ویکیپدیا:نظرخواهی/تغییر بند سیاست عنوان صفحهها
دربارهٔ یکی از بندهای وپ:عنوان طبق بحثی که در قهوهخانه داشتیم، پیشنهاد میشود عبارت «به طور سنتی برای آسانتر شدن فرآیند جستجو، «ی روی ه» (مثال: خانهٔ) در عنوان مقالهها نمیآید.» تصحیح شود و در عنوان مقالهها از «هٔ» و حتی اِعراب (ـَـِـُـ) استفاده شود زیرا خوانش عناوین با این شرایط بسیار راحتتر و صحیحتر است و حالا که ویکیپدیا بر روی موارد مهمی همچون نیمفاصله و «ی» و «ک» تأکید دارد، این مورد را هم باید لحاظ کنیم. درفش کاویانی (بحث)
نظرها
[ویرایش]این بحث تا تاریخ ۳۰ اوت ۲۰۱۲ عینا از ویکیپدیا:قهوهخانه/اجرایی#«هٔ» در عنوان صفحهها به اینجا آمدهاست. ادامهٔ نظرات را در بخش موافق یا مخالف بنویسید. اگر ابهامی دارید در بخش «ابهامها» مطرح کنید. چرا در عنوان صفحهها از «هٔ» استفاده نمیشود؟ مگر چش است؟ --Arfarshchi (گفتگو) شنبه،۱۴ مرداد ۱۳۹۱، ساعت ۲۱:۲۴ (ایران) ۴ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۶:۵۴ (UTC)
- وپ:عنوان: «به طور سنتی برای آسان تر شدن فرایند جستجو، «ی روی ه» (مثال: خانهٔ) در عنوان مقالهها نمیآید.» / نظر شخصی من این است که وقتی داریم بقیهٔ موارد دستور خط (مانند استفاده از فاصلهٔ مجازی) را رعایت میکنیم، خوب است این را هم رعایت کنیم تا به خواننده در خواندن صحیح عنوان کمک کند، ولی با توجه به شیوهنامه فعلاً برای اینگونه عنوانها تغییرمسیر میسازیم و در ویکیپدیا:بخش آغازین#عنوان پررنگ عنوان را درست مینوسیم. --دالبا(گفتگو) ۱۶ مرداد ۱۳۹۱/ ۶ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۹:۴۱ (UTC)
- کجا میتوان برای تغییر این سیاست گفتگو کرد؟ بالاخره تناقض است که ما همهچیز را رعایت کنیم جز این یک مورد.--Arfarshchi (گفتگو) چهارشنبه،۱۸ مرداد ۱۳۹۱، ساعت ۱۷:۴۳ (ایران) ۸ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۳:۱۳ (UTC)
- به گمان من هم دلیلی ندارد درستش را ننویسیم و تغییرمسیر ایجاد کنیم. کسی که نتواند هٔ را بنویسد، فاصلهٔ مجازی را هم نمیتواند به کار برد یا از ي و ك استفاده کند. بهتر است مطرح کنیم تا این قسمت اصلاح شود. — مهدی ۸ شهریور ۱۳۹۱ برابر با ۲۹ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۰۹:۲۷ (UTC)
- منم موافقم. وقتی داریم روی «بایدهای» دیگر تأکید میکنیم، روی این نکته هم باید تأکید شود، چهبسا که این مورد از دیگر موارد مهمتر هم هست! درفش کاویانی (بحث) ۲۹ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۰۹:۳۰ (UTC)
- به گمان من هم دلیلی ندارد درستش را ننویسیم و تغییرمسیر ایجاد کنیم. کسی که نتواند هٔ را بنویسد، فاصلهٔ مجازی را هم نمیتواند به کار برد یا از ي و ك استفاده کند. بهتر است مطرح کنیم تا این قسمت اصلاح شود. — مهدی ۸ شهریور ۱۳۹۱ برابر با ۲۹ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۰۹:۲۷ (UTC)
- کجا میتوان برای تغییر این سیاست گفتگو کرد؟ بالاخره تناقض است که ما همهچیز را رعایت کنیم جز این یک مورد.--Arfarshchi (گفتگو) چهارشنبه،۱۸ مرداد ۱۳۹۱، ساعت ۱۷:۴۳ (ایران) ۸ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۳:۱۳ (UTC)
خب کجا باید این مورد را مطرح کنیم؟ Arfarshchi (گفتگو) چهارشنبه،۸ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۱۶:۳۷ (ایران) ۲۹ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۰۷ (UTC)
