زاون هاکوپیان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
زاون هاکوپیان
زادهٔ۱۳۰۷ خ
۱۹۲۷ ‏(۹۷ سال)
تبریز
محل زندگیفرانسه
کارهای برجستهمعاون وزیر فرهنگ و هنر (۱۳۵۳–۱۳۵۶ خ)
(۱۹۷۴–۱۹۷۷ م)

زاون هاکوپیان (به ارمنی: Զաւէն Յակոբեան) در سال ۱۳۰۷ خ (۱۹۲۷ م) در تبریز به دنیا آمد تحصیلات خود را در دبیرستان مسعود سعد تبریز و دبیرستان البرز تهران، هنرستان عالی موسیقی دانشسرای عالی ادبیات، انستیتو هنر و باستان‌شناسی دانشگاه سوربن پاریس، دانشکده ادبیات دانشگاه استراسبورگ فرانسه، دانشسرای موسیقی پاریس، کنسرواتوار دولتی علی پاریس به پایان رسانید و به اخذ دکتری ادبیات دانشگاه استراسبورگ با درجه عالی دیپلم و مدال از کنسرواتوار عالی پاریس و شهادتنامه از انستیتو هنر و باستان‌شناسی سوربن نایل آمده‌است.

وی مشاغل و سمت‌های زیر را عهده‌دار بوده‌است:

  • رئیس اداره روابط بین‌المللی و انتشاران هنرهای زیبا
  • مدیر مجله موسیقی
  • استاد هنرستان عالی موسیقی و دبیرکل کمیته ملی موسیقی وابسته به یونسکو
  • عضو انجمن ایرانی فلسفه و علوم انسانی وابسته به یونسکو
  • عضو هیئت رئیسه انجمن بین‌المللی آموزش هنری
  • نایب رئیس کانونِ فیلم و انجمن هنری جوانان

دکتر زاون هاکوپیان در سال ۱۳۳۷ با فرخ غفاری و حسنعلی منصور «کانونِ فیلمِ ایران» را بنیان گذاشت[۱] وی در طی خدمات اداری اش در برگزاری کنگره بین‌المللی موسیقی ایران ۱۳۳۹ خ. (۱۹۶۰) و دوسالانه بزرگ نقاشی ۴۱–۱۳۳۹ خ. (۶۱–۱۹۶۰ م) و توسعه مرتب نمایشگاه‌هایی از آثار هنرمندان ایرانی در داخل و خارج و گسترش روابط مختلف هنری با کشورهای خارجی و شرکت در چندین کنگره هنری بین‌المللی به عنوان نماینده ایران و ایراد سخنرانی و انتخاب هیئت‌های رئیسه کنگره‌های مزبور و بهبود امور هنرجویانی که برای ادامه و تکمیل تحصیلات به خارج عزیمت کرده و همچنین تألیف و تهیه مقاله‌های تحقیقی و هنری در مطبوعات ایران و انتشار مداوم مجله موسیقی و نشریه‌های هنری هنرهای زیبا همکاری و فعالیت داشته‌است.

از جمله تألیفات وی می‌توان به «رساله‌ای در احوال و آثار شوپن»، «داستان مصور موسیقی مغرب زمین»، «شیوه باروک در موسیقی و هنرهای پلاستیک» (رساله دکتری فرانسه)، «استاتیک تروبادورها»، «شناخت مبانی استاتیک موسیقی غربی»، «سازشناسی» و بسیاری مقالات تحقیقی نام برد

زاون هاکوپیان از سال ۱۳۵۳ خ. (۱۹۷۴ م) تا سال ۱۳۵۶ خ. (۱۹۷۷ م) معاون وزیر فرهنگ و هنر بوده‌است؛ و هم اینک در فرانسه زندگی می‌کند.


منابع[ویرایش]

  1. داودیان، گارینه (پاییز ۱۳۸۳). «حضور ارامنه در سینمای ایران». فصلنامه پیمان. هشتم (۲۹).