وکیل‌آباد (مشهد)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پارک جنگلی وکیل‌آباد

وکیل‌آباد یکی از بلوارهای بزرگ مشهد است که در غرب شهر قرار دارد و از میدان پارک یا همان میدان آزادی شروع و به دوراهی طرقبه و شاندیز ختم می‌شود. خط یک قطار شهری مشهد در کل بلوار وکیل آباد و از وسط بلوار عبور می کند و با وجودی که در سایر مناطق شهر، زیر زمین است در وکیل آباد از روی زمین حرکت می کند. پایانه مسافربری درون شهری و همچنین پایانه قطار شهری نیز در انتهای این بلوار قرار گرفته است. نقطه شروع خط متروی در حال ساخت مشهد به گلبهار نیز انتهای وکیل آباد است. وکیل‌آباد نسبت به شرق شهر دارای آب و هوای بهتری است. اکثر مردم به اشتباه فکر می کنند که این بلوار طولانی‌ترین بلوار شهری ایران بعد از بلوار ولی‌عصر تهران است، اما طبق بررسی نقشه های جغرافیایی که در دسترس همگان نیز وجود دارد مشخص است که طول این بلوار ۹.۶ کیلومتر است این در حالیست که بلوار پیروزی در شهر مشهد ۱۱ کیلومتر طول دارد. در حقیقت این بلوار طولانی ترین «بلوار مستقیم» خاورمیانه است.

در واقع وکیل‌آباد منطقه‌ای ییلاقی و خوش آب و هوا در غرب مشهد است که بلوار منتهی این منطقه به میدان پارک(آزادی) نیز به همین اسم نامیده شده است. پارک جنگلی وکیل‌آباد ازجمله تفریحگاه‌های قدیمی و زیبای این شهر و دارای محلی برای استراحت مسافران، شهربازی بسیار بزرگی با نام کوهستان پارک شادی و باغ‌وحش است. البته چندین سال است که شهربازی بنا به دلایلی بسته شده و امکان ورود به آن وجود ندارد. لازم به ذکر است که مساحت وکیل‌آباد بیش از ۷۰ هکتار و همچنین دارای رودخانه‌ای فصلی است.[۱] در این منطقه وجود درختان کهنسال و رودخانه فصلی و همچنین وجود باغ‌وحش مشهد و شهربازی کوهستان پارک شادی باعث جذابیتی مضاعف گردیده و علاوه بر شهروندان مشهدی غالب زائران حرم امام رضا نیز از این منطقه دیدن کرده و ساعاتی و حتی ایامی را در آن اتراق می‌نمایند

باغ وکیل آباد توسط مرحوم حاج حسین (آقا) ملک (خرداد ۱۲۵۰ - مرداد ۱۳۵۱) وقف شده است.

حسین ملک فرزند حاج محمدکاظم ملک التجار (۱۳۰۵ - ۱۲۲۷) و نواده ی آقا محمدمهدی تبریزی بازرگان زاده تبریزی الاصل در خانه ی پدری اش در بازار بین الحرمین (حلبی سازها) تهران متولد گردید. وی علاوه بر تحصیل علوم قدیمه در مدارس دارالشفاء و صدر، زبان فرانسه را نیز در مدرسه ی آلیانس آموخت. مرحوم ملک در سال ۱۲۷۹ به مکه مکرمه مشرف گردید. او در سال ۱۲۸۳ به همراه پدر جهت سرکشی از املاک وی به خراسان سفر نمود و سال بعد به عنوان مسئول این املاک در مشهد ساکن شد.این واقف بزرگ در سالهای باقیمانده عمر خویش با وقفیات پر شمارش نام و خاطره خود را در دل اهالی خراسان جاودانه کرد. حسین آقا ملک که از خود پنج فرزند دختر به یادگار گذاشته بود ، سرانجام در مرداد ۱۳۵۱ دار فانی را وداع گفته و پیکرش در حرم مطهر امام رضا (ع ) به خاک سپرده شد.

. پیش از آنکه پل مهندس پرتوی بر روی رودخانه ایجاد گردد جاده ارتباطی مشهد به سمت طرقبه و شاندیز از کنار این منطقه زیبا عبور می‌کرد. جاده‌ای باریک و درختانی تنومند و سر به فلک کشیده. در سال ۱۳۹۲ این منطقه بازسازی گردید که در بازسازی آن از مصالح طبیعی استفاده و همچنین قنات قدیمی و فعال آن که دارای سه دهانه در بوستان بود بازسازی و ترمیم گشته است و از برداشت غیرقانونی آب از آن جلوگیری به عمل آمده است. همچنین ایمن‌سازی بستر قدیمی بوستان، ساخت آب‌نما، بازسازی استخرها، ساخت ۶۰ سرویس بهداشتی، پارکینگ، گلخانه و باغ گیاه‌شناسی بخشی از فعالیت‌هایی است که در سال‌های قبل در این بوستان صورت گرفته است.[۲]

شهرداری مشهد با احداث خیابان و جدول‌بندی و کف‌سازی معابر و آب‌نما، برق‌کشی، وسایل بازی کودکان، اقامتگاه‌های موقت، ۶۰ سرویس بهداشتی، پارکینگ، گلخانه، باغ گیاه‌شناسی و کافه رستوران امکانات رفاهی بوستان را افزایش داده است. همچنین ایجاد معبر و محوطه‌سازی داخلی پارک، بازسازی استخرها و پلکان متعدد باعث زیباتر شدن چشم‌اندازهای پارک شده است.

بزرگراه وکیل‌آباد که نزد مردم مشهد به بلوار وکیل‌آباد نیز شناخته می‌شود، منطقه‌ای مدرن در مشهد است. در ابتدای این بلوار از سمت میدان آزادی پارک ملت، دانشگاه فردوسی و پایانه آزادی و در انتهای آن بوستان وکیل‌آباد و پایانه مسافربری درون‌شهری وکیل‌آباد قرار دارد. بلوار های اصلی منتهی به این بلوار عبارتند از، بلوار امامت، جلال آل‌احمد، سید‌رضی، دانش‌آموز، دانشجو، شهید فخرایی، خیابان صدف، شهید قانع، دندانپزشکان، فارغ‌التحصیلان، استاد فرشچیان، نمایشگاه، کوهستان، شهید برونسی، اقبال لاهوری، لادن، صیاد شیرازی، حافظ، هفت تیر، هنرستان، هاشمیه، کوثر و شهید باهنر.

پانویس[ویرایش]

  1. «پارک وکیل آباد، ایرانگردی تیشینه».
  2. «بازسازی پارک جنگلی وکیل آباد با مصالح طبیعی، جام جم آنلاین».