گردشگری ادبی
گردشگری ادبی (به انگلیسی Literary Tourism) گونهای از انواع گردشگری است که در نتیجه علاقه فرد به یک نویسنده یا شاعر، اثر یا فضای ادبی و نیز میراث ادبی یک مقصد پدید میآید. گردشگران ادبی، از دیدن زادگاه و مرگگاه و موزه و مسیر ادبی مرتبط با یک شاعر و نویسنده و اثر وی لذت میبرند.
ویژگیها
[ویرایش]مقاصد گردشگری ادبی را میتوان در سه دسته اصلی قرار داد:
۱. مکانهای واقعی که با زندگی و مرگ یک نویسنده یا شاعر ارتباطی واقعی دارند و معمولا محل تولد، زندگی، آفرینش آثار و نیز محل مرگ و دفن آنها هستند. در جغرافیای تاریخی ایرانزمین، حافظیه و سعدیه در شیراز، آرامگاه فردوسی در طوس، آرامگاه خیام در نیشابور و در دوران معاصر، خانه موزه سیمین و جلال[۱] و خانه صادق هدایت (هر دو در تهران) در این دسته هستند. در خارج از ایران، خانه ارنست همینگوی و خانه موزه جین آستن را میتوان نام برد.
۲. مکانهای خیالانگیز که در مقایسه با دسته اول، خیالیتر هستند و بیشتر با فضای اثر در ارتباط هستند. در ایران، کافه نادری تهران که پاتوق نویسندگان دهه چهل خورشیدی بوده[۲] و در خارج، موزه شرلوک هولمز در این دسته هستند.
۳. مکانهای ساختگی که عمداً برای جذب بازدیدکننده آفریده شدهاند. کافههای با تم هری پاتر در این دسته هستند.[۳]
همایش گردشگری ادبی ۱۳۹۱
[ویرایش]در دی ماه ۱۳۹۱ همایشی با محوریت گردشگری ادبی در ایوان شمس تهران برگزار شد. ۱۸ مقاله مرتبط برگزیده و در کتابی به چاپ رسیدند.[۴][۵]
منابع
[ویرایش]- ↑ «بازدید بیش از ۸۰۰۰ گردشگر از خانهموزههای سیمین و جلال و اخوان ثالث». ایسنا. دریافتشده در ۱۹ اوت ۲۰۲۴.
- ↑ «دورهمی نویسندگان و شاعران در این کافههای طهرون بود». همشهری آنلاین. دریافتشده در ۱۹ اوت ۲۰۲۴.
- ↑ کی. اسمیت، ملانی؛ مکلیود، نیکولا؛ رابرتسون، مارگارتهارت (۱۳۹۱). مفاهیم کلیدی در مطالعات گردشگری. مهکامه. صص. ۱۱۲ تا ۱۱۵. شابک ۹۷۸۹۶۴۲۸۲۷۹۸۵.
- ↑ «نخستین همایش ملی «گردشگری ادبی» برگزار شد». ایبنا. دریافتشده در ۱۹ اوت ۲۰۲۴.
- ↑ مجموعه مقالات نخستین همایش ملی گردشگری ادبی. داستان. ۱۳۹۱. شابک ۹۷۶۶۰۰۵۶۱۴۸۷۹ مقدار
|شابک=
را بررسی کنید: invalid prefix (کمک). پارامتر|تاریخ بازیابی=
نیاز به وارد کردن|پیوند=
دارد (کمک)