کوکو
کوکو
نام دیگر درخت شکلات، درخت کوکو
کوکو یا کاکائو درختی است از تیره پنیرکیان که ارتفاعش بین ۴ تا ۱۰ متراست و برگهایش ساده و متقابل و گلهایش منظم و کوچک و قرمز رنگ در همه فصول وجود دارد. میوهشا سته و زرد رنگ است و به اندازه یک خیار محتوی ۲۵ تا ۴۵ دانه است. میوههای این گیاه را پس از چیدن انبار میکنند تا بپوسد و پس از آن دانهها را جمعآوری میکنند و به مصرف میرسانند که از آن پودر کاکائو تهیه میشود. دانه این گیاه تقویت کننده قلب است و به علاوه محتوی مقدار زیادی ازنه و چربی است از کاکائو شکلات نیز تهیه میکنند. درخت کاکائو در منطقه حائل بین عرض جغرافیائی ۱۰ تا ۲۰ درجه در شمال و جنوب خط استوا میروید. گاه به این منطقه کمربند کاکائویی نیز گفته میشود. درخت کاکائو اغلب زیر سایه درختان بزرگتر رشد میکند. میوههای درخت کاکائو حدوداً ۳۰ سانتیمتر طول دارند. رنگ میوه ممکن است زرد مایل به قهوه ای یا ارغوانی باشد. هر میوه بین ۲۰ تا ۴۰ دانه دارد که داخل یک بافت گوشتی صورتی ترش و شیرین کنار هم قرار میگیرند.
امروزه در بسیار از نقاط دنیا درخت کاکائو کشت میشود، اما عمدهترین تولیدکنندگان کاکائو در جهان کشورهای ساحل عاج، غنا، اندونزی، نیجریه، برزیل، کامرون، اکوادور، جمهوری دومنیکن و پاپوآ گینه نو میباشند. برخی دیگر از کشورهای تولیدکننده این محصول در مقیاس کوچکتر عبارتند از ماداگاسکار، مالزی، مکزیک، برخی از کشورهای جزیره ای حوزه کارائیب مثل گرانادا و کوبا و تعدادی از جزایر اقیانوس آرام مثل ساموآ.
نام علمی درخت کاکائو، تئوبروما کاکائو (نام علمی: Theobroma cacao) به معنی خوراک خدایان است. کارل لینه، گیاهشناس سوئدی و پایهگذار سیستم امروزی طبقهبندی گونههای گیاهان و جانوران، در سدهٔ ۱۷ میلادی این نام را بر این درخت گذاشت.
یکی از غذاهای معروف در آشپزی ایرانی است. ماده اصلی کوکو تخم مرغ است و در طبخ انواع مختلف این غذا از سبزی، پیاز، سیر، فلفل دلمهای، قارچ، سیب زمینی و ادویه بهطور معمول استفاده میشود. کوکو معمولاً به صورت پهن و گرد یا بیضی درست میشود.
انواع کوکو هم به صورت داغ سِرو میشوند و هم به صورت ساندویچ سرد یا در سفر.
انواع کوکو[ویرایش]
- کوکو سبزی
- کوکو والک
- کوکو شیرین
- کوکو سیبزمینی
- کوکو لوبیا سبز
- کوکو پیازچه
- کوکو باقلا سبز و کوکوی شبت باقلا[۱]
- کوکو کنگر
- کوکو دورنگ یا کوکوی دولایه و چند لایه
- کوکو مخلوط
- کوکو قارچ
- کوکو کدو
- کوکو مجلسی اردبیل
- کوکو کدو حلوایی
- کوکو گردو
- کوکو هویج
- کوکو ماست
- کوکو گل کلم
- کوکو گوشت
- کوکو مرغ یا چغرتمه
- کوکو مرغ شمالی
- کوکو بادمجان
- کوکو تخم مرغ
- کوکو اشپل (غذای گیلانی)
- کوکو ماهی
- کوکو میگو
منابع[ویرایش]
- مینایی، ساناز (۱۳۸۲). کتاب آشپزی ساناز و سانیا. تهران.
- «طرز تهیه انواع خوراکی ها؛ قسمت غذاهای ساده». کتاب آشپزی مدرن.
![]() |
این یک مقالهٔ خرد خوردنیها است. با گسترش آن به ویکیپدیا کمک کنید. |