متابولیسم اجتماعی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
ایجاد شده به‌واسطهٔ ترجمهٔ صفحهٔ «Social metabolism»
برچسب‌ها: افزودن پیوند بیرونی به جای ویکی‌پیوند [محتوا] [محتوا ۲]
(بدون تفاوت)

نسخهٔ ‏۱۹ اکتبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۸:۴۵

 

دِگَرگشت اجتماعی، سوخت‌وساز اجتماعی یا مِتابولیسم اجتماعی (به انگلیسی:Social metabolism) یا متابولیسم اجتماعی-اقتصادی (به انگلیسی:socioeconomic metabolism) مجموعه ای از جریانات مواد و انرژی است که بین طبیعت، جامعه، بین جوامع مختلف و در درون جوامع رخ می دهد. این جریان‌های مواد و انرژی تحت کنترل انسان، ویژگی اساسی همه جوامع است، اما بزرگی و تنوع آنها تا حد زیادی به فرهنگ‌های خاص یا رژیم‌های متابولیک اجتماعی بستگی دارد. [۱] [۲] « خود‌جایگزین‌گری و تکامل ساختارهای بیوفیزیکی جامعه انسانی نیز به متابولیسم اجتماعی اشاره دارد و شامل آن دسته از فرآیندهای تبدیل بیوفیزیکی، فرآیندهای توزیع، و جریان است که توسط انسان برای اهداف خود کنترل می شوند. ساختارهای بیوفیزیکی جامعه (in use stocks) و متابولیسم اجتماعی-اقتصادی پایه بیوفیزیکی جامعه را تشکیل می دهند.» [۳]

فرآیندهای متابولیک اجتماعی با تصاحب انسان از مواد و انرژی از طبیعت آغاز می شود. این مواد و انرژی‌ها می توانند تبدیل شوند و به گردش در بیایند تا مصرف شوند و در نهایت به خود طبیعت دفع شوند . هر یک از این فرآیندها بسته به نحوه انجام، میزان مواد و انرژی درگیر در فرآیند، منطقه ای که در آن رخ می دهد، زمان در دسترس یا ظرفیت احیای طبیعت، تأثیرات زیست محیطی متفاوتی دارند. [۴] [۲]

متابولیسم اجتماعی نشان دهنده گسترش مفهوم متابولیسم از موجودات بیولوژیکی مانند بدن انسان به اساس بیوفیزیکی جامعه است. انسان‌ها معادن و مزارع ، پالایشگاه‌های نفت و نیروگاه‌ها ، کارخانه‌ها و زیرساخت‌ها را برای تامین انرژی و جریان‌های مواد مورد نیاز برای بازتولید فیزیکی یک فرهنگ خاص می‌سازند و راه‌اندازی می‌کنند. انبارهای در حال استفاده که شامل ساختمان‌ها ، وسایل نقلیه ، لوازم خانگی، زیرساخت‌ها و غیره می‌شود، توسط فرآیندهای صنعتی مختلف که بخشی از متابولیسم اجتماعی هستند ساخته و نگهداری می‌شوند. و سپس به مردم در قالب سرپناه، حمل و نقل یا ارتباط خدمات ارائه می کنند.

جامعه و متابولیسم آن با هم یک سیستم خودنوگری که یک سیستم پیچیده که خود را بازتولید می کند است را تشکیل می‌دهند. نه فرهنگ و نه متابولیسم اجتماعی نمی توانند خود را به تنهایی بازتولید کنند. انسان ها به غذا و سرپناه نیازی دارند که توسط متابولیسم اجتماعی تامین می شود و دومی برای کارکردن آن به انسان نیاز دارد.

مطالعات متابولیسم اجتماعی را می توان در سطوح مختلف تجمع سیستم (system aggregation) انجام داد. (به <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Material_flow_analysis" rel="mw:ExtLink" title="Material flow analysis" class="cx-link" data-linkid="224">material flow analysis</a> در ویکی‌پدیای انگلیسی مراجعه کنید.) به عنوان مثال، در حسابداری جریان مواد، ورودی ها و خروجی های مواد و انرژی یک دولت یا منطقه خاص، و همچنین واردات و صادرات ، تجزیه و تحلیل می شود. چنین مطالعاتی با سهولت دسترسی به اطلاعات مربوط به معاملات تجاری تسهیل می شود. [۵][۶]

متابولیسم اجتماعی یا اجتماعی-اقتصادی تصریح می کند که جامعه انسانی و تعامل آن با طبیعت یک سیستم خود بازتولیدکننده پیچیده را تشکیل می دهد و بنابراین می توان آن را به عنوان پارادایم مطالعه اساس بیوفیزیکی جوامع انسانی تحت جنبه بازتولید خود دید.«یک پارادایم مشترک می تواند ترکیب و ادغام مدل را تسهیل کند و می تواند منجر به ارزیابی های بین رشته ای قوی تر و جامع تری از استراتژی های توسعه پایدار شود. . . . استفاده از متابولیسم اجتماعی یا اجتماعی-اقتصادی به عنوان پارادایم می تواند به توجیه مفاهیم اقتصادی جایگزین کمک کند.» [۳]

جستارهای وابسته

اقتصاد انرژی

بحران انرژی

اقتصاد چرخشی

متابولیسم شهری

منابع

  1. Manuel; Toledo, Víctor M. (2014). The Social Metabolism: A Socio-Ecological Theory of Historical Change. Springer. ISBN 978-3-319-06357-7.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ (به اسپانیایی)El metabolismo social: una nueva teoría socioecológica. Relaciones. 2013.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ Pauliuk, Stefan; Hertwich, Edgar G. (2015). "Socioeconomic metabolism as paradigm for studying the biophysical basis of human societies". Ecological Economics. 119: 83–93. doi:10.1016/j.ecolecon.2015.08.012. ISSN 0921-8009. خطای یادکرد: برچسب <ref> نامعتبر؛ نام «Pauliuk Hertwich 2015 pp. 83–93» چندین بار با محتوای متفاوت تعریف شده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  4. Manuel; Toledo, Víctor M. (2014). The Social Metabolism: A Socio-Ecological Theory of Historical Change. Springer. ISBN 978-3-319-06357-7.
  5. The Weight of Nations: Material Outflows from Industrial Economies (PDF). World Resources Institute. 2000. ISBN 978-1-56973-439-1.
  6. Carpintero Redondo, Óscar (2005). El metabolismo de la economía española: recursos naturales y huella ecológica (1955-2000) (PDF) (به اسپانیایی). Fundación César Manrique. ISBN 978-84-88550-60-6.