پنجزاری‌ماهیان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Dexbot (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۳۵ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

پنجزاری‌ماهیان
محدودهٔ زمانی: ائوسن to Present
پنجزاری‌ماهیان، Leiognathidae
رده‌بندی علمی
فرمانرو: جانوران
شاخه: طنابداران
رده: پرتوبالگان
راسته: سوف‌ماهی‌سانان
تیره: Leiognathidae

پنجزاری‌ماهیان یا فروکوماهیان (نام علمی: Leiognathidae) (به انگلیسی: Ponyfish ،toothponies) تیره‌ای از سوف‌ماهی‌شکلان هستند.

گونه‌ای از پنجزاریماهیان

ریخت‌شناسی

اندازهٔ متوسط این ماهیان حدود ۱۵ سانی‌متر است. طول آن‌ها گاه به ۲۵ سانتی‌متر نیز می‌رسد. بدن دراز آن‌ها بیضی‌شکل بوده و در مقطع فشرده و بدون فلس و با ستیغ‌های استخوانی می‌باشد. فلس‌های این ماهی کوچک و گرد بوده و در ناحیهٔ شکمی وجود ندارد.

بالهٔ پشتی این ماهی‌ها از دو بخش تشکیل شده است که یکی خاردار و دیگری فاقد خار می‌یاشد. بالهٔ مخرجی آن‌ها نیز دارای ۳ شعاع سخت، بالهٔ شکمی ۱ شعاع سخت و بالهٔ دمی نیز که دارای شکافی عمیق است ۵ شعاع نرم است.

چانهٔ آن‌ها فرورفته و دهان آن‌ها نوک مانند بوده و دارای دندان‌های ریز خارمانند است که به صورت گروهی بر روی دو فک دیده می‌شوند. شکاف انتهایی دهان نیز افقی و قابل ارتجاع است.

زیست‌شناسی

پنجزاریماهیان در آب‌های شور و کم‌عمق ساحلی زندگی می‌کنند. بعضی از گونه‌های این تیره به طور دسته‌جمعی و در گروه‌های متراکم حرکت می‌کنند.

آن‌ها گوشت‌خوار بوده و از ماهیان کوچک، میگو و سخت‌پوستان تغذیه می‌کنند.

اهمیت اقتصادی

پنجزاری‌ماهیان به وسیلهٔ تورهای کیسه‌ای، ترال کف یا تورگردان‌های ساحلی قابل صید می‌باشند و به صورت تازه، خشک یا نمک‌سود مصرف می‌شوند. همچنین برای تهیهٔ آرد ماهی مورد استفادهٔ کارخانه‌ها قرار می‌گیرند.

منابع

  • صادقی، سید ناصر؛ ۱۳۸۰، ویژگی‌های زیستی و ریخت‌شناسی ماهیان جنوب ایران (خلیج فارس و دریای عمان)انتشارات نقش مهر.
  • اسدی، ه و دهقانی پشترودی؛ ۱۳۷۵؛ اطلس ماهیان خلیج فارس و دریای عمان؛ موسسه تحقیقات و آموزش شیلات ایران.