سراب هرسم
مختصات: ۳۳°۵۲′۲۳″شمالی ۴۶°۴۹′۵۵″شرقی / ۳۳٫۸۷۳۰۶۷°شمالی ۴۶٫۸۳۱۹۱۳°شرقی
![]() | این نوشتار به هیچ منبع و مرجعی استناد نمیکند. |
![]() | این مقاله باید بر پایهٔ موضوع به چند بخش تقسیم شود تا دسترسی به آن سادهتر گردد. |
سراب هرسم از توروستاهای قدیمی استان کرمانشاه است که در گذشته در مسیر راه ارتباطی همدان به بغداد واقع شده بود. تاریخ بنای این روستا به دورهٔ صفوی مربوط میشود. مردم روستای سراب هرسم به زبان کردی و کردی زنگنه ای سخن می گویند مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵، روستای سراب هرسم ۷۰۰ نفر جمعیت داشتهاست. بیشتر درآمد مردم روستای سراب هرسم، از فعالیتهای زراعی، دامداری، مرغداری و امور خدماتی تأمین میشود. محصولات زراعی روستا شامل گندم، جو، چغندر قند، نخود و ذرت است و شیر، ماست، کره و روغن حیوانی نیز از فراوردههای لبنی آن بهشمار میرود.
سراب هرسم روستایی کوهپایههای با بافت مسکونی متمرکز است. تاریخچه بنای این روستا به دوره صفوی مربوط میشود و مردم روستا به زبان کردی و کردی زنگنه ای سخن می گویند روستای سراب هرسم، با استقرار در دامنه کوهستان، مناظر و چشماندازهای طبیعی جذاب و زیبایی دارد، فضاهای داخل روستا و پیرامون آن جلوهگاه مناظر بدیع و شورانگیز است. سراب هرسم، در داخل روستا قرار گرفته و نهرهای منشعب از آن، مزارع روستا و نواحی جلالوند و تالاندشت را مشروب میسازد؛ اطراف سراب را درختان ارجن، بلوط و کیکم در بر گرفته و فضای دلپذیر و زیبایی پدید آوردهاند.
سراب هرسم زیستگاه آبزیان و گونههای مختلفی از پرندگان است و از حواشی آن به عنوان تفرجگاه روستایی استفاده میشود، کوههای سراب و پنجه بانه که در شمال شرقی و شرق روستا واقع شدهاند از جاذبه ورزشهای کوهستانی میباشند و قله این کوهها هنگامی که در زمستان از برف پوشیده میشوند، منظرهای بسیار شکوهمند و جذاب به وجود میآورند و در بهار و تابستان نیز چمنزارها و درختچههای کوتاه و بلند آن همانند زمرد میدرخشد. همچنین گستره مزارع سرسبز و حاصلخیز روستا و دشتها و دامنه کوههای پیرامون به ویژه در بهار و تابستان از گلهای رنگارنگ سرشار میشوند و همراه با گیاهان دارویی آویشن، شیرینبیان، گل گاوزبان و گون، چشماندازهای بدیع و جلوههای زیبای روستای سراب هرسم را به نمایش میگذارند.
در ۱۵ کیلومتری روستا، بنای زیارتگاهی موسوم به امامزاده حسن وجود دارد و اطراف این بنای ساده، بسیار سرسبز و زیبا است این زیارتگاه در فصول مختلف سال پذیرای زایران و گردشگران است. در سراب هرسم نوعی شیرینی محلی به نام 'بژی برساق' متشکل از آرد گندم، شیر، تخممرغ، زعفران، زیره، رازیانه، نمک و شکر پخت میشود که از طعم و عطر بسیار خوبی برخوردار است.