خانه حاج مهدی سلطان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط MammothBot (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۱ اکتبر ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۴۴ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

خانه حاج مهدی سلطان
نامخانه حاج مهدی سلطان
کشورایران
استاناستان مازندران
شهرستانشهرستان آمل
بخشدشت‌سر
اطلاعات اثر
کاربریخانه
دیرینگیدوره قاجار
دورهٔ ساخت اثردوره قاجار
اطلاعات ثبتی
شمارهٔ ثبت۵۹۳۶
تاریخ ثبت ملی۸ مرداد ۱۳۸۱

خانه حاج مهدی سلطان مربوط به اواخر دوره قاجار است و در شهرستان آمل، روستای پاشاکلا دشت‌سر واقع شده و این اثر در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۵۹۳۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.[۱]

مالک خانه

حاج مهدی سلطان معاون نظامی امیر کلاو، تیول دار (فرماندار) منطقه آمل و لاریجان بود. در زمان محمد علی شاه قاجار بزرگان برای برپایی مجلس به دو گروه «مشروطه خواه» و «مستبد» تقسیم می‌شدند. این فرد در آن زمان جزو مستبدین به حساب می‌آمد.

روزی رضاخان و حاج مهدی سلطان، هر دو، با گروهی از افراد خود از راه چلاو به کوه‌های علی‌آباد رفته بودند. وقتی رضاخان و افرادش پایین کوه چادر زدند، تیراندازی یاران حاج مهدی سلطان آنها را فراری داد که این امر موجب کدورت میان این دو نفر شد. زمانی که رضاخان به مقام سپهبدی منتصب شد (در دوره احمدشاه) شخصاً به خانه حاج مهدی سلطان رفت و او را خلع سلاح کرد. حاج مهدی سلطان پس از این واقعه و همچنین با مرگ پسرش منزوی شد و چند ماه بعد فوت کرد.

جستارهای وابسته

منابع

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر». وزارت راه و شهرسازی. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۹.