جریریه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

جریریه یا سلیمانیه، یکی از سه انشعاب اصلی فرقه زیدیه است که توسط سلیمان بن جریر رقی شکل گرفته است.[۱]

موسس فرقه[ویرایش]

سلیمان بن جریر از جمله افرادی بود که در روزگار منصور عباسی برخاست و متهم به قتل ادریس بن عبدالله (موسس دولت ادارسه) در مغرب بود. وی در مساله تقیه و بداء شیعیان را مورد انتقاد قرار می داد و منکر علم امامت بود.[۲]

باورها[ویرایش]

این گروه، علی بن ابی طالب را برترین افراد پس از پیامبر دانسته و امامت وی را به اشاره پیامبر اسلام می پذیرند هرچند منکر نص در خصوص امامت وی هستند. این فرقه عثمان را کافر می دانند و از وی برائت می کنند. این گروه هر کسی را که با علی بن ابی طالب جنگیده باشد را کافر می دانند. امامت در دیدگاه این فرقه زیدیه، با بیعت دو نفر و رای شورا شکل می گیرد و امام باید فاطمی نسب باشد. بنابر اعتقادات انان، فرد مفضول نیز می تواند امام باشد.[۱][۳][۴] این فرقه، هرکس را که با علی جنگیده باشد را کافر می دانند؛ از جمله عایشه، طلحه و زبیر.[۵]

پانویس[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «آیینه پژوهش - دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم - کتابخانه مدرسه فقاهت». lib.eshia.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۹-۱۶.
  2. «فرهنگ فرق اسلامی - مشکور، محمد جواد؛ مدیرشانه چی، کاظم - کتابخانه مدرسه فقاهت». lib.eshia.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۹-۱۶.
  3. «مقالات الإسلاميين و اختلاف المصلين - ابو الحسن الاشعری - کتابخانه مدرسه فقاهت». lib.eshia.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۹-۱۶.
  4. «كشاف اصطلاحات الفنون و العلوم - التهانوي، محمد علي - کتابخانه مدرسه فقاهت». lib.eshia.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۹-۱۶.
  5. «فرهنگ فرق اسلامی - مشکور، محمد جواد؛ مدیرشانه چی، کاظم - کتابخانه مدرسه فقاهت». lib.eshia.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۹-۱۶.