شمی (ایذه)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

الگو:کتاب ایذه و شمی و بتخانه معروف آن الگو:روزنامه Reru des Arts Asiatiques وسخنان دکتر بهمن کریمی {{منبع|تاریخ ایران باستان _مجله‌ Reru des Arts=آپریل ۲۰۲۳}۱) تاریخ چاپ کتاب که تنها قسمتی از آن در دست است به درستی معلوم نیست.

۱-۲ ) برداشتی از کتاب راههای غرب ایران، سر اورل استین، ترجمه دکتر بهمن کریمی، صص ۲۵۰-۲۵۷

۲-۲) به گمان نگارنده قبر و پلکان مورد نظر استین همان قربانگاهی است که در وسط معبد و از آجر ساخته شده بود، می باشد.

۳) باستان شناسی و هنر دوران تاریخی، ماد، هخامنشی، اشکانی، ساسانی تالیف علی اکبر سرافراز، بهمن فیروزمندی، انتشارات مارلیک ۱۳۸۵، ص ۲۱۳-۲۱۴ تماس تلفنی مورخ ۸۶/۸/۳ با آقای محسنی مدیر انتشارات، به منظور اجازه برداشت «موردی» از متن کتاب.

۴) بختیاری ها عشایر کوه نشین ایرانی در پویه ی تاریخ، دیتر امان ص } شمی[به انگلیسی shami]روستا و دره باستانی در شهرستان ایذه دهستان پیان استان خوزستان منطقه طایفه ململی نشینان، این منطقه با داشتن آثار باستانی همچون مرد پارتی{سورنا} مشهور است. که هم‌اکنون این تندیس با شماره ۲۴۰۱ در موزه ملی ایران به ثبت رسیده‌است. محوطه باستانی شمی از مکان‌های دیدنی ایذه است که در آن تعدادی از آثار باستانی متعلق به دوره الیمایی (۱۵۰ سال قبل از میلاد) را کشف کرده‌اند؛ برخی از این آثار شامل مجسمه معروف سردار پارتی، سنگ‌های مرمری و گورستان باستانی هستند. ساکنان روستای شمی از قدیم الیمایی ها بوده است. روستای شمی رودخانه ای در میان آن می‌گذرد که در سال‌های گذشته بسیار پرآب بود است اما با گذشت زمان این رودخانه خشک شد در چند سال اخیر با توجه به بارندگی‌های کمی احیا شده‌است. در اوایل سال ۱۳۸۸ سدی در آنجا برای جلوگیری از سیل ساخته شد که متأسفانه با در چند بارندگی شدید پر از سنگ شده و پروژه متوقف شد .روستا های شمی عبارت‌اند

[تاکوتر،دره لپ اولشی،کلچندار]است.