میناس پادگرهانیان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Shkuru Afshar (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۱۳ سپتامبر ۲۰۲۰، ساعت ۰۶:۲۲ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

میناس پادگرهانیان
زادهٔ۱۲۶۴
۱۸۸۵
درگذشت۱۳۵۱
۱۹۷۲ (۸۷ سال)

میناس مگردیچ پادگرهانیان معروف به استاد میناس، (زاده ۱۲۶۴ خورشیدی - درگذشته ۱۳۵۱ خورشیدی) عکاس ارمنی‌تبار اهل ایران که بنیانگذار نخستین عکاسخانه در اصفهان بود.

زندگی‌نامه

وی به سال ۱۲۶۴ (۱۸۸۵) در اصفهان چشم به جهان گشود. در سن ۱۵ سالگی به همراه مادرش به هند مسافرت کرد. وی در شهر کلکته با هنر عکاسی آشنا شد و با پس‌انداز اندک خود یک دوربین و مقداری لوازم اولیه عکاسی خریداری نمود و به شکل تفننی به عکاسی پرداخت. پس از ده سال اقامت در هند و کسب مهارت در عکاسی در سن ۲۵ سالگی به ایران بازگشت. او مدتی در شهر سلطان‌آباد (اراک کنونی) به تهیه عکس‌های بسیار کوچکی که در میان گل‌سینه نصب می‌گردیدند پرداخت و در این ابتکارهایی نیز به خرج داد.

پادگرهانیان سفرهایی به شهرهای اهواز و تهران نمود و سرانجام در سال ۱۲۹۰ (۱۹۱۱) در خیابان چهارباغ اصفهان مغازه‌ای تأسیس نمود و کارگاه عکاسی خود را بدانجا انتقال داد. آن محل را «عکاسی میناس» نامید.

استاد میناس تا سال ۱۳۴۰ (۱۹۶۱) در این کارگاه به عکاسی پرداخت. وی تبحر بسیاری در فن عکاسی داشت و توسط جعبه جادویی خود آثار فراوانی از بناهای تاریخی و خانواده‌های قدیمی اصفهان آفریده‌است که شیشه‌های (کلیشه، نگاتیو) بسیاری از آنان هنوز از بین نرفته‌اند. اما مهمترین مجموعه عکس‌های وی عبارتنداز: عکس‌های مربوط به مراسم اعدام چهارصد دزد و راهزن، به سفارش اداره نظمیهٔ اصفهان، در ۱۳۰۳ خورشید و عکس‌های مربوط به مهاجرت ارمنیان ایران به ارمنستان در ۱۳۲۵ خورشیدی

میناس پادگرهانیان در سال ۱۳۵۱ (۱۹۷۲) در سن ۸۷ سالگی دارفانی را وداع گفت و پیکر وی در جلفای نو به خاک سپرده شد. پس از فوت وی پسر ارشدش واهان پادگرهانیان پیشهٔ پدر را ادامه داد.

منابع

  • لازاریان، ژانت د (۱۳۸۲). دانشنامه ایرانیان ارمنی. تهران: انتشارات هیرمند. صص. ۳۹–۴۳۸. شابک ۹۶۴-۶۹۷۴-۵۰-۳.
  • ««مروری بر آثار هنرمندان مجسمه‌ساز مسیحی ایرانی به بهانهٔ آغاز سال نو میلادی»».
  • «مشاهیر ارمنی ایران؛ از معمار مصلای قم تا مؤسس سینما».
  • «چهره‌های معرفی شده در نمایشگاه هنرمندان ارمنی ایران». بایگانی‌شده از اصلی در ۸ اکتبر ۲۰۱۹.
  • «جلفا و حافظه تاریخی نصف جهان».