کنارتخته

مختصات: ۲۹°۳۲′۰۸″شمالی ۵۱°۲۳′۴۵″شرقی / ۲۹٫۵۳۵۶°شمالی ۵۱٫۳۹۵۹°شرقی / 29.5356; 51.3959
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
کنارتخته
ولات
Map
کشور ایران
استانفارس
شهرستانکازرون
بخشکنارتخته
نام(های) پیشینداغونی
سال شهرشدن1369ه،ش
مردم
جمعیت۶٬۰۸۱ تن[۱]
تراکم جمعیت۱٫۲۱ نفر بر کیلومتر مربع
جغرافیای طبیعی
مساحت۲۵ کیلومتر مربع
ارتفاع۵۲۰ متر
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه۳۷
میانگین بارش سالانه۱۳۵ میلی‌متر
روزهای یخبندان سالانه۰
اطلاعات شهری
شهردارعبدالرزاق دهقانی[۲]
ره‌آوردخرما، رطب، قصب، خارک، عرق طارونه، ارده، شیره خرما، حلوا، رنگینک
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۷۱۴۲۴۴
پانویسمجموعه گردشگری رفاهی کنارتخته(پناهی) در کلیه ایام ، پذیرای وجود گرم و صمیمی شما مسافرین محترم در خروجی کنارتخته به شیراز خواهد بود، در مجموعه بزرگ خدماتی رفاهی کنارتخته جهت رفاه حال همه مسافرین مکان اسکانی امن و روبه نخلستان های زیبا وجود دارد. همچنین مجموعه بزرگ (رستوران جمشیدی) گردشگری جمشیدی در شعبه 1 در محور خروجی کنارتخته به بوشهر ، در خدمت تمامی رانندگان محترم کامیون و مسافرین بزرگوار و محترم خواهد بود،آدرس شعبه 2 مجموعه:جنب پمپ بنزین کنارتخته،ناگفته نماند که طی سال های گذشته،برای آسایش مسافرین و رهگذران،مجموعه های رستورانی و فرهنگی رفاهی زیادی تعبیه شده است.با آرزوی سفری امن و مطمئن برای شما
کنارتخته بر ایران واقع شده‌است
کنارتخته
روی نقشه ایران
۲۹°۳۲′۰۸″شمالی ۵۱°۲۳′۴۵″شرقی / ۲۹٫۵۳۵۶°شمالی ۵۱٫۳۹۵۹°شرقی / 29.5356; 51.3959

کُنارتَخته [یابه گویش محلی ولات(ولایت)] شهری زیبا به همراه نخلستان های فراوان و منابع نفتی عظیم در استان فارس بین شهر کازرون و شهر برازجان از استان بوشهر است.

کنارتخته مرکز بخش کنارتخته و کمارج و از توابع شهرستان کازرون می‌باشد. گویش این منطقه گویش لری میباشد که البته بعلت نزدیکی این شهر زیبا به استان بوشهر و شهر برازجان،این گویش تا امروزه تا حد بسیار زیادی شباهت بسیاری به گویش مردم بوشهر پیدا کرده است، دو رودخانه در دو سمت شمال و جنوب آن جریان دارد، که در شمال بخش کنارتخته رودخانهٔ شاپور و در بخش جنوبی کنارتخته رودخانهٔ دالکی جریان دارند که متأسفانه آب هیچ‌کدام از این رودخانه مرکز بخش یعنی شهر کنارتخته را آبیاری نکرده‌است.همچنین کنارتخته دارای فرودگاهی با سطح خاکی و میباشد که به علت فراوانی منابع کشاورزی برای فرود هواپیما های سمپاشی استفاده میشود.

قابل ذکراست که در دههٔ گذشته با اکتشاف چاه‌های نفت در اراضی کنار شهر کنارتخته شاهد فعالیت صنعتی و استخراج موادنفتی بوده ایم که همین امر سبب قوی تر شدن اقتصاد ناحیه کازرون گردید

پل قدیمی دریاقلی بر روی رودخانهٔ دالکی در جنوب کنارتخته بعد از تونل، از آثار باستانی منطقه می‌باشد.همچنین کاروانسرایی باستانی در شهر زیبای کنارتخته وجود دارد که مورخان و باستان شناسان،قدمت آن را 4 قرن پیش بینی کرده.همچنین در هنگام بازدید از طبیعت بکر و ناب کنارتخته تعداد زیادی از سیاه چادر ها و گله گاو و گوسفندان عشایر را خواهید دید که به زیبایی نخلستان ها و دشت های گندم افزون کرده اند.

