولفوریک
کنارزاییهالوزیت، کائولینیت، ژیپسیت
توضیح بیشترK2O=۱۱٫۴٪ SO3=۳۸٫۶٪ Al2O3=۳۷٪ H2O=۱۳٫۰۲٪
دلیل‌نام‌گذاریدر زبان لاتین alun و alumen هم‌معنی‌اند.
خاستگاهآتشفشانی

آلونیت (Alunite) کانی سولفات است که برای اولین بار در قرن ۱۵ در رم دیده شد. در یک ساختار شش ضلعی در دستگاه بلوری لوزی‌پهلو با زوایای ۹۰ درجه و ۵۰ دقیقه تشکیل بلور می‌دهد. این کانی به رنگهای سفید، زرد و خاکستری یافت شده‌است. آلونیت سولفات پتاسیم آلومینیم است با فرمول شیمیایی KAl3(SO4)2(OH)6، درصورتی که سدیم جایگزین پتاسیم شود و کانی سرشار از سدیم باشد نام کانی به ناتروآلونیت[۱] تغییر خواهد یافت؛ و اگر آهن +3 Fe جایگزین آلومینیم شود ژاروسیت را خواهیم داشت که یک کانی درجه دو سولفات آهن است. آلونیت در آب و اسیدهای ضعیف نامحلول است ولی در اسید سولفوریک حل می‌شود. این کانی ترد می‌باشد.

آلونیت در سنگ‌های آتشفشانی سرشار از پتاسیم مانند ریولیت و زبره‌سنگ به صورت رگه‌ای تشکیل می‌شود. نوعی از آن که در مجارستان یافت می‌شود بسیاز سخت است. این کانی تقریباً کمیاب است و در ایتالیا، آمریکا مانند کلرادو، گولدفیلد نوادا، در رشته کوه قرمز نزدیک آریزونا و… و همچنین در استرالیا یافت می‌شود.

یادداشت

  1. natroalunite

جستارهای وابسته

پیوند به بیرون

منابع