- باید نظرخواهی ایجاد کنیم. در ویکیپدیا:نظرخواهی برای تغییر «هٔ» در عنوان صفحهها با هر نام مناسب دیگری، یک نظرخواهی ایجاد کنید و در آن ادلهتان را بنویسید که چرا این بند سیاست میبایست عوض شود. سپس در ویکیپدیا:قهوهخانه/نظرخواهیها/هسته لینکش را اضافه کنید تا همگان از وجودش آگاه گردند. من باید بروم وگرنه خودم ایجادش میکردم. موفق باشید درفش کاویانی (بحث) ۲۹ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۱۵ (UTC)
لطفا یکی از دوستان زحمتش را بکشد، چون خیلی با نظرخواهیها دربارهٔ سیاستها آشنا نیستمArfarshchi (گفتگو) چهارشنبه،۸ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۱۷:۳۹ (ایران) ۲۹ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۳:۰۹ (UTC)
ابهامها
[ویرایش]- کجای دستور خط فارسی حرکت گذاری مجاز است؟ --123 (بحث) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۰۰:۵۲ (UTC)
- فرهنگستان چه می گوید؟ --123 (بحث) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۳:۱۱ (UTC)
منظور از «کجای» چیست؟ طبق قانون فرهنگستان حرکتگذاری در موردهای ابهامبرانگیز اجباری است. هٔ نیز همیشه اجباری است و هی و ه ی غلط است.--Arfarshchi (گفتگو) جمعه،۱۰ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۱۸:۳۵ (ایران) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۴:۰۵ (UTC)
- کجا گفته حرکت اجباری است؟ اگر ما قرار است تابع فرهنگستان باشیم پس نمی شود از آن تخلف کرد. یا همه جا تابع باشیم یا جای دیگر هم فرهنگستان را در بحثها به عنوان چماق مورد استفاده قرار ندهیم. --123 (بحث) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۴:۱۳ (UTC)
ی یه روی ه را چطوری باید نوشت؟ 123 (بحث) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۷:۰۶
متاسفانه صفحهکلید ویندوز درست نیست. شیفت+ل در این صفحهکلید بهاشتباه نویسهای را مربوط به زبان اردو نمایش میدهد. در صفحهکلید استاندارد فارسی شیفت+د « ٔ» را نمایش میدهد. صفحهکلید استاندارد فارسی را بخوان. توضیحات کامل آنجاست.
برای بارگیری استاندارد به اینجا مراجعه کن. آنکه «ماتصا» دارد را دانلود و نصب کن. اگر سوالی بود در خدمت ام.Arfarshchi (گفتگو) شنبه،۱۱ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۰۱:۲۸ (ایران) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۰:۵۸ (UTC)
- این با همزه یکی نیست؟ --123 (بحث) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۱:۳۶ (UTC)
در این باره پایینتر در بخش بحثها توضیح دادهام. اجمالا اینکه نویسهٔ همزه با ی کوچک یکی است، ولی در اصل جدا است. مانند دو آوای «o» و «aw» و «u» و «v» که هر سه با «و» که نامش واو است نوشته میشود ولی با هم فرق دارد مانند تو، فردوسی، روز، ورزش. « ٔ» نیز همینطور است. اسمش همزه است ولی دو صدای متفاوت و کاملا جداگانه دارد: «'» و «eye». Arfarshchi (گفتگو) شنبه،۱۱ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۲۲:۰۰ (ایران) ۱ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۷:۳۰ (UTC)
موافق
[ویرایش]موافق: با توجه به اینکه میتوان برای این موردها تغییرمسیر درست کرد، واقعا کار ما سخت شدهاست. به نظر من هم باید حرکتگذاری و هٔ در عنوان باشد تا خواندن آسان شود. اگر هم بتوان برایشان ربات خودکار سازندهٔ تغییرمسیر خودکار، یا نام آلترناتیو (دگرنام) مانند وپ: -> ویکیپدیا: درست کرد که اعراب و ٔ را اصلا در بخش جستجو حساب نکند که دیگر خیال همه راحت میشود. Arfarshchi (گفتگو) جمعه،۱۰ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۰۲:۳۳ (ایران) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۰۳ (UTC)
