جنگ فرانسه و هلند

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Mohammad bahrami cyrus (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۲ دسامبر ۲۰۱۸، ساعت ۰۷:۴۴ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

جنگ فرانسه و هلند

عملیات فرانسه در هلند در 1672
تاریخ1672–78
موقعیت
نتایج Treaty of Nijmegen, پیمان وست مینستر; صلح میان فرانسه, انگلستان و جمهوری هلند
طرف‌های درگیر
 فرانسه
انگلستانانگلستان
 سوئد
Bishopric of Münster
Archbishopric of Cologne
 جمهوری هلند
 امپراتوری مقدس روم
 اسپانیا
براندنبورگ
فرماندهان و رهبران
پادشاهی فرانسه لویی چهاردهم
پادشاهی فرانسه Vicomte de Turenne
پادشاهی فرانسه Prince de Condé
جمهوری هلند شاهزاده اورانژ
امیر براندنبورگ
امپراتوری مقدس روم Count Montecuccoli
جمهوری هلند Michiel de Ruyter
قوا
۴۰۰۰۰۰

جنگ فرانسه و هلند مجموعه وقایعی است که از ۱۶۷۲ تا ۱۶۷۸ میلادی به طول انجامید و به صلح نیمگ انجامید.

در ماه مه ۱۶۷۲ میلادی لوئی چهاردهم با ۱۲۰ هزار سرباز که تحت فرماندهی تورن و کنده بودند به میدان نبرد قدم نهاد. روز ۱۲ ژوئن معبر رن را در گدار تول هویس گرفت و چنین می پنداشت که دیگر سرزمین هلند زیر فرمان اوست اما با آنکه سه روز در آن کشور حکمروا بود ، تصمیم دلیرانه هلندیها که لوئی چهاردهم نیز آن را تمجید کرده‌است ، پیشرفت لشکر فرانسه را مانع شد.

مقاومت هلندی‌ها

قسمت بزرگ مملکت هلند را که پائین تر از سطح دریاست سدها و بندابها در مقابل طغیان آب حفظ می‌کند. از روز ۱۵ ژوئن هلندی‌ها بندابها را گشودند ، سدها را سوراخ کرده و برای نجات سرزمینشان مقاومت کردند. چنانچه ۴ روزه سرزمین هلند را آب فراگرفت و شهرها به جزیره‌هایی مبدل شد که جز با کشتی نمی‌توانستند نزدیک آن‌ها بروند و روز ۲۰ ژوئن لشکر فرانسه در کنار این اراضی متوقف شد. مدت حملات فرانسویان تنها ۸ روز به طول انجامید. با این وجود ، هلندی‌ها درخواست صلح کردند ولی لوئی چهاردهم که تحت تأثیر لووا ، وزیر جنگ ، شده بود پیشنهادهای آنان را نپذیرفت. ( ۲۹ ژوئن ) هلندیها در اوایل ماه ژوئیه کار دفاع از کشور را به گیوم اورانژ نهادند.

ورود دیگر کشورها به جنگ

کم کم کشورهای اروپایی به دشمنی با لویی چهاردهم برخاستند. در ماه ژوئیه امیر براندنبورگ و امپراتور آلمان جانب هلند را گرفتند. اسپانیا هم از ایشان پیروی کرد و در سال ۱۶۷۳ میلادی در شهر لاهه اتحاد بزرگی به وجود آمد.آنگاه لویی چهاردهم متوجه اسپانیا شد و با آن کشور جنگید و در ۱۶۷۴ میلادی دوباره فرانس کونته را گرفت. او سپس عزم نمود که بلژیک و لوکزامبورگ را قلعه به قلعه فتح کند و از ۱۶۷۴ تا ۱۶۷۸ میلادی ، ووبان کار محاصره با موفقیت به پیش برد. در ۱۶۷۴ میلادی ، آلمانی‌ها ناگهان آلزاس را گرفتند. تورن در جنگی که دو هفته طول کشید ( ژانویه ۱۶۷۵ ) آنان را تا ماوراء رود رَن عقب راند و تابستان سال بعد آنجا عبور کرده و در ساسباش در ۲۷ ژوئیه ۱۶۷۵ در جنگی شبانه با اصابت گلوله کشته شد. با مرگش آلمانی‌ها دوباره حمله کردند ولی این بار کنده آلزاس را نجات داد.

نبرد در دریا

در دریا نیز نبرد برقرار بود. دوکُن سه مرتبه هلندی‌ها را در آبهای سیسیل شکست داد و رئیسشان رویتر نزدیک سیراکوز در ۱۶۷۶ کشته شد.

صلح نیمگ

در ۱۶۷۸ میلادی صلح نیمگ در شهری به همین نام بسته شد . فرانس کونته و دوازده قلعه ی فلاندر از قبیل والان سی ین و موبوژ و کامبره را به لوئی چهاردهم تسلیم نمود. ووبان این قلعه‌ها را مستحکم کرد و مانند سپری حافظ و نگهبان شهر پاریس نمود.

منابع

کتاب تاریخ آلبرماله/نوشته ی آلبرماله/ترجمه ی حسین فرهودی

پیوند به بیرون