پرش به محتوا

آپوپلاست

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
آپوپلاست در دیواره یاخته گیاهی با رنگ نارنجی و پخش راه پلاسمودسمی با رنگ آبی در پلاسمودسم یاخته گیاهی نشان داده شده‌اند.

آپوپلاست[۱][۲] (به انگلیسی: Apoplast) راهی ویژه برای واپخش مواد در بیرون از پوسته یاختهٔ ریشهٔ گیاهان است که توسط نوار مومی، فضاهای خالی و کوتیکول (لایه محافظ برگ) منقطع می‌شود. آپوپلاست در اصل مسیری متوالی از دیوارها ی یاخته‌ای سلول‌های مجاور در ریشهٔ گیاهان است. آپوپلاست یکی از مسیرهایی است که مواد مورد نیاز گیاه به وسیلهٔ یاخته‌های ریشه وارد گیاه می‌شوند. یکی از کارکردهای مهم این پخش راه این است که کربن دای اکسید مورد نیاز گیاه ابتدا در این پخش راه به شکل محلول در می‌آیند و سپس از راه پوستهٔ یاخته به سبزدیسه (کلروپلاست)ها می‌رود تا در واکنش نورخاست (فتوسنتز) استفاده شود. همچنین هنگام شرایط ویژه همچون وجود فشار اکسیداتیو موادی همچون آب اکسیژنه یا آنیون اکسیژن توانایی عبور از پخش راه دیوارهٔ یاخته را دارند. در گذشته تعریفی که از پخش را دیواره یاخته داده می‌شد به معنای هر پخش راهی به غیر از پخش راه سیتوپلاسمی بود، اما این تعریف دگرگون شده و به شکل امروزی خویش درآمد. در نتیجه آپوپلاست هر پخش راهی بیرون از پوسته یاخته گیاهان و در دیوارهٔ یاخته است.

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. پورحیدرآبادی, مریم دهجی; قناتی, فائزه; شریفی, مظفر (1393-01-27). "بررسی نقش بورون آپوپلاستی در مقاومت به تنش آلومینیم در گیاه کتان" (به Farsi). اولین همایش ملی تنش های گیاهی غیر زیستی. {{cite journal}}: Cite journal requires |journal= (help); Check date values in: |date= (help)نگهداری یادکرد:زبان ناشناخته (link)
  2. «ﺟﺮﯾﺎن آﻫﻦ از ﺳﯿﻤﭙﻼﺳﺖ ﺑﻪ ﻓﻀﺎي آﭘﻮﭘﻼﺳﺖ». www.sid.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۳-۲۶.