موافق: با استفاده «ٔ» در عنوان مقالهها به همان دلیلی که پیشتر گفتهام، و مخالف حرکتگذاری. مشکلاتی که جناب رضا فرمودند بیشتر برای حرکتگذاری است، فکر نمیکنم این مشکلات برای ی میانجی نیز وجود داشته باشد، تنها قرار است ربات به جای اینکه تغییرمسیرِ «خانهٔ ما» را برای «خانه ما» بسازد، اینبار دومی را برای اولی بسازد تا مشکلی برای دوستانی که نمیتوانند «ٔ» را تایپ کنند به وجود نیاید (اتفاقاً از یک نظرهایی برای رباتها بهتر میشود چون برای هر «واژه واژه»ای لازم نیست تغییر مسیر «واژهٔ واژه» را ایجاد کنند (و تشخیص این مورد سخت است)، ولی برای هر «واژهٔ واژه»ای باید تغییرمسیر «واژه واژه» را ایجاد کرد). در مورد موازیکاری هم چون تغییرمسیرها ساخته میشوند پس نباید مشکلی باشد و اگر مشکلی باشد آن مشکل هماکنون نیز وجود دارد چون آن کاربرِ از همهجا بیخبر همین حالا هم ممکن است بیتوجه به مقالهٔ «خانه ما»، مقالهٔ «خانهٔ ما» را ایجاد کند. اینکار چون مطابق دستور خط زبان فارسی است سلیقهای نیست و فکر نمیکنم عنوان مقالات را بدشکل کند. اگر قرار باشد مطابق صفحهکلید رایج و در دسترس عنوانها را ایجاد کنیم، پس باید به جای ی و ک فارسی نیز از ی و ک عربی استفاده کنیم یا عنوانهای نیمفاصلهدار را فاصلهدار بنویسیم. به جز قلمهای خاص که در طراحیها استفاده میشوند فکر نمیکنم قلمهای رایج از نمایش همزه ناتوان باشند و فکر کنم مواردش به قدری محدود باشد که بتوان از آنها چشمپوشی کرد. --دالبا(گفتگو) ۱۲ شهریور ۱۳۹۱/ ۲ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۰۳:۰۶ (UTC)
- مشکل در این هست که برای هٔ یا هی بین اساتید اختلاف نظر هست درست است که فرهنگستان هٔ را قبول دارد ولی میترسم پسفردا آنها با تغییر مدیر! هی را درست در نظر بگیرند! کلا قضیه به هم ریخته شده است در اصل باید آموزش و پرورش زیر نظر فرهنگستان باشد که چنین نیست.رضا ۱۶۱۵ / ب ۲ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۰۵:۱۴ (UTC)
موافق: این که بیشتر کاربران نمیتوانند درست بنویسند را باید با تغییرمسیر حل کرد، نه اشتباه نوشتن. — مهدی ۱۲ شهریور ۱۳۹۱ برابر با ۲ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۸:۰۱ (UTC)
مخالف
[ویرایش]مخالف من تا چند وقت پیش موافق این تغییر بودم ولی در این مدت با مواردی مواجه شدم که استفاده از روش کنونی (عنوان بدون اعراب) بهتر است با چند مثال منظورم را بیان میکنم
- اپل opel و اپل apple در ویکیپدیا بدون اعراب هر دو به یک شکل نوشته میشوند در نتیجه کاربر الان باید اپل (خودرو)، اپل (رایانه) بسازد تا تداخل ایجاد نشود در صورتی که اگر کاربر بخواهد مقاله با اعراب بسازد ربات تغییرمسیر، عنوان بدون اعراب را باید بسازد آنگاه بحث ابهامزداییشان با مشکل مواجه میشود چون هر دو عنوان بدون اعراب مشابه میگردند و ربات بیچاره نمیداند عنوان بدون اعراب را به کدام یک نسبت دهد و اگر کاربر سازنده تغییرمسیر را نسازد که در بیشتر اوقات نمیسازند جستجوی مقاله دشوار میگردد و همانطور که گفتم تغییرمسیر برای ربات هم مقدور نیست.
- اگر اعراب گذاری مجاز گردد نمیتوان کاربر را محدود کرد که مثلا برای یک عنوان ۲ جای عنوان را اعراب بگذارد یا ۳ جا و... در نتیجه به احتمال زیاد بعد از مدتی مقالات موازی با عنوانهایی که تنها در چند اعرابگذاری تفاوت دارند ساخته میشود ولی هماکنون همه میدانند عنوان بدون اعراب هست پس شبه و تفاوت وجود نخواهد داشت.
- تعدادی از فونتهای مشهور یا اعرابها را مشابه نمایش میدهند یا اصلا اعراب را نمایش نمیدهند کلا اعراب در تعداد کمی از فونتهای فارسی به درستی تعریف شدهاست در نتیجه ویکیپدیا بر روی موبایلها و تعدادی از کامپیوترها و حتی بعضی از مرورگرها به درستی نمایش داده نخواهد شد.
