جنبش استادسیسیان: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
Wayiran (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
Wayiran (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''جنبش استادسیسیان''' یکی از جنبش‌های ایرانی بود که پس از{{مدرک}} قتل [[ابومسلم خراسانی]] و به خون خواهی وی آغاز شد. این جنبش و دیگر جنبش‌های مشابه همه با پیروی از روش [[مزدک]] هویت طبقاتی و توده‌ای داشتند و ضدیت با اسلام [[عرب]] و انتقام از [[خلیفه]] در برنامه مبارزهٔ آن‌ها بود.
'''جنبش استادسیسیان''' یکی از جنبش‌های ایرانی بود که از مخالفان سلطهٔ اعراب در ایران بودند و بر ظهور [[هوشیدر]] (موعود [[زرتشت]]) باور داشتند.

'''استادسیس''' یا '''استاسیس'''<ref>لغتنامهٔ دهخدا، سرواژهٔ «استاسیس».</ref> یا '''استاذسیس'''<ref>{{یادکرد وب| نشانی = http://www.rahetudeh.com/rahetude/tarikh-ghiyam/html/tarikh-ghiyam-kamel.html| عنوان = قیام‌های مردمی در ایران| تاریخ بازدید = ۱۰ آبان ۱۳۸۸| تاریخ = | ناشر = وبگاه راه توده | زبان = فارسی}}</ref> یکی از متنفدین محلی در [[سیستان]] و [[هرات]] بود.

به گفته «الیعقوبی» استادسیس از شناسائی [[مهدی]] به ولایت عهد منصور سرپیچید. [[طبری]] و [[ابن اثیر]] می‌نویسند که سیصد هزار نفر بر او گرد آمدند و او بر [[خراسان]] و [[مرو]] زود استیلا یافت. خود را موعود [[زردشت]] یعنی «[[هوشیدر]]» خواند. وی در سال ۱۵۰ هجری در [[خراسان]] ادعای پیغمبری کرد و علیه [[عباسیان]] قیام کرد. او در آغاز پیروزی‌هایی به دست آورد و سرزمین‌هایی را در [[خراسان]] تسخیر کرد، و برای چند بار بر سرداران خلیفه پیروزی یافت. ولی سرانجام در سال ۱۵۱ هجری شکست خورد و بسیاری از پیروان او کشته یا اسیر شدند.


==جستارهای وابسته==
==جستارهای وابسته==

نسخهٔ ‏۲ نوامبر ۲۰۰۹، ساعت ۱۷:۰۵

جنبش استادسیسیان یکی از جنبش‌های ایرانی بود که از مخالفان سلطهٔ اعراب در ایران بودند و بر ظهور هوشیدر (موعود زرتشت) باور داشتند.

استادسیس یا استاسیس[۱] یا استاذسیس[۲] یکی از متنفدین محلی در سیستان و هرات بود.

به گفته «الیعقوبی» استادسیس از شناسائی مهدی به ولایت عهد منصور سرپیچید. طبری و ابن اثیر می‌نویسند که سیصد هزار نفر بر او گرد آمدند و او بر خراسان و مرو زود استیلا یافت. خود را موعود زردشت یعنی «هوشیدر» خواند. وی در سال ۱۵۰ هجری در خراسان ادعای پیغمبری کرد و علیه عباسیان قیام کرد. او در آغاز پیروزی‌هایی به دست آورد و سرزمین‌هایی را در خراسان تسخیر کرد، و برای چند بار بر سرداران خلیفه پیروزی یافت. ولی سرانجام در سال ۱۵۱ هجری شکست خورد و بسیاری از پیروان او کشته یا اسیر شدند.

جستارهای وابسته

منابع

  • مهرآبادی، میترا، تاریخ ایران، دنیای کتاب، تهران، ۱۳۷۴
  • زرین کوب، دو قرن سکوت



الگو:جنبش‌های ملی ایرانیان

  1. لغتنامهٔ دهخدا، سرواژهٔ «استاسیس».
  2. «قیام‌های مردمی در ایران». وبگاه راه توده. دریافت‌شده در ۱۰ آبان ۱۳۸۸.