موقعیت جغرافیایی و اهمیت شهر[ویرایش]

این شهر در منتهی‌الیه جنوب‌غربی استان فارس و کنار مرز استان فارس با بوشهر واقع شده‌است. کنارتخته در مسیر جادهٔ بین‌المللی شیراز - بوشهر واقع گردیده‌است. فاصلهٔ کنارتخته تا کازرون ۵۰ کیلومتر و شیراز ۱۶۵ کیلومتر و فاصله تا بندر بوشهر ۱۱۰ کیلومتر است. قرار گرفتن کنارتخته در جادهٔ مواصلاتی جنوب کشور که از مهم‌ترین جاده‌های ترانزیت کشور محسوب می‌شود و همچنین دارا بودن منابع نفتی عظیم و میوهٔ صادراتی خرما و رطب و قصب که به کشورهای اروپای شرقی و اروپایی صادر می‌شود،موجب شده تا کنارتخته امروزه،جزو مهم ترین شهر های استان فارس قرار بگیرد

محلات و روستاهای شهر زیبای کنارتخته[ویرایش]

شهر کنارتخته از توابع کازرون دارای چهار محله به نام‌های بنکی، کمانکشی، گوریگاه و ترک‌آباداست. همچنین روستاهای زیادی از جمله جعفرجن، بنه سید، محل دین، چرون، کمارج، بناف، مشایخ، پیر مهلت و ... دارد. شهر کنارتخته در سال ۱۳۶۹ با الحاق روستای گوریگاه به محله‌های کنارتخته، کمانکشی و بنکی با درجهٔ یک رسماً به عنوان یکی از شهرهای استان فارس تأسیس گردیده‌است.

شهر کنارتخته در ۴۵ کیلومتری شهر بزرگ کازرون با وسعتی معادل ۶ کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر ۱۴٬۵۰۰ نفر مرکز بخش کنارتخته و کمارج در مجاورت استان بوشهر در ۵۱ درجه و ۲۳ دقیقه طول شرقی و ۲۹ درجه و ۳۱ دقیقه عرض شمالی و ۵۰۵ متر ارتفاع از سطح دریا قرار دارد. این منطقه دارای آب و هوایی گرم که در فصل تابستان میانگین دما به ۴۰ درجهٔ سانتی‌گراد می‌رسد و متوسط بارندگی در سال ۴۰۰ میلی‌متر می‌باشد و با بهاری زیبا و سرسبز همه‌ساله در ایام نوروز پذیرای خیل کثیری از هم وطنان گرامی است.

محصولات و سوغات شهر کنارتخته[ویرایش]

محصولات آن خرما، جو و گندم و صیفی‌جات است و صوغاتی های شهر کنارتخته هم شامل خرما،رطب،قصب و خارک یا دمباز کبکاب میباشند که البته این محصولات از زیر مجموعه های میوه خرما است که انواع خرمای این دیار بسیار ممتاز و صادراتی است. اقتصاد این منطقه مبتنی بر کشاورزی است. بخش کنارتخته و کمارج با داشتن حدود ۹ هزار هکتار اراضی کشاورزی به صورت دیم و آبی و بالغ بر ۷۰ هزار هکتار مراتع و حدود ۱٬۲۰۰ هکتار سطح زیر کشت نخیلات، ۲۰ هزار رأس دام سبک و ۱٬۰۰۰ رأس دام سنگین و جایگاه ویژه‌ای در تولید محصولات زراعی و دامی و باغی دارد که به وسیله سد انحرافی چرون بر روی رودخانهٔ شاپور آبیاری می‌گردد. متأسفانه به دلیل پدیدهٔ خشکسالی در چند سال گذشته منابع آبی منطقه به شدت کاهش یافته‌است و کشاورزان دچار خسارات زیادی شده‌اند.

آب و هوا کنارتخته[ویرایش]

این منطقه از کازرون، بهاری کوتاه و بسیار زیبا دارد اما در تابستان از آب و هوایی بسیار گرم و تا حدودی شرجی برخوردار است، پاییز در این منطقه ترکیبی از تابستان و زمستان است، ایام زمستان کوتاه اما سرد و خشک می‌باشد. عموماً نوروز در کنارتخته از اوایل اسفند ماه آغاز و تا اول سال نو ادامه دارد.

اماکن دیدنی شهر زیبای کنارتخته[ویرایش]

کاروانسرای قدیمی: در بازار قدیم واقع شده که قدمتش به دورهٔ صفویان برمی‌گردد.

آب انبار شماره یک: در کنار حسینیهٔ سیدالشهدا قرار داشت.

آب انبار شمارهٔ دو: در دامنهٔ کوه‌های جنوبی شهر کنارتخته معروف به کوه تلویزیون قرار دارد.

پست و تلگراف: قدیمی‌ترین ادارهٔ کنارتخته با قدمت بیش از ۸۵ سال که نشان‌دهندهٔ ارزش کُنارتختِه می‌باشد.

بازار کنارتخته که از دیرباز رونق خاصی به این شهر داده‌است و محصولات شهر در آن عرضه می‌گردد.

خاندان های بزرگ شهر کنارتخته[ویرایش]

  • درشهر کنارتخته به علت وسعت کمش،شاهد خاندان های بزرگی هستیم که این خاندان ها جمعیت زیادی را در شهر کنارتخه به خود اختصاص داده اند،این خاندان ها شامل:خاندان بزرگ اعتمادی،هاشمی، پناهی وپشنگیان است.
  1. «نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵». مرکز آمار ایران.
  2. http://asrkar.ir/2022/02/20/%D8%B9%D8%A8%D8%AF%D8%A7%D9%84%D8%B1%D8%B2%D8%A7%D9%82-%D8%AF%D9%87%D9%82%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%B9%D9%86%D9%88%D8%A7%D9%86-%D8%B4%D9%87%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%DA%A9%D9%86%D8%A7%D8%B1/