- در حال حاضر ربات من (rezabot) برای هی، هٔ و فاصله به فاصله مجازی، عدد انگلیسی به فارسی، های بهها و... تغییرمسیر میسازد مثلا برای خانه دوست کجاست؟ تغییرمسیر خانهٔ دوست کجاست؟ را میسازد در نتیجه برای جستجو مشکل نخواهیم داشت. ارادتمندرضا 1615 / ب ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۰۲ (UTC)
- فرمایش شما صحیح است ولی تأکید این نظرخواهی بیشتر بر استفاده از هٔ در عناوین است. درفش کاویانی (بحث) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۰۸ (UTC)
- رضاجان یعنی شما با حرکتگذاری مخالف ای و با هٔ موافق؟::::Arfarshchi (گفتگو) جمعه،۱۰ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۰۲:۳۶ (ایران) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۰۶ (UTC)
- من با حرکتگذاری و همزه(هٔ) مخالفم و باید همین شیوهنامه که الان وجود دارد ادامه یابد چون دلایل را در بالا بیان کردمرضا 1615 / ب ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۱۱ (UTC)
- فرمایش شما صحیح است ولی تأکید این نظرخواهی بیشتر بر استفاده از هٔ در عناوین است. درفش کاویانی (بحث) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۰۸ (UTC)
- مشکلات عنوان با همزه
-
- همانطور که گفتم ربات من تغییرمسیر را میسازد در نتیجه اگر شما در متن ویکی پیوند را با همزه بنویسید به مقاله تغییرمسیر وجود خواهد داشت پس از نظر ماهیت کار مشکلی نیست.
- اگر ساخت مقاله با همزه را مجاز کنیم به فرض من مقاله خانه ما را میسازم و یک فرد دیگر بیخبر از همهجا مقاله خانهٔ ما را خواهد ساخت و در نتیجه موازیکاری زیاد میشود ولی الان هر کاربری تا عنوان همزهدار را دید آن را به بدون همزه منقل میکند.
- در کل اعرابگذاری و همزهگذاری در سرواژه فرهنگهای معتبر هم دیده نمیشود.رضا 1615 / ب ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۱۵ (UTC)
مخالف بسیاری از صفحهکلیدها این کاراکتر را ندارد حتی با افزونهٔ Traylayout. از طرفی جستوجوگرهای وب هم این موارد به در جستوجوهایشان نمیآورند مگر اینکه مدتی در حالت عادی بدون اعراب و همزه و نیمفاصله باشد تا در فهرست بیاید بالا و بعد انتقالش دهید. از طرف دیگر لزومی هم به این کار نیست. هرگونه توضیحی در مورد تلفظ صحیح و یای نکره در متن اصلی مقاله میآید. پ. پژوهش (بحث) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۲۳ (UTC)
مخالف گفتههای رضا، همچنین که جستجوی مقالات سخت میشود. من که خودم هنوز نمی دونم هٔ رو باید از کجای کیبورد بیارم، اصلا ندارم فکر کنم:) جواد|بحث (۱۰ شهریور ۱۳۹۱ -- ۰۲:۵۴) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۲۴ (UTC)
- shift+N:)رضا 1615 / ب ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۲۶ (UTC)
- Shift+N من با/بدون ابزار صفحهکلید «أ» است. تنها راهم برای افزودنش واردکردن آن به صورت یونیکد است. پ. پژوهش (بحث) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۳۰ (UTC)
- نه، این نیست نتیجه می شه: «أ». یافتمش الان، shift+G هست برای من :)) ولی پالایه میگه که عربی هست :( جواد|بحث (۱۰ شهریور ۱۳۹۱ -- ۰۳:۰۲) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۳۲ (UTC)
- صفحه کلید استاندارد که در وپ:فارسی هست را نصب کنید shift+N درست میگردد در کیبرد پیشفرض ویندوز تاجایی که یادم هست shift+M بودرضا ۱۶۱۵ / ب ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۳۴ (UTC)
- اینکه شما میگویید در اکثر صفحهکلید ها نه «هٔ» بلکه «ة» است؛ با یا بدون ابزار. پ. پژوهش (بحث) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۳۶ (UTC)
- این را نصب کنید بسیار عالی است و نیاز به هیچ ابزاری نیست و کاملا استاندارد هست (البته در ابتدا چون با صفحه کلید الان ویندوز تفاوت دراد کمی گیچ کننده هست ولی عادت می کنید ۳-۴ کاراکتر بیشتر عوض نشدهاند مانند ژ- هٔ-پ-،)رضا ۱۶۱۵ / ب ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۴۰ (UTC)
