خداوند الموت
خداوند الموت خداوند الموت کتابی است نوشتهٔ نویسندهای فرانسوی به نام پل آمیر و با ترجمهٔ فارسی ذبیحالله منصوری. موضوع کتاب نهضت حسن صباح است. ترجمه این کتاب به دلیل اقتباسهای مترجم مورد انتقادهای زیادی قرار گرفتهاست.
نقدها[ویرایش]
نقدهای متعددی به این کتاب (بهطور خاص، به ترجمهٔ فارسی کتاب) وارد شدهاست. برخی نقدها در مورد درستی محتوای آن هستند. برای نمونه در مورد قتل خواجه نظامالملک در کتاب خداوند الموت میخوانیم:
«وقتی محمد طبسی به نهاوند رسید به او گفتند خواجه در شکارگاه است و او به قرق رفت و تقاضای ملاقات کرد. در محضر خواجه وی ناگهان دید که یکی از دو غلامبچه با خنجر به وی حمله کرد و او را به قتل رساند.»
اما در واقع خواجه نظامالملک در شب جمعه دوازدهم ماه رمضان سال ۴۸۵ هجری قمری در راه بغداد در محلی به نام صحنه توسط یک از فدائیان حسن صباح به نام بوطاهر ارانی به قتل رسیدهاست.[۱]
از سویی دیگر، برخی منتقدان معتقدند که نویسندهای به نام «پل آمیر» در تاریخ فرانسه وجود نداشته و خداوند الموت تماماً زاییدهٔ ذهن منصوری است.[۲] همچنین از محمدعلی امیرمعزی نیز نقل شده که این کتاب در اصل یک مقاله بوده که «ملحقات خود منصوری آن را به صورت آن کتاب قطور درآورده است».[۳]
جستارهای وابسته[ویرایش]
پانویس[ویرایش]
- ↑ «حسن صباح». وبگاه ایرانی. ۱۶ شهریور ۱۳۸۷. دریافتشده در ۱۰ آبان ۱۴۰۱.
- ↑ «کتاب تحریفی که به نمایشگاه آمد و رفت». تابناک فرهنگی. ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۴. دریافتشده در ۱۳ سپتامبر ۲۰۱۵.
- ↑ «ذبیحالله منصوری؛ مترجمی خیالپرداز یا سارق ادبی». گمانه. ۱۳ دسامبر ۲۰۱۲. بایگانیشده از اصلی در ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۵. دریافتشده در ۱۳ سپتامبر ۲۰۱۵.
کتابشناسی[ویرایش]
- آمیر، پل (۱۳۸۴). خداوند الموت: حسن صباح. ترجمهٔ ذبیحالله منصوری. تهران: دنیای دانش. دریافتشده در ۱۴ دی ۱۳۹۱.