پرش به محتوا

هرنج

مختصات: ۳۶°۱۳′۰۵″شمالی ۵۰°۴۵′۵۸″شرقی / ۳۶٫۲۱۸°شمالی ۵۰٫۷۶۶°شرقی / 36.218; 50.766
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
هرنج
تصویری از هرنج
تصویری از هرنج
تصویری از هرنج
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانالبرز
شهرستانطالقان
بخشمرکزی
دهستانمیان طالقان
هرنج بر ایران واقع شده‌است
هرنج
۳۶°۱۳′۰۵″شمالی ۵۰°۴۵′۵۸″شرقی / ۳۶٫۲۱۸°شمالی ۵۰٫۷۶۶°شرقی / 36.218; 50.766
مردم
جمعیت۳۵۶ نفر (سرشماری ۹۵)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا۲۱۴۰ متر
کد آماری۲۶۱۴۴۴

هرنج، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان طالقان در استان البرز ایران است.

این روستا که در ۶ هزارگزی شمال طالقان واقع شده، جایی است کوهستانی و سردسیر که از چشمه‌سارها و رودخانه محلی مشروب می‌شود. تنها هرنجی‌ها و کسانی که با خانواده‌های هرنجی وصلت می‌کنند اجازهٔ خرید زمین در این روستا را دارند و یکی از دلایلی که این روستای کوهستانی دارای طبیعتی بکر و دست نخورده است، وجود این قانون است.

نام[ویرایش]

هرنج در کتاب لغات به معنای دهانه قنات است و از آنجایی که در گذشته‌های دور در نزدیکی این روستا قناتی وجود داشت که ساکنان آب شرب خود را ازآن تامین می‌کردند، این روستا هرنج نام گرفته است. البته افراد محلی وجه تسمیه دیگری برای این روستا دارندکه حاکی از آن است که این روستا در گذشته هرگنج یعنی محلی که هرجایش ارزش گنج دارد، نامیده می‌شده است.[۲]

آب و هوا[ویرایش]

روستای کوهستانی هرنج دارای طبیعتی بکر و دست نخورده میباشد. به دلیل زمستان های سخت، بهار و تابستان بهترین زمان برای برای سفر به هرنج است.

جمعیت تغییرپذیر[ویرایش]

این روستا در دهستان میان طالقان قرار داشته و براساس سرشماری سال 1395، جمعیت آن ۵۸۲ نفر (۲۰۲ خانوار) بوده‌است.[۳] جمعیت هرنج بسیار شناور است، تلاش‌هایی در جهت فرایند گاز کشی به این روستا در حال انجام است اما در حال حاضر تنها ۵ درصد منازل به این مهم دست یافته‌اند و به دلیل زمستان‌های سرد و خشک جمعیت این روستا در این فصل به شدت کاهش میابد و در فصل تابستان به بیشترین حد خود می‌رسد.

زبان[ویرایش]

در هرنج مانند دیگر روستاهای طالقان زبان تاتی رایج است. اما به دلیل اینکه شغل و محل اصلی سکونت اکثریت اهالی در تهران و کرج است، زبان این روستا تحت تأثیر نسل جدید، دستخوش تغییر شده و آن گویش خاص و اصیل فقط از زبان کهن سالان و تعداد بسیار ناچیزی از جوانان شنیده می‌شود.

اقتصاد و محصولات[ویرایش]

درآمد افرادی که در هرنج سکونت مداوم دارند بیشتر یا از راه دامداری و دامپروری است یا مشغول به کاری دولتی یا آزاد در شهرک طالقان هستند. اما اکثریت جمعیت این روستا در تهران و کرج مشغول کار هستند. محصول عمدهٔ روستای هرنج، غله، یونجه و میوه از جمله گردو، آلبالو، گلابی، گیلاس و سیب است که میوه‌ها بیشتر برای مصارف شخصی استفاده می‌شود.

آثار تاریخی[ویرایش]

قلعه منصور طالقان مربوط به دوران‌ تاریخی پس از اسلام و در این روستا واقع شده است. این اثر در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۹۱۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.[۴]

همچنین قلعه کیقباد مربوط به سدهٔ ۴ و ۵ ه.ق در این روستا واقع شده است. این اثر هم در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۰۸۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.[۵]

منابع[ویرایش]

  • فرهنگ جغرافیایی ایران ج ۱.
  1. «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادی بر حسب سواد». وبگاه رسمی مرکز آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۴ اکتبر ۲۰۱۱. دریافت‌شده در دی ۱۳۸۷. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  2. ««هرنج» روستایی با هزاران رنج!». ایسنا. ۲۰۱۶-۱۱-۰۹. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۳.
  3. ««هرنج» روستایی با هزاران رنج!». ایسنا. ۲۰۱۶-۱۱-۰۹. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۳.
  4. «قلعه منصور طالقان ، در فهرست آثار ملي قرار دارد». خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency. ۲۰۰۳-۱۱-۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۳.
  5. «آشنایی با قلعه کیقباد هرنج طالقان | مجله آنی‌جا». anyja.ir. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۶-۰۳.