- فکر کنم از بحث خارج شدیم. بحث این بود که صفحهکلید اکثر کاربران این کاراکتر را ندارد و نمیتوان کاربران را مجبور کرد برای ویرایش و ساختن مقالات از ابزاری استفاده کنند وقتی ابرابزار هست و ویرایشهایشان را اصلاح میکند. پ. پژوهش (بحث) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۴۵ (UTC)
- این را نصب کنید بسیار عالی است و نیاز به هیچ ابزاری نیست و کاملا استاندارد هست (البته در ابتدا چون با صفحه کلید الان ویندوز تفاوت دراد کمی گیچ کننده هست ولی عادت می کنید ۳-۴ کاراکتر بیشتر عوض نشدهاند مانند ژ- هٔ-پ-،)رضا ۱۶۱۵ / ب ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۴۰ (UTC)
- اینکه شما میگویید در اکثر صفحهکلید ها نه «هٔ» بلکه «ة» است؛ با یا بدون ابزار. پ. پژوهش (بحث) ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۳۶ (UTC)
- صفحه کلید استاندارد که در وپ:فارسی هست را نصب کنید shift+N درست میگردد در کیبرد پیشفرض ویندوز تاجایی که یادم هست shift+M بودرضا ۱۶۱۵ / ب ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۳۴ (UTC)
- shift+N:)رضا 1615 / ب ۳۰ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۲:۲۶ (UTC)
مخالف دلایلی که دوستان ذکر کردهاند درست است. ضرر آن بسیار بیشتر از نفع آن است. محمدعلی بختیاری (بحث) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۰۶:۵۷ (UTC)
مخالف دیشب به محض ایجاد این نظرخواهی میخواستم نظر مخالفم را بدهم ولی خواب امان نداد. مشکلاتی که پس از اعمال چنین تغییری در شیوهنامه ایجاد میشود از مشکلاتی که حل میشود بسیار بیشتر است. چنین کاری عنوان مقالات را سلیقهای و بدشکل میکند و جستجوی آنها را دشوار. چنین کاری اصلا صلاح نیست. -- Phobia ☺☻ جمعه، ۱۰ شهریور، ۱۱:۴۴ - ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۰۷:۱۴ (UTC)
من پاسخ مخالفان را پایینتر دادهام. لطفا بحثهای کشدار را در بخش زیر ادامه دهید و اینجا را بیشتر به بیان نظر و توضیح مختصرتر اختصاص نمایید. ابهامها را نیز در همان بخش بپرسید.--Arfarshchi (گفتگو) جمعه،۱۰ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۱۸:۳۷ (ایران) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۴:۰۷ (UTC)
مخالف نخست باید عرض کنم که کارکتری که از آن یاد کردید ی روی ه نام ندارد بلکه همزه است. همزه در ادبیات نوین فارسی حذف شده است اگر شما تمامی کتاب های کنونی ادبیات را بنگرید می بینید که سخن بنده درست است. اکنون از ی به جای همزه استفاده می شود مانند خانه ی ما. این مورد یکی از مشکلاتی هست که من همیشه در مقاله هایی که بوجود می آورم بهش برمی خورم.متاسفانه در حال حاضر زمان کافی برای استناد و مرجع دهی به حرف خودم را ندارم ولی از شما تقاضا دارم دست کم در استفاده از همزه در عنوان مقاله ها اجتناب کنید. با تشکر و احترام (گفتگو) سامان پدیا ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۶:۲۸ (UTC)
- در تصدیق سخن سامان پدیا باید بگویم که آموزش و پرورش هم از یک زمانی به بعد این همزه را حذف کرد و از دانشآموزان میخواست تا از ی در کنار ه (همانند همان خانه ی ما) بهره بگیرند. -- نوژن (بحث) ۲ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۰۴:۰۲ (UTC)
- ولی معیار ما در ویکیپدیا فرهنگستان است نه آموزش و پرورش. 123 (بحث) ۲ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۰۴:۵۰ (UTC)
- حرف شما درست 123 گرامی . ولی مگر فرهنگستان نمی تواند به روز شود ؟ . نویسندگان کتاب های ادبیات آموزش و پرورش با توجه به ادبیات کنونی ایران آن را ویرایش می کنند نه خودسرانه . یقین دارم در فرهنگستان جدید زبان فارسی هم همزه حذف شده است. (گفتگو) سامان پدیا ۲ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۱:۱۲ (UTC)
- همزه یکی از حرفهای الفبای فارسی ست. آن چه که ممنوع است استفاده از آن در کلمان فارسی ست وگرنه کلمات عربی را
- حرف شما درست 123 گرامی . ولی مگر فرهنگستان نمی تواند به روز شود ؟ . نویسندگان کتاب های ادبیات آموزش و پرورش با توجه به ادبیات کنونی ایران آن را ویرایش می کنند نه خودسرانه . یقین دارم در فرهنگستان جدید زبان فارسی هم همزه حذف شده است. (گفتگو) سامان پدیا ۲ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۱:۱۲ (UTC)
