پرش به محتوا

درگاه:افغانستان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

درگاه افغانستان


به درگاه افغانستان خوش آمدید
د افغانستان تانبې ته ښه راغلۍ

پرچم افغانستان
پرچم افغانستان
محل افغانستان در نقشهٔ جهان

افغانستان کشوری در آسیای میانه است که حدفاصل آسیای میانه، جنوب باختر آسیا و خاورمیانه می‌باشد و پایتخت آن کابل است. همسایگان افغانستان، پاکستان در جنوب و خاور؛ ایران در باختر؛ تاجیکستان و ازبکستان و ترکمنستان در شمال؛ و چین در شمال خاوری هستند. افغانستان یک کشور محاط در خشکی است، ولی در گذشته به خاطر راه ابریشم، کاروان‌های بازرگانی فراوانی از این کشور گذر می‌کردند. محدودهٔ سرزمین امروزی افغانستان تاریخ و فرهنگی کهن دارد که به دوران آریایی‌های باستان بازمی‌گردد.
افغانستان دارای ۶۵۲٬۸۶۴ کیلومتر مربع مساحت چهل‌و یکمین کشور وسیع دنیا است و جمعیت آن در سال ۲۰۱۵ بیش از ۳۲ میلیون نفر بوده که آن را در رتبه چهل‌ودوم پرجمعیت‌ترین کشورهای دنیا قرار می‌دهد. فارسی دری و پشتو زبان‌های رسمی این کشور و اسلام دین رسمی آن است. حدود چهار دهه جنگ، افغانستان را به یکی از کشورهای خطرناک و فقیر دنیا تبدیل کرده‌است. تولید ناخالص ملی سرانه این کشور در سال ۲۰۱۶ بر اساس ارزش اسمی دلار معادل ۶۰۰ دلار آمریکا است و بر اساس برابری قدرت خرید به ۱۹۹۴ دلار می‌رسد. این کشور در سال ۲۰۱۱ با شاخص توسعه انسانی ۰٫۳۹۸ در رتبه ۱۷۲ دنیا قرار گرفته‌است.

نوشتار برگزیده

بند قرغه (انگلیسی: Qargha Reservoir) یک بند تفریحی در افغانستان است که در منطقه قرغه کابل موقعیت دارد.
ادامه ...

زندگی‌نامه برگزیده

برهان‌الدین ربانی (۲۹ شهریور/سنبله ۱۳۱۹ در فیض‌آباد - ۲۹ شهریور ۱۳۹۰ در کابل) رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان، رئیس جمهور سابق این کشور از ولایت بدخشان بود. وی در یک حمله انتحاری در خانه‌اش در محله وزیر اکبرخان کابل کشته شد. ربانی در زمان مرگ رئیس شورای عالی صلح در افغانستان و مذاکره کننده ارشد دولت با گروه طالبان بود.
ادامه ...

گفتار برگزیده


جویندگان حکمت بسیار اند، اما عمل کنندگان کم اند.

سید جمال الدین افغان
کتاب سخنان برگزیده از زبان حکیم مشرق زمین.

برابر فارسی ایران

  • فنلند = فنلاند
  • تاجکستان = تاجیکستان
  • بلغاریا = بلغارستان
  • سوئدن = سوئد
  • بلجیم = بلژیک

نوشتارهای نو

نگاره برگزیده

آیا می‌دانید

ویکی‌پروژه‌ها

آنچه می‌توانید انجام دهید

رده‌ها

موضوعات

همسایه‌ها

درگاه‌های وابسته

در دیگر پروژه‌های ویکی‌مدیا