ویکیپدیا:تکذیبنامه در مقالهها ممنوع
این صفحه جزو رهنمودهای ویکیپدیا است. استانداردهای رفتاریِ مطرحشده در این صفحه از پشتوانهٔ تأیید بسیاری از ویرایشگران ویکیپدیا برخوردار است. بااینکه پیروی از مفاد این صفحه توصیه میشود، این مفاد جزو سیاستها نیست. در ویرایش و بهروزرسانی این صفحه جسور باشید، ولی لطفاً پیش از انجام تغییرات عمده از صفحهٔ بحث برای مطرح کردن تغییرات و نظرخواهی استفاده کنید. |
این صفحه در یک نگاه: تکذیبنامهها نباید در مقالات استفاده شود. هر مقالهای در حال حاضر توسط یک تکذیبنامه عمومی پوشیده شدهاست. |
هر چند وقت یک بار، ویرایشگران تکذیبنامههای اضافی را در یک مقاله به صورت متن یا به عنوان یک قالب وارد میکنند، به عنوان مثال «این مقاله حاوی ناسزا است» یا «این مقاله برای کودکان مناسب نیست».
این در حالی است که ایدههای این چنینی بارها پیشنهاد شدهاند، اجماع بر این است که نباید از آنها استفاده شود. در واقع، همهٔ مقالات حاضر دارای تکذیبنامه هستند، که در پایین این صفحه و هر صفحه در ویکیپدیا به آنها پیوند داده شدهاست. تکذیبنامههای اضافی در نوشتارهای دانشنامه بهطور کلی باید برداشته شود، و الگوهای تکذیبنامه را باید برداشته و حذف شوند.
چند استثناء قابل ذکر وجود دارد:
- تکذیبنامههای «فنی» در رابطه با مشکلات نمایشی به کاربر کمک میکنند، مانند {{حاوی متن هندی}}. این کار به محتوای مقاله اشارهای نمیکند بلکه به مسائل مربوط به نمایش مناسب محتوای مقاله کمک میکند.
- الگوهای موقتی مانند {{رخداد تازه}} یا {{تازه درگذشته}}. هشداری به خواننده هستند که محتوای مقاله ممکن است به دلایل خارج از کنترل از ویکیپدیا دچار تغییرات قابل توجهی در آینده نزدیک شوند.
- برخی از الگوهای جعبه پیام مقاله، مانند {{طرفداری}}، {{دست اول}} یا {{تمیزکاری}} از لحاظ فنی تکذیبنامه به حساب میآیند بهطور موقت در مقالات قرار داده میشود. آنها به مواردی که مقاله در آنها دچار کمبود است و باید سریعاً اصلاح شود اشاره دارند، و مقالاتی با این کمبودها هیچگاه در رده مقالات برگزیده قرار نمیگیرند.
تکذیبنامهها چه هستند؟
[ویرایش]بر طبق این رهنمود، تکذیبنامه الگو یا متنی است که در در مقاله قرار داده میشود و اطلاعات در یکی از پنج صفحه استاندارد تکذیبنامه را تکرار میکند:
- ویکیپدیا:تکذیبنامه عمومی: ویکیپدیا هیچ تضمینی برای اعتبارش ارائه نمیدهد
- ویکیپدیا:تکذیبنامه محتوا: ویکیپدیا دارای محتوایی است که ممکن است در نظر برخی افراد توهینآمیز یا نامناسب باشد
- ویکیپدیا:تکذیبنامه حقوقی: ویکیپدیا مشاورهٔ حقوقی نمیدهد
- ویکیپدیا:تکذیبنامه پزشکی: ویکیپدیا توصیههای پزشکی نمیدهد
- ویکیپدیا:تکذیبنامه ریسک: از ویکیپدیا با مسئولیت خودتان استفاده کنید.
چرا از تکذیبنامهها نباید استفاده شود
[ویرایش]- با وجود تکذیبنامه عمومی در پیوند انتهای هر صفحه، استفاده از آنها اضافی است.
- ویکیپدیا سانسور شده نیست.
- ویکیپدیا یک دانشنامهاست، و ویکیپدیا خودآموز نیست.
- بیان اینکه برای چه مقالهای از تکذیبنامه استفاده شود مشکل است (به عنوان مثال، آنچه به عنوان «محتوای بزرگسال» تعریف میشود، بهطور چشمگیری برای هر فرهنگ و هر فرد متفاوت است) اجازه دادن به برخی از تکذیبنامهها باعث اختلافات قابل توجهی میشود و در پی آن ویرایشگران از مشارکتهایی که باید کنند دور خواهند ماند.
- فقدان تکذیبنامه در یک صفحه در برابر صفحات دیگر، ممکن است باعث شکایت از ویکیپدیا شود.
- زمانی که شما آنها را بخوانید، خیلی دیر است -- مقاله در حال حاضر بارگذاری شدهاست.
- زمانی که در شکل بنر استفاده میشوند، مقدار زیادی از فضای صفحه را اشغال میکنند.
نظرات مخالف
[ویرایش]استدلال اقلیتی که نظرشان به نفع تکذیبنامهها است عبارتست از:
- برخی از مطالب ممکن است برای برخی از افراد توهین محسوب شود و عدم وجود تکذیبنامهها ممکن است از مطلع شدن آنها از وجود چنین محتوایی جلوگیری کند.
وضعیت این رهنمود
[ویرایش]این رهنمود بیانکننده اجماعی قوی و بلندمدت در ویکیپدیای انگلیسی است. اما در آن حدی نبوده که به عنوان یک سیاست استفاده شود، دلیل آن چند مورد استثنای ذکر شده در بالا است، و یک فضای خاصی برای عدم توافق در مورد اینکه دقیقاً تا چه حد از این استثناها باید استفاده نمود.
بر خلاف سیاستهای بنیادین دیدگاه بیطرف، اثباتپذیری و تحقیق دستاول ممنوع، در حال حاضر اجماع در مورد تکذیبنامهها، هنوز هم قابل بحث است. در واقع، چندین پروژه غیر انگلیسی ویکیپدیا اجازه استفاده تکذیبنامههایی را میدهند که این رهنمود منع کردهاست (به عنوان مثال de:Vorlage:Gesundheitshinweis, pt:Predefinição:Aviso médico، و it:Categoria:Template disclaimer).
با این وجود، هر گونه تغییراتی که در آینده در این رهنمود به وجود بیاید، باید قبل از آن اجماع برای تغییر بدست آوردهباشد.