ایستایی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۱: خط ۱۱:
* [[تعادل]] در حالت ۲ بعدی و ۳ بعدی،
* [[تعادل]] در حالت ۲ بعدی و ۳ بعدی،
* [[خرپا]]های ۲ بعدی،
* [[خرپا]]های ۲ بعدی،
* [[ماشین]] ها،
* [[قاب]] ها و [[ماشین]] ها،
* [[تیر]]ها،
* [[تیر]]ها و [[کابل]]‌ها
* [[ممان اینرسی سطح]]،
* [[ممان اینرسی سطح]]،
* [[کابل]]‌ها و
* [[اصطکاک]]،
* [[کار مجازی]]
* [[کار مجازی]]
== مقاله‌های وابسته ==
== مقاله‌های وابسته ==

نسخهٔ ‏۲۶ مارس ۲۰۱۳، ساعت ۱۹:۰۶

استاتیک یا ایستایی‌ شاخه‌ای از مکانیک و علوم مهندسی است که به بحث و مطالعه دربارهٔ سامانه‌های فیزیکی در حال تعادل ایستا (یا تعادل استاتیکی) می‌پردازد. تعادل ایستا حالتی است که در آن، مکان نسبیِ زیرسامانه‌ها نسبت به یک‌دیگر تغییر نکند یا آن‌که اجزا و سازه‌ها در اثر اعمال نیروهای خارجی، در حال ایستا و سکون باقی بمانند. در حالت تعادل ایستا، سامانهٔ مورد نظر یا در حال سکون است یا مرکز جرم (گرانیگاه) آن با سرعت ثابت حرکت می‌کند.

با استفاده از قانون دوم نیوتون به این نتیجه می‌رسیم که در یک سامانهٔ در حال تعادل ایستا، نیروی خالص و نیز گشتاور خالص وارد بر هر یک از جرم‌های درون سامانه برابر با صفر است، و این بدان معناست که در ازای هر نیرویی که بر یک جزء یا مؤلفه از سامانه وارد می‌شود، نیرویی به همان اندازه ولی در جهت مخالف به آن جزء اعمال می‌گردد. این‌که نیروی خالص وارد بر سامانه برابر با صفر باشد، به عنوان شرط اول تعادل شناخته می‌شود. این شرط که گشتاور خالص وارد بر سامانه برابر با صفر باشد، به شرط دوم تعادل موسوم است.

ایستایی‌شناسی از جمله مباحثی است که در تجزیه و تحلیل سازه‌ها، مثلاً در مهندسی سازه یا معماری، و نیز به هنگام مطالعات سیالات در حالت سکون مثل پایدای سدها تحت فشارهای عظیم هیدرو استاتیکی آب کاربرد بسیار دارد. مقاومت مصالح (مکانیک ماده‌ها) شاخه‌ای مرتبط از علم مکانیک است که مبحث تعادل ایستا در آن بسیار به کار می‌رود. استاتیک پایه ای‌ترین و اصلی‌ترین درس در رشته مهندسی مکانیک و عمران محسوب میشود.


مطالب مورد بررسی در درس استاتیک عبارتند از:

مقاله‌های وابسته

پیوند به بیرون

ایستایی‌شناسی برای روباتیک