حسن معاشرت در روابط زوجین

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
حسن معاشرت در روابط زوجین
tright
حوزهحقوق

حسن معاشرت، یکی از تکالیفی است که رعایت آن در قوانین مدنی ایران به عهده زوجین قرار دارد و در ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی از حسن معاشرت نام برده شده‌است و زوجین مکلف به رعایت آن در روابط زناشویی شده‌اند. حسن معاشرت از جلوه‌های اخلاق است که در کتاب و سنت قرآن و حدیث مورد توجه قرار گرفته‌است، این موضوع از فقه به قانون مدنی ایران نیز راه یافته‌است و یکی از «تکالیفِ» زوجین محسوب می‌شود؛ و عده‌ای تخلف از حکم مندرج در این ماده را واجد ضمانت‌اجرا می‌دانند.

ازدواج و زناشویی صرف نظر از قواعد الزامات قانونی، نیازمند رعایت اصول اخلاقی است و بدون در نظر گرفتن این اصول اخلاقی، زندگی مشترک امکان ادامه ندارد.

در قانون مدنی و برخی قوانین دیگر، بایدها و نبایدهای متعددی برای عمل زوجین نسبت به یکدیگر پیش‌بینی شده‌است که یکی از مهمترین این‌ها «حسن معاشرت»، به عنوانِ یک تکلیف اخلاقی و قانونی زوجین می‌باشد.

در گذشته[ویرایش]

در صدر اسلام این مردان بوده‌اند که اغلب با زنان خود رفتار خشونت‌آمیز داشته‌اند.

مضمونی حقوقی[ویرایش]

براساس ماده ۱۱۰ قانون مدنی «زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند» و در تعریف حسن معاشرت، حسن معاشرت به معنای خوش رفتاری و برخورد شایسته و متعارف است، و بدرفتاری زوجین اقدامی خلاف قانون و ضد دین اسلامی و مغایر اخلاق حسنه است.

مفهوم و مصادیق حسن معاشرت[ویرایش]

براساس ماده ۱۱۰ قانون مدنی ایران «زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند» و در تعریف حسن معاشرت نیز گفته‌می‌شود که حسن معاشرت به معنای خوش رفتاری و برخورد شایسته و متعارف است و معیار حسن معاشرت، عرف زمان و ناحیهٔ محل سکونت زوجین است. از جمله اصلی‌ترین آنها اینکه زوجین پیوسته باید با یکدیگر با خوشرویی و محبت رفتار کنند؛ و از «سوء معاشرت» با یکدیگر بپرهیزید.

مصادیق دیگرِ حسن معاشرت نیز در هر زمان و مکانی، ممکن است متفاوت باشد؛ و همین دلیلِ نسبی بودن سببِ عدم تعیین دقیقِ دیگر مصادیق حسن معاشرت در قانون مدنی است.

حسن معاشرت دارای اهمیت بیشتر از قوانین در حقوق[ویرایش]

قوانین خانواده بخش مهمی از مقرراتی است که مورد توجه حقوقدانان قرار دارد و از سوی آنها مورد بررسی قرار می‌گیرد، اما در حقوق، همگان متفق‌القول هستند که آنچه حرف اول را در کانون خانواده می‌زند، اخلاق است و زمانی سخن از قانون پیش می‌آید که اخلاق در تنظیم روابط زوجین ناکام مانده باشد.

منابع[ویرایش]

  • خبرگزاری باشگاه خبرنگاران (۲۰۱۳-۰۱-۲۹). «"حسن معاشرت" تکلیف اخلاقی و قانونی زوجین». خبرگزاری باشگاه خبرنگاران | آخرین اخبار ایران و جهان | YJC. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۴-۲۱.

پیوند به بیرون[ویرایش]