پارک ملی یالا

مختصات: ۶°۲۲′۲۲″ شمالی ۸۱°۳۱′۰۱″ شرقی / ۶٫۳۷۲۷۸°شمالی ۸۱٫۵۱۶۹۴°شرقی / 6.37278; 81.51694
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پارک ملی یالا
යාල ජාතික වනෝද්‍යානය
யால தேசிய வனம்
Sandy beach with a rocky outcrop in sea side
سخره ای در جزیره یالا
نقشه نشان‌دهنده جایگاه پارک ملی یالا
نقشه نشان‌دهنده جایگاه پارک ملی یالا
Location of Yala National Park
مکانجزء استان های جنوبی و اووا در سریلانکا
نزدیک‌ترین شهرهامبانوتا
مختصات۶°۲۲′۲۲″ شمالی ۸۱°۳۱′۰۱″ شرقی / ۶٫۳۷۲۷۸°شمالی ۸۱٫۵۱۶۹۴°شرقی / 6.37278; 81.51694
مساحت۹۷۸٫۸۰۷ کیلومتر مربع (۳۷۷٫۹۱۹ مایل مربع)
تاسیس‌شده1900 (Wildlife sanctuary)
1938 (National park)
هیئت حاکمهگروه حفاظت از حیات وحش
وبگاهwww.yalasrilanka.lk

پارک ملی یالا (به‌انگلیسی:Yala National Park) جزء دومین و بزرگ ترین پارک بین‌المللی در سری‌لانکا ، واقع در نزدیکی اقیانوس هند است.

این پارک از پنج بخش تشکیل شده است که دوبخش آن برای بازدید عموم آزاد است و همچنین پارک های مجاور است.

منطقه[ویرایش]

پارک یالا در جنوب شرقی کشور سری‌لانکا واقع شده است و در استان جنوبی و استان اووا قرار دارد . این پارک ۹۷۹ کیلومتر مربع (۳۷۸متر مربع) مساحت دارد و در حدود ۳۰۰ کیلومتری شهر کلمبو پایتخت سری‌لانکا واقع شده است.[۱]

در مجاورت پارک ملی یالا شش پارک ملی دیگر و سه پناهگاه حیات وحش وجود دارد،که یکی از پارک های ملی مجاور آن به نام پارک ملی لونوگامورا (به‌انگلیسی: Lunugamvehera) است.[۲][۳]

آب و هوا[ویرایش]

پارک ملی یالا در منطقه خشک و نیمه خشک آب و هوایی واقع شده است ، اما به دلیل داشتن بارندگی به اندازه کافی از سوی ابر های موسمی شمال شرقی توانسته است، در داخل خود اکوسیستم های مختلفی را داشته باشد ، از جمله داشتن جنگل های موسمی مرطوب و تالاب هایی درون دریا که به تالاب دریایی معروف هستند.

A water stream and dead trees in a wetland
تالاب ها یکی از مهم ترین زیستگاه محیطی در پارک ملی یالا می‌باشد.

گونه های موجود[ویرایش]

A large black and white bird in a grassy field
تلیلهایان (ضخیم زانو) یک آبزی در پارک یولا است.
فیل های موجود در پارک یولا

پارک ملی یالا یکی از ۷۰ مناطق مهم زیستگاه پرندگان در کشور سری‌لانکا می‌باشد که زیست گاه انواع مختلف پرندگان است.

همچنین در درسته حیوانات پستانداران در داخل این پارک ۴۴ مورد پستانداران مختلف به ثبت رسیده است که بیشترین تراکم درجهان را با داشتن گونه حیوان پلنگ به خود اختصاص داده است.

تاریخچه[ویرایش]

در سال ۱۵۶۰ میلادی سیپریانو سانچز نقشه برداری اسپانیایی گفت : " در ۳۰۰ سال قبل تا به امروز منطقه یالا به دلیل نداشتن شرایط محیطی و جوی مناسب رها شده است."

پس از آن رئیس دادگستری در کشور سری‌لانکا به نام الکساندر جانستون در سال ۱۸۰۶ پس از باز گشت از سفر خود از شهر ترنکومالی به هامبانتو در رابطه با پارک ملی یالا توضیحات مفصلی می‌دهد.که همین امر سبب مشهور شدن یالا می‌شود.

ویژگی فیزیکی منطقه[ویرایش]

A dead tree by a body of water
آبهای موجود در فصل های خشک سال بسیار مهم و حیاطی می شوند

منطقه یالا بیشتر از سنگ هایی با برش های نامنظم که متعلق به دوران پرکامبرین است تشکیل شده و خاک قهوه ای مایل به قرمز از ویژگی های عمده این منطقه محسوب می‌شود.

میانگین بارندگی سالانه در این منطقه بین ۵۰۰-۷۷۵ میلی متر (۱۹.۷-۳۰.۵ اینچ) است و میانگین ​​دما بین ۲۶.۴ درجه سانتی گراد (۷۹.۵ درجه فارنهایت) در ۱۱دی تا ۱۱ بهمن ماه (ژانویه) و تا 30 درجه سانتیگراد (۸۶ درجه فارنهایت) در ۱۲ فروردین تا ۱۰ اردیبهشت ماه (آوریل) است.

اهمیت فرهنگی[ویرایش]

یالا مرکز تمدن های گذشته بوده است. دانشمندان اعتقاد بر این دارند که پادشاه راوانا ، ضد قهرمان افسانه ای هندو ، پادشاهی خود را در اینجا با راوانا کوته ، به عنوان مرزی بین آنها تأسیس کرده است.[۴]

پارک ملی یالا در میان مسیر بازرگانان هندی و آریایی قرار داشت به همین دلیل سبب شد تمدن آن ها همراه خودشان به این منطقه آورده شود. وجود ابزار آلات هیدرولیکی و باستانی نشانه تمدن در دوره های گذشته بود است که نشانه کشاورزی بسیار غنی در این منطقه در حدود ۵ قرن پیش بوده است.[۵]

منابع[ویرایش]

  1. Brohier, R. L. (2001). Hewawasam, Abhaya (ed.). "Brohier dutu Lankawa" [The Ceylon that Brohier seen]. Wikipedia (به سینهالی) (2nd ed.). Sooriya Publishers: 312–320. ISBN 978-955-9348-63-4.
  2. Senaratna, P.M. (2009). "Sri Lankawe Jathika Vanodhyana". Wikipedia (به سینهالی) (2nd ed.): 22–69. ISBN 978-955-573-346-5.
  3. «Sri Lanka Wetlands Information and Database». web.archive.org. ۲۰۱۱-۰۷-۲۶. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۱-۱۰.
  4. [Micahael J. B.] (۱۹۹۰). «IUCN directory of South Asian protected areas». ص. ۲۴۲–۲۴۶. شابک ۹۷۸-۲-۸۳۱۷-۰۰۳۰-۴. مقدار |author-link1= را بررسی کنید (کمک)
  5. Tourism and its implications for management in Ruhuna National Park (Yala), Sri Lanka (PDF). ۲۰۰۵. بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۲ نوامبر ۲۰۰۶. دریافت‌شده در ۱۰ نوامبر ۲۰۲۰.

پیوند به بیرون[ویرایش]