کالری: تفاوت میان نسخه‌ها

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
محتوای حذف‌شده محتوای افزوده‌شده
جز ویرایش 5.78.164.95 (بحث) به آخرین تغییری که 97.99.81.197 انجام داده بود واگردانده شد
AliGR (بحث | مشارکت‌ها)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
کالری برای اولین بار در سال ۱۸۲۴ میلادی توسط نیکولاس کلمنت <ref>[[نیکلاس کلمان]]</ref> به عنوان واحدی از گرما تعریف شد. بین سال های ۱۸۴۱ و ۱۸۶۷ این لغت به فرهنگ های انگلیسی و فرانسوی اضافه شد.
'''کالری''' {{به انگلیسی|Calorie}} برای اولین بار در سال ۱۸۲۴ میلادی توسط [[نیکلاس کلمان]]<ref>Nicolas Clément</ref> به عنوان واحدی از [[گرما]] تعریف شد. واژه کالری از واژه لاتین ''calor'' به معنی ''گرما'' گرفته شده است.
بین سال های ۱۸۴۱ و ۱۸۶۷ این لغت به فرهنگ های انگلیسی و فرانسوی اضافه شد.


'''کالری به دو صورت تعریف می شود:'''
یک '''کالُری''' عبارت است از مقدار [[گرما|گرمای]] ([[انرژی]]) لازم برای اینکه دمای یک [[گرم]] [[آب]] را از ۱۴٫۵ به ۱۵٫۵ درجه افزایش دهد. یک کیلوکالری برابر است با ۱۰۰۰ کالری است.
* '''''کالری کوچک''''' یا ''گرم‌کالری'' (نماد:'''cal''') که برابر است با مقدار [[انرژی]] مورد نیاز برای افزایش دمای ۱ گرم آب در فشار هوای ۱ [[اتمسفر]] به اندازه ۱ درجه [[سلسیوس]].
به بیان دیگر یک کیلوکالری، مقدار گرمای لازم برای افزایش یک درجه سانتیگرادی دمای یک کیلوگرم آب است.
* '''''کالری بزرگ''''' یا ''کیلوگرم‌کالری''(کیلو‌کالری) (نماد:'''Cal''' <ref>با حرف C بزرگ</ref> یا '''kcal''') که همان '''''کالری غذایی''''' {{به انگلیسی|food calorie}} است و مقدار آن برابر است با مقدار انرژی مورد نیاز برای افزایش دمای °۱ [[سانتیگراد]]ی ۱ کیلوگرم‌ آب.
یک کالری تقریباً برابر با ۴.۱۸۴ ژول می‌باشد.میزان انرژی غذایی که می خوریم هم با کیلو کالری اندازه گیری می شود بدن انسان در هر شبانه روز به ۲۵۰۰ کیلو کالری انرژی نیاز دارد.

۱ یک ''کالری بزرگ'' برابر است با ۱۰۰۰ ''کالری کوچک''.(میزان انرژی غذایی که می خوریم با کیلو‌کالری اندازه گیری می شود<ref>بدن انسان در هر شبانه روز به ۲۵۰۰ کیلوکالری انرژی نیاز دارد.</ref>)


این واحد ها سالها در [[سیستم اندازه گیری متریک]] استفاده می شدند. در سال ۱۹۴۸، جامعه علمی تصمیم گرفت که چون در گرما (مانند کار) انرژی منتقل می شود یکای SI<ref>[[دستگاه بین‌المللی یکاها]]</ref> برای گرما باید همان '''ژول''' باشد.

* ۱ کالری کوچک تقریباً برابر است با ۴٫۲ [[ژول]] (به طور دقیق ۴٫۱۸۶۸ ژول <ref>کتاب [[مبانی فیزیک]] هالیدی، جلد اول، ویرایش نهم، انتشارات آذرباد</ref>)
* ۱ کالری بزرگ تقریباً برابر با ۴٫۲ کیلوژول می باشد.


یک کالری عبارت است از مقدار گرمای (انرژی) لازم برای اینکه دمای یک گرم آب را از ۱۴٫۵ درجه به ۱۵٫۵ درجه سلسیوس افزایش دهد.


== پانویس ==
== پانویس ==
خط ۹: خط ۲۱:


== جستارهای وابسته ==
== جستارهای وابسته ==
* [[ژول]]
* [[ترمودینامیک]]
* [[ترمودینامیک]]
* [[انرژی مواد خوراکی]]
* [[دستگاه بین‌المللی یکاها]]
* [[دستگاه متریک]]


کالری یکی از واحدهای اندازه گیری انرژی است.


{{علمی-خرد}}


[[رده:انتقال گرما]]
[[رده:انتقال گرما]]
خط ۱۹: خط ۳۳:
[[رده:یکاهای اندازه‌گیری غیر اس‌آی]]
[[رده:یکاهای اندازه‌گیری غیر اس‌آی]]
[[رده:یکاهای انرژی]]
[[رده:یکاهای انرژی]]
[[رده:انرژی مواد غذایی]]

نسخهٔ ‏۶ دسامبر ۲۰۱۵، ساعت ۲۲:۰۶

کالری (به انگلیسی: Calorie) برای اولین بار در سال ۱۸۲۴ میلادی توسط نیکلاس کلمان[۱] به عنوان واحدی از گرما تعریف شد. واژه کالری از واژه لاتین calor به معنی گرما گرفته شده است. بین سال های ۱۸۴۱ و ۱۸۶۷ این لغت به فرهنگ های انگلیسی و فرانسوی اضافه شد.

کالری به دو صورت تعریف می شود:

  • کالری کوچک یا گرم‌کالری (نماد:cal) که برابر است با مقدار انرژی مورد نیاز برای افزایش دمای ۱ گرم آب در فشار هوای ۱ اتمسفر به اندازه ۱ درجه سلسیوس.
  • کالری بزرگ یا کیلوگرم‌کالری(کیلو‌کالری) (نماد:Cal [۲] یا kcal) که همان کالری غذایی (به انگلیسی: food calorie) است و مقدار آن برابر است با مقدار انرژی مورد نیاز برای افزایش دمای °۱ سانتیگرادی ۱ کیلوگرم‌ آب.

۱ یک کالری بزرگ برابر است با ۱۰۰۰ کالری کوچک.(میزان انرژی غذایی که می خوریم با کیلو‌کالری اندازه گیری می شود[۳])


این واحد ها سالها در سیستم اندازه گیری متریک استفاده می شدند. در سال ۱۹۴۸، جامعه علمی تصمیم گرفت که چون در گرما (مانند کار) انرژی منتقل می شود یکای SI[۴] برای گرما باید همان ژول باشد.

  • ۱ کالری کوچک تقریباً برابر است با ۴٫۲ ژول (به طور دقیق ۴٫۱۸۶۸ ژول [۵])
  • ۱ کالری بزرگ تقریباً برابر با ۴٫۲ کیلوژول می باشد.


یک کالری عبارت است از مقدار گرمای (انرژی) لازم برای اینکه دمای یک گرم آب را از ۱۴٫۵ درجه به ۱۵٫۵ درجه سلسیوس افزایش دهد.

پانویس

  1. Nicolas Clément
  2. با حرف C بزرگ
  3. بدن انسان در هر شبانه روز به ۲۵۰۰ کیلوکالری انرژی نیاز دارد.
  4. دستگاه بین‌المللی یکاها
  5. کتاب مبانی فیزیک هالیدی، جلد اول، ویرایش نهم، انتشارات آذرباد

جستارهای وابسته