ایمان افتخاری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
ایمان افتخاری
زادهٔ۱۳۵۸
گلپایگان
ملیتایرانی
محل تحصیلدبیرستان علامه حلی
دانشگاه صنعتی شریف
دانشگاه پرینستون
پیشینه علمی
شاخه(ها)ریاضیات
محل کارپژوهشگاه دانش‌های بنیادی
پایان‌نامهHolomorphic Curves in Topology and Geometry (۲۰۰۴)
استاد راهنماZolt´an Szab´o و Gang Tian[۱]

ایمان افتخاری (زادهٔ ۱۳۵۸، گلپایگان[۲]) عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی[۳] و یک ریاضیدان ایرانی در زمینهٔ توپولوژی است. افتخاری دیپلم خود را از دبیرستان علامه حلی تهران کسب کرد و در سال ۱۳۷۶ تحصیلات دانشگاهی خود را در رشتهٔ ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف آغاز کرد و دورهٔ دکتری خود را در دانشگاه پرینستون گذراند.

سوابق در المپیادهای ریاضی[ویرایش]

سال ۱۳۷۰ وارد راهنمایی «علامه حلی» شد و سال سوم دبیرستان را با موافقت مدیر مدرسه و جواد اژه‌ای رئیس سازمان به خاطر المپیاد به صورت جهشی گذراند. او دو مدال طلای جهانی المپیاد ریاضی دارد:[۲] در سال دوم دبیرستان در المپیاد جهانی ریاضی در کشور هندوستان در شهر بمبئی، و سال بعدی که در سال چهارم دبیرستان بود در المپیاد آرژانتین. وی یکی از برندگان مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی دانش آموزی با نمرهٔ کامل و رتبه اول است.[۴] همچنین او در دورهٔ کارشناسی نیز موفق به کسب مدال طلای المپیاد دانشجویی جهانی ریاضی با بالاترین نمره شد. او اولین دانش‌آموز دوم دبیرستانی ایرانی بود که به مسابقات جهانی المپیاد ریاضی اعزام شد و مدال طلای جهانی گرفت.[۵]

تحصیلات[ویرایش]

افتخاری در سال ۱۳۷۶ برای تحصیل وارد دانشگاه صنعتی شریف شد. در اسفند ۱۳۷۶ افتخاری به همراه مریم میرزاخانی و حسین نمازی در تیم دانشگاه صنعتی شریف رتبه اول در مسابقات ریاضی کشور در اهواز را کسب کردند. اتوبوس حامل این دانشجویان در مسیر برگشت دچار سانحه شد که منجر به کشته شدن و صدمه دیدن جمعی از دانشجویان شد.[۶] او پس از سه سال، در سال ۱۳۷۹ فارغ‌التحصیل دورهٔ کارشناسی شد. همان سال از چند دانشگاه آمریکا پذیرش گرفت، که در نهایت به دانشگاه پرینستون رفت. دورهٔ دکترا هم ۴ سال طول کشید و در سال ۲۰۰۴ در ۲۵ سالگی درجه دکترا گرفت.[۲]

حرفه[ویرایش]

افتخاری در مقطع پسادکتری در زمینهٔ توپولوژی ابعاد پایین و هندسهٔ شمارشی در دانشگاه هاروارد به کار پرداخته و همزمان به تدریس دروسی همانند سیستم‌های دینامیکی در دانشگاه هاروارد پرداخته است. وی در حال حاضر بالغ بر ۱۰ سال است که معاون دپارتمان ریاضی پژوهشگاه دانش‌های بنیادی است.

افتخاری در سال ۲۰۱۹ به ریاست صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور(INSF) منصوب شد.[۷] وی همچنین در سال ۱۳۹۷ موفق به دریافت جایزه البرز به عنوان دانشمند برتر شد. افتخاری در سال ۲۰۲۰ از سوی سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران، به عنوان عضو هیئت امنای سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان منصوب شد.[۸] سید علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در سال ۱۴۰۰ افتخاری را به عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب کرد.[۹]

منابع[ویرایش]

  1. https://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=86067
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ «رشد> فعالیت‌های علمی> مصاحبه و گزارش - مصاحبه با دکتر «ایمان افتخاری» - قسمت اول (مصاحبه و گزارش شمارهٔ ۱۹۵)». بایگانی‌شده از اصلی در ۴ اکتبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۳۱ مه ۲۰۱۲.
  3. وبگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی. «انتصاب اعضای حقوقی و حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی در آبان ۱۴۰۰». شورای عالی انقلاب فرهنگی.
  4. https://www.imo-official.org/participant_r.aspx?id=4223
  5. «مجلهٔ استعدادهایِ درخشان، شمارهٔ ۱۸» (PDF). بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۲۷ نوامبر ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۲۱ اکتبر ۲۰۱۰.
  6. «نگاهی به سوانح اتوبوس‌ها و سفرهای گروهی ایران در ۳ دهه اخیر». BBC News فارسی. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۵-۱۵.
  7. https://www.irna.ir/news/83246626/یك-نخبه-به-ریاست-صندوق-حمایت-از-پژوهشگران-و-فناوران-رسید
  8. «اعضای هیئت امنای سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان منصوب شدند». خبرگزاری ایلنا. ۲۰۲۰-۰۳-۱۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۵-۱۵.
  9. «سه شریفی در میان اعضای جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی». پرتال خبری دانشگاه صنعتی شریف. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۵-۱۵.