می توان و گاهی باید با همزه نوشت. این همزه نیست بلکه ی روی ه است. باید دید همین الآن فرهنگستان چه می گوید. ما تابع آن ایم و اگر قرار باشد در این تابعیت خللی وارد شود خیلی قواعد دیگر هم هست که باید به روز شود. 123 (بحث) ۲ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۸:۳۱ (UTC)
مخالف من خود در نوشتارهایم هیچگاه «هٔ» به کار نمیبرم. «خانه ما» با «خانهی ما» فرق آنچنانی ندارد ولی گذاشتن آن همزه (یا هرچه نامش را میگذاریم) بیمورد است. یکی دو سالی میشود که تلاش میکنم بحثهای زبانشناسانه صورت گرفته توسط چند تن از استادان ادب پارسی در روزنامه شرق را به یاد بیاورم که کی چاپ شدند، اما انقدر این روزنامه را بستند باز کردند که شاید هیچ گاه به یاد نیاورم. اما در هر صورت خلاصه کلام آنها این بود که «تنوین و همزه باید کنار روند.» -- نوژن (بحث) ۳ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۳:۵۶ (UTC)
مخالف باعث بدشکلی عنوان صفحات میشود بهویژه اگر آن عنوان نیاز به چند «هٔ» داشته باشد. پرشیانا 龙 ۳ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۵:۱۳ (UTC)
- اغلب دلیلهایی که دوستان مطرح میکند مطابق سیاست نیست و صرفا سلیقه است. مثلا کی گفته قشنگ نیست؟ کی گفته واجب نیست؟ منبعی دارید؟ آخر استادان ادبی در روزنامهٔ شرق که دلیل نشد، وگرنه چون گفتهاند تنوین هم حذف شود باید بکنیم؟! من به دلیلهایی که مستدل بود در بخش پایین پاسخ دادهام و منتظر ادامهٔ بحث از دوستان ام Arfarshchi (گفتگو) دوشنبه،۱۳ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۲۰:۳۹ (ایران) ۳ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۶:۰۹ (UTC)
مخالف همچنان که گفته شده، ویکیپدیا روی مسائلی مثل فاصلهٔ مجازی، ی و ک تاکید زیادی دارد. تمام اینها، و نیز «ی روی ه» باید در متن مقالهها رعایت شوند. اما من موافق با استفاده از «ی روی ه» در عنوان مقالهها نیستم چون موتورهای جستجوگر (فقط به گوگل فکر نکنید، چیزهای دیگر هم هست) هنوز قادر به هضم کامل آن نیستند ▬ حجت/بحث ۴ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۳۳ (UTC)
بحثها
[ویرایش]دلایلی که دوستان برای مخالفت ارایه کردهاند واقعا جای فکر دارد چون پاسخ روشن و راهکار مشخص دارد. بنده پاسخ مخالفان را دادهام.
الف) دوستانی که دلیل مخالفتشان موازیکاری است، این مشکل به راحتی حل میشود.
- باید توجه کرد که اکنون در ویکیپدیا چون همهٔ کاربران میدانند که باید از ی و ک و نیمفاصله استفاده کنند عادت کردهاند. اگر ما قانون را اصلاح کنیم، در مدت کوتاهی کاربران هم یاد میگیرند.
- مگر همین الان گاهی در موردهای نیمفاصلهدار گاهی موازیکاری پیش نمیآید؟ پس از تدبیرهایی که پیشنهاد خواهم کرد نیز موازیکاری به اندازهٔ کم اجتنابناپذیر است، درست مانند نیمفاصله.
- تدبیرها: وقتی با روندی مشخص شروع به انتقال صفحههای لازم به هٔ کنیم، همهٔ مقالهها انتقالداده میشود.
- ساختن رباتی که بررسی کند، اگر دو مقاله با عنوان یکسان بود، مانند «اندیشهٔ آزاد» و «اندیشه آزاد»، این مورد را به فهرستی ویژه برای کاربران گشت بیفزاید. اگر کاربران گشت دیدند که این دو مورد یکسان است با در فهرست تایید کنند و خودکار به وپ:تامدا افزوده شود و درخواست ادغام خودکار رباتی بیاید.
- هنگامی که کاربری در نوار جستجو نوشت «اندیشهٔ آزاد»، چون رباتی تغییرمسیر را سریع میسازد، میفهمد صفحه هست. ولی گیرم که در زمانی کوتاه دو کاربر بی جستجو به ایجاد مقالهای با نام هٔدار پرداختند! در این صورت میتوان صفحهٔ هشدار ایجاد کرد، همانطور که وقتی کسی از ی و ک عربی استفاده کند یا در صفحهٔ بحث امضا نکند پیش از ذخیره به او هشدار میدهد، وقتی آن کاربر فرضی روی «ایجاد اندیشهٔ آزاد» کلیک کرد، برنامه او را نخست به صفحهٔ هشداری ببرد که نوشتهباشد: صفحهای با نام اندیشه آزاد هست یا ... و اگر خواست ادامه دهد.
- رباتی دیگر هر مورد ه دار را به فهرست دیگری میافزاید که کاربران گشت اگر اشتباه بود آن را به هٔ منتقل کنند، مثال اگر کاربر «اندیشه آزاد» ساخت گشتها آن را به «اندیشهٔ آزاد» منتقل کنند، کمااینکه همین الان هم دربارهٔ نیمفاصله خودم چندین مورد را منتقل کردهام.
- تغییرمسیرهای ه به هٔ نباید حذف شود. () ابهامزدایی را هم باید گذاشت. موردهای ابهامزدایی (مثلا فرض کنید شخصی با نام «اندیشه آزاد» مقاله داشتهباشد) نیز کاربران طبق همین ترتیب تشخیص میدهند. در ضمن میتوان در کنار استفاده از هٔ، از () استفاده کرد. ما نگفتیم که حتما باید پرانتز را حذف کنید، میگوییم حداقل از هٔ استفاده کنید. خب ما همچنان پرانتز را باقی میگذاریم. در نتیجه دیگر هیچ مشکلی نخواهد بود.
با رعایت این راهکارها تقریبا موازیکاری در این مورد ریشهکن میشود.
ب) اینکه برخی صفحهکلیدها « ٔ » را ندارد که دلیل نشد! خب برخی هم نیمفاصله ندارند. اگر مشکل از جستجو است که رباتهای تغییرمسیر کار خودشان را میکنند و کاربری که صفحهکلیدش هٔ ندارد و نیمفاصله ندارد چون ربات خودش اندیشه آزاد را میسازد قضیه حل است.
پ) اینکه میفرمایید برخی قلمها ندارند، اگر بخواهیم به نقصها توجه کنیم باید کلا در متنها از هٔ استفاده نکنیم! چون کسی که مثلا در رایانهٔ لوحیش (تبلت) مقالهٔ اندیشهٔ آزاد را میخواند، تنها عنوان را درست میبیند و همهٔ متن را به صورت مشکلدار میبیند! پس کلا باید استفاده از هٔ را در ویکیپدیا منع کنیم حتی در متن مقالهها!
ت) جویشگرها (موتورهای جستجو) نیز نباید ما را محدود کند. ما نمیتوانیم خودمان را درگیر آنها کنیم. گوگل باید خودش را با ما هماهنگ کند -که دارد میکند- اگرنه باید نیمفاصله را نیز حذف کنیم چون جویشگرها با او نیز مشکل دارند.
کاربران عزیز هٔ مانند نمیفاصله یکی از نویسههای زبان فارسی است و ما باید خودمان را با آن مطابق کنیم. همانجور که ویکیفا خودش را رفتهرفته با نیمفاصله مطابق کرد و برنامهها را درست کرد، میتوان طی دورهٔ گذاری چندروزه یا نهایتا چند هفتهای این مشکل را رفع کنیم. Arfarshchi (گفتگو) جمعه،۱۰ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۱۸:۳۷ (ایران) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۴:۰۷ (UTC)
- پاسخ:
- بودن یا نبودن هٔ هیچ تاثیری در خوانایی ندارد اگر واقعا خوانایی عنوان مدنظرتان هست باید برای اعرابگذاری فکری کرد که در بالا بیان کردم آن هم مقدور نیست. مثلا کسی که خانه ما را مطالعه میکند خود به خود خانهٔ ما تلفط میکند.
- در مورد فونت:در مقاله مهمترین بخش عنوان هست اگر نتوان آن را درست مشاهده کرد تاثیر بسیار منفیای بر روی خواننده میگذارد تا یکی دوتا هٔ که درون مقاله هستند.
- در مورد فاصله مجازی نبودنش در بسیاری از موارد غلط املایی هست (مثلا چاهآباد نام خاص است ولی چاه آباد صفت و موصوف هست یا میشود فعل هست ولی می (mei) شود می تواند به معنی تبدیل شدن به می (mei شراب) باشد) ولی نبودن هٔ غلط املایی نیست (واجب نیست) همانگونه که الان آن را با هی جایگزین کردند و فردا خدا میداند دستور خط را چگونه تغییر دهند!
- ی و ک فارسی و اعداد فارسی مواردی هستند که برای زیبایی و جستجوی صحیح و فارسی بودن متن لازم هستند.
- پاسخ:
ارادتمندرضا ۱۶۱۵ / ب ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۰:۰۵ (UTC)
رضای عزیز بههرحال باید دانست که زبان ما فارسی است. اینکه همزه (شکلش همزه است ولی هیچ ربطی به همزه ندارد. نویسهٔ « ٔ » میتواند سوار کرسیهای مختلف شود مانند «سؤال» (سو+ ٔ +ال) که همان «سؤال» (س+ؤ+ال) است. ولی وقتی سوار ه شود دیگر همزه نیست بلکه هی است. ابهام دیگر اینکه فرهنگستان هنوز تاکید بر هٔ دارد. این کتابهای درسی است که باید اصلاح شود (که آنطور که من پیگر ام فرهنگستان یکیدوسالهٔ پیش با آموزشوپرورش هماهنگ کردهاست که این مطابق فرهنگستان عمل کند). طبق وپ:دستور خط ملاک ما دستور املای فرهنگستان است. نگذاشتن هٔ همانقدر غلط املایی است که نگذاشتن نیمفاصله غلط است. می روم غلط است، چون دستور خط غلطش میداند.
- ابهام موازیکاری که کاملا حلشدنی است و عرض کردم. بحث حرکتگذاری نیز نظرخواهی جدا میطلبد تا دوستانی مانند رضاجان که با بحثهای فنی آشناتر اند بیایند و گفتگو کنیم.
- درست که کاربران میتوانند بخوانند خانهٔ ما، ولی آیا به نظر حضرتعالی این حرف توجیه نگذاشتن « ٔ» است؟ خود من گاهی اشتباه میخوانم، ولی اگر هم درست بخوانم شایسته است که این مورد رعایت شود. « ٔ» جزیی از خط ماست. وقتی میتوانیم ازش استفاده کنیم و این دانشنامه پایبند به رعایت قوانین است و میتوانیم مشکلها را بزداییم چرا استفاده نکنیم؟
- علاوه بر اینکه درصد کمی از فارسیزبانان از ابزارهایی با قلمی غیر از قلمهای رایج استفاده میکنند و نیمفاصله نیز در برخی قلمها درست به نمایش نمیآید، آیا تاثیر منفی را میتوانیم مبنا کنیم؟ خواننده نهایتا عنوان را به شکل «خانه( ٔ) ما» میبیند. خب ویکیپدیا نباید گیر این باشد. قلمها باید اصلاح شود. این هم برای زیبایی خط فارسی لازم است.
نظر من که عضوی کوچک از خانوادهٔ بزرگ ویکیپدیایم، این است که با همان روند همیشگی خیلی راحت « ٔ» را بیفزاییم. نویسهای که دردسرش بهمراتب کمتر از نیمفاصله است. ما میتوانیم برایش تغییرمسیر بسازیم و کارهای دیگری کنیم، و مانند همیشه کاربران اند که خود را با ویکیفا وفق میدهند، کاربران میتوانند به سادگی صفحهکلید استاندارد با حجم حدود یک مگابایت را نصب کنند یا از ابزارها استفاده کنند یا دیگر کاربران به کمکشان بشتابند، ولی استفادهٔ از این نویسه ما را یک پله جلو میبرد. واقعا میتوانیم با چشمپوشی از مشکلهایش ازش استفاده کنیم. Arfarshchi (گفتگو) شنبه،۱۱ شهریور ۱۳۹۱، ساعت ۰۱:۲۱ (ایران) ۳۱ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۲۰:۵۱ (UTC)
در مورد فاصله مجازی نبودنش در بسیاری از موارد غلط املایی هست (مثلا چاهآباد نام خاص است ولی چاه آباد صفت و موصوف هست یا میشود فعل هست ولی می (mei) شود می تواند به معنی تبدیل شدن به می (mei شراب) باشد) ولی نبودن هٔ غلط املایی نیست (واجب نیست) همانگونه که الان آن را با هی جایگزین کردند و فردا خدا میداند دستور خط را چگونه تغییر دهند!
— رضا- در مورد استدلال نخستت، باید بدانیم که ٔ در اینجا به نیابت از ی آمده است که میتواند خود واژهای باشد. برای نمونه فلسفهٔ تاریخ یا همان فلسفه ی تاریخ برابر با History of Philosophy است که در واقع ٔ، ی، و of برابر هستند.
- در مورد استدلال دومت، فردا هم ممکن است کلاً الفبای فارسی را لاتین کنند یا به جای فاصلهٔ مجازی از خط تیره استفاده کنند، پس این دلیل نمیشود.
- توصیه میکنم از سیستمعاملهای آزاد استفاده کنید تا با چنین مشکلاتی مواجه نشوید. — مهدی ۱۳ شهریور ۱۳۹۱ برابر با ۳ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۰۳:۰۴ (UTC)