پرش به محتوا

ژنتیک اقوام ایرانی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
این مقاله برای آگاه سازی از ژنتیک اقوام ایرانی می باشد
برچسب: عدم استفاده از یادکرد و پانویس (پخ)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
برچسب: ویرایش همراه
خط ۲۶: خط ۲۶:
{{پانویس}}http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0041252
{{پانویس}}http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0041252
{{پانویس}}http://dienekes.blogspot.com/2012/07/huge-study-on-y-chromosome-variation-in.html
{{پانویس}}http://dienekes.blogspot.com/2012/07/huge-study-on-y-chromosome-variation-in.html
{{پانویس}}http://www.khazaria.com/genetics/armenians.html

نسخهٔ ‏۱۱ آوریل ۲۰۱۴، ساعت ۱۶:۰۵

ژنتیک اقوام ایرانی

خاورمیانه اولین مکانی در آسیا است که توسط انسان مدرن به تصاحب درآمد و یکی از مکان هایی است که در عصر نوسنگی کشاورزی در آن شکل گرفت به ویژه در منطقه هلال حاصل‌خیز.
بخش های مختلف پیش از تاریخ در فلات ایران گواه بر وجود فرهنگ های باستانی در هزاره ششم قبل از میلاد در این منطقه دارد.
نخستین قبایل ایرانی آسیای مرکزی در هزاره پنجم و چهارم قبل از میلاد وارد ایران شدند و در سرتاسر آن پراکنده شدند.در هزاره سوم قبل از میلاد سرمتی ها ، کیمری ها ، آلانان ها در شمال دریای سسیاه ساکن شدند در حالی که پارس ها ، ماد ها ، پارت ها در غرب فلات ایران ساکن شدند.
سرزمین ایران کنونی توسط مادها در شمال غرب و پارس ها در جنوب غرب و پارت ها در شرق و غرب تصاحب شده است.
ایران شامل اقوام مختلفی است ، که دارای رسوم و زبان خاص خود می باشند. ایران از قدیم به عنوان پل ارتباطی بین شرق و غرب بوده است .
در یک تحقیق که توسط گروهی از محققین از 938 ایرانی که از 15 قوم مخلف در 14 استان صورت گرفته نشان میدهد که اغلب اقوام ایرانیان دارای تک گروه مشترک J2a می باشند،که تک گروه بومی از منطقه غرب آسیا می باشد.
این تحقیق نشان می دهد که رشته کوهای البرز و زاگرس و دشت کویر و لوت و همچنین تفاوت زبانی نقش موثری در ترکیب ژنی اقوام مختلف ایرانی دارد.

تک گروه ها

در تحقیقی به عمل آمده از 938 ایرانی از 15 قوم مختلف در 14 استان نشان دهنده این است که اقوام ایرانی ترکیبی از 15 تک گروه (B, C, D, E, F, G, H, I, J, L, N, O, Q, R و T) در ژن خود دارند . تک گروه با بشترین فراوانی ، (J (31.4%) , R (29.1%) , G (11.8%) , E (9.2%

پرونده:Haplogroup.jpg
تک گروه های اقوام ایرانی
  • تک گروه J: تک گروه غالب در اغلب اقوام ایرانی می باشد، که بیشترین فراوانی آن در حاشیه دریای خزر و رشته کوه زاگرس می باشد، زادگاه تک گروه J در غرب آسیا می باشد.
  • تک گروه R:این تک گروه که در ایران زیرشاخه R1 آن فراوانی بیشتری دارد، تک گروه R1b-M269 بیشترین فراوانی را در لرها و ارمنیان تهران دارد با فراوانی (24 %).
  • تک گروه G:که بیشترین فراوانی را زیر شاخه G2a دارد و زادگاه این تک گروه قفقاز است، که فراوانی آن در سیستان و بلوچستان (0%) و در عرب های خوزستان (20%) می باشد.
  • تک گروه E:این تک گروه که زادگاه آن در شمال آفریقاست بیشترین فراوانی را در کردستان و یزد داراست. و نکته جالب این است که این تک گروه در جنوب ایران کمتر مشاهده شده است.

این تحقیق نشان می دهد که اقوام ایرانی از لحاظ نژادی به یکدیگر نزدیک می باشند ولی تحت تاثیر اقوام دیگر کشور ها نیز قرار گرفته اند.

نتایج

شباهت اقوام ایرانی به یکدیگر

ایران تحت تاثیر اقوام گوناگونی در طول تاریخ قرار گرفته و هر کدام از این اقوام تاثیراتی در ژنتیک ایرانیان ایجاد کرده اند ولی این نکته حایز اهمیت است که نژاد غالب ایرانیان از منطقه غرب آسیا ، اوراسیای غربی و شرقی و همچنین منطقه قفقاز می باشد.
از آنالیز این آمارها نتایج جالبی به دست آمده است که در نمودار روبرو مشاهده می کنید.
این آمار حاکی از آن است که بعضی اقوام ایرانی به یکدیگر شباهت بیشتری دارند. به طور مثال آذری ها و کرد ها شباهت های زیادی از لحاظ ژنتیکی به یکدیگر دارند ، لر ها نیز شباهت زیادی از لحاظ ژنتیکی به ارمنیان و ترکیه ها دارند.

منابع

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0041252

http://dienekes.blogspot.com/2012/07/huge-study-on-y-chromosome-variation-in.html

http://www.khazaria.com/genetics/armenians.html