پرش به محتوا

سید علی شوشتری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از علی شوشتری)
آیت‌الله، استاد

سید علی شوشتری
اطلاعات شخصی
زاده۱۲۲۲ (قمری)۱۱۸۶ (شمسی)، شوشتر
درگذشته۱۲۸۳ (قمری)۱۲۴۵ (شمسی)، نجف
قومیتایرانی
دورانعالم و عارف شیعی
مذهبشیعه دوازده‌امامی
آثار معروفمتعدد
پیشهدین، اخلاق و عرفان

سید علی شوشتری (۱۲۲۲ ق، شوشتر - ۱۲۸۳ ق، نجف) از عالمان و عارفان شیعه و از نوادگان سید نعمت‌الله جزایری است. برخی او را سرحلقه سلسله عارفان شیعه نجف می دانسته و ملا حسینقلی همدانی برجسته‌ترین شاگرد می دانند.

او از مخالفان سرسخت تاسیس مدارس جدید برای دختران بود. پس از تاسیس مدارس جدید برای دختران او در صحن عبدالعظیم بست نشست و گفت: "کلمه دوشیزه شهوت بر انگیز است، بر آن مملکت باید گریست که در آن دبستان دوشیزگان باز شده است." زیرا دختران در آن دوران تنها خواندن را می آموختند و اجازه یادگیری نوشتن را نداشتند. زیرا در جامعه این عقیده رایج بود که "دختر که مشق بلد باشد، کاغذ پراکنی می کند." و برای اینکه مبادا دختران نامه های عاشقانه به مردان بنویسند، از فراگیری نوشتن منع می شدند [[۱]].

زندگی‌نامه[ویرایش]

وی مقدمات علوم دینی را در زادگاهش شوشتر فرا گرفت و بعد از تکمیل مراتب علم و تحصیل اجتهاد، در نجف دوباره به وطن بازگشت و به تدریس و قضاوت مشغول گردید. او در سال ۱۲۸۳ ق، وفات یافت و در نجف مدفون گردید. وی در فقه و اصول شاگرد شیخ انصاری بوده و از سویی وصی او نیز بوده و در عین حال به جهت کمالات معنوی و عرفانی شیخ انصاری در مجلس اخلاق او شرکت می کرده است.

گفته شده شبی جولائی (بافنده‌ای) که در عین گمنامی «ملاقلی جولا» نام داشته، در خانه او را می‌کوبد؛ و حکمی که آنروز در مسند قضاوت داده بود را نادرست دانست؛ و گفت: «فلان حکمی که طبق دعوی شهود به ملکیت فلان ملک برای فلان کس نموده‌اید، صحیح نیست. آن ملک، متعلق به طفل صغیر یتیمی است و قباله آن در فلان محل، دفن است. این راهی را که شما پیش گرفته‌اید، ناصحیح است و راه شما نیست.» سید شوشتری در فکر فرومی‌رود و با خود می‌گوید: «صبح‌ها با مجرمین سر و کار دارم و شبها با مجانین». با اعجاب در صدد تحقیق برمی‌آید و مطلع می‌شود که در همان محل، قباله ملک یتیم مدفون است و شهود بر ملکیت فلان، شاهد زور (دروغ) بوده‌اند. بسیار بر خود می‌ترسد. شب بعد جولا به در خانه او می‌آید و سید را از ادامه کار قضاوت برحذر می‌دارد. در شب سوم نیز جولا به او می‌گوید: «معطل نشوید. فوراً تمام اثاث البیت را جمع کرده، خانه را بفروشید و به نجف مشرف شوید و وظایفی را که به شما گفته‌ام، انجام دهید و پس از شش ماه، در وادی السلام نجف در انتظار من باشید.» سید علی شوشتری بی درنگ چنین می‌کند. او در وادی السلام نجف، مرد جولا را می‌بیند و جولا به او دستورهائی می‌دهد و پنهان می‌شود؛ و سید دستورها او را عمل می‌کند و به مراتب بالای عرفانی می‌رسد.[۱]


ارتباط شیخ انصاری و سید علی شوشتری آن چنان تنگاتنگ بوده است که عده‌ای از صاحبان تراجم نوشته‌اند که این دو در سفر و حضر هرگز از هم جدا نمی‌شده‌اند. از آنجایی که شیخ انصاری فرزند ذکور نداشت، سید علی شوشتری را وصی خود قرار داد و سید علی شوشتری بر جنازه شیخ انصاری اقامه نماز نمود. وی مقدمات علوم دینی را در زادگاهش شوشتر فرا گرفت و بعد از تکمیل مراتب علم و تحصیل اجتهاد، در نجف دوباره به وطن بازگشت و به تدریس و قضاوت مشغول گردید. او در سال ۱۲۸۳ ق، وفات یافت و در نجف مدفون گردید. وی در فقه و اصول شاگرد شیخ انصاری بوده و از سویی وصی او نیز بوده و در عین حال به جهت کمالات معنوی و عرفانی شیخ انصاری در مجلس اخلاق او شرکت می‌کرده است.

شاگردان[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «دانشنامه عرفان و حکمت». دانشنامه عرفان و حکمت. ۲۰۲۰-۰۵-۱۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۵-۱۴.

پیوند به بیرون[